Rauwe cacao, precies wat je nodig hebt voor je gezondheid

rauwe cacao gezond

In tegenstelling tot pure chocolade uit de supermarkt, zijn de antioxidanten in rauwe cacao nog allemaal aanwezig. Dat maakt rauwe cacao tot een superieure antioxidantenbom. Er is geen enkel ander voedingsmiddel dat zoveel antioxidanten bevat als rauwe cacao. Hiermee heeft het dan ook de hoogste ORAC-waarde van alle voedingsmiddelen.

Doordat rauwe cacao niet is verhit, bevat het al zijn oorspronkelijke waardevolle voedingsstoffen nog, waaronder de beroemde chocolade antioxidanten (oligomere Procyanidine, resveratrol en polyfenolen, zoals catechine en epicatechine), vitamine C, fenylethylamine (PEA, de ‘feel good neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het gevoel van liefde), omega 6-vetzuren (die bij verhitting ranzig en ontstekingsbevorderend werken), tryptofaan (een aminozuur waaraan vrijwel iedereen een tekort heeft) en serotonine.

In dit artikel zetten we de verbazingwekkende feiten over rauwe cacao even op een rijtje. Het is niet onwaarschijnlijk dat je aan het eind overtuigd bent van de waarde die rauwe cacao aan je (toch al gezonde) dieet kan toevoegen.

Je hebt chocolade en chocolade…en rauwe cacao

Chocolade wordt vaak geassocieerd met acne, diabetes, obesitas, een slecht gebit en een enorme lijst van andere gezondheidsklachten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze klachten voortkomen uit het eten van rauwe cacao, maar wel uit het eten van bewerkte chocolade. Het is dus belangrijk een onderscheid te maken tussen rauwe cacao, bewerkte chocolade met zuivel, suiker en andere ingrediënten en alleen verhitte chocolade.

De meeste repen in de winkel zijn zwaar bewerkt, waar het bewerkingsproces ten koste is gegaan van vrijwel de gehele voedingswaarde. Hierbij zijn suikers en zuivel toegevoegd en door de verhitting zijn de waardevolle omega 6-vetzuren ranzig geworden, waardoor ze de gezondheid belasten in plaats van bevorderen. Kortom, niet bepaald een bijdrage voor je gezondheid.

Vervolgens zijn er nog de zogenaamde raw bars, de repen die zijn gemaakt van verhitte cacao, waaraan vaak superfoods, zoals chiazaad, gojibessen of ander gedroogd fruit zijn toegevoegd. Deze repen bevatten natuurlijk veel meer voedingswaarde dan de supermarktrepen. Toch is door de verhitting een hoop hiervan verloren gegaan, aangezien de levende ingrediënten, de bio-actieve stoffen, dit proces niet overleven.

Het bewerkingsproces

Zowel cacaomassa als cacaopoeders worden geproduceerd door het malen van cacaobonen tot een pasta waarbij vervolgens de cacaoboter, het vette gedeelte van de pasta, wordt verwijderd.

Om cacaopoeder te maken wordt de cacaopasta hydraulisch geperst om de cacaoboter te verwijderen en dit genereert veel warmte, vaak boven 150 ° C. Er zijn twee types cacaopoeder; de natuurlijke en de Nederlands-verwerkte. Natuurlijke cacaopoeder is roodbruin van kleur, heeft een zeer bittere smaak en heeft een zure pH van ongeveer 5,3-5,8. Het tweede type, Nederlands-verwerkte cacaopoeder, ondergaat een extra stap aan het begin van het productieproces en wordt geweekt in kaliumcarbonaat om de pH te alkaliseren tot een neutrale waarde van 6,5-7,6. De Nederlands-verwerkt variant is donkerder van kleur en minder bitter.

Naast deze twee verschillende bewerkingsmethoden kan rauwe cacao ook worden gemaakt door middel van koude persing. Daarbij wordt de cacaoboter verwijderd, maar wordt de temperatuur constant gecontroleerd om te waarborgen dat deze niet boven de 40 ° C komt. Het voordeel van deze methode is dat de bio-actieve stoffen behouden blijven, waar deze bij de andere methodes verloren gaan door de verhitting.

Is “rauwe cacao” dan ook echt rauw?

rauwe cacaoDit lijkt wel een van de meest prangende vragen te zijn over cacao die je vindt op internet. De belangrijkste zorg is dat tijdens de fermentatie veel warmte wordt geproduceerd en dat er dure apparatuur is vereist voor deze productiestap om te voorkomen dat de cacao gaat koken.

De meeste cacao wordt in derdewereldlanden geproduceerd en aangezien de productiemethode voor rauwe cacao kostbaar en tijdrovend is, slaagt men er in de meeste gevallen niet in de temperatuur zodanig te reguleren dat de cacao ook echt rauw blijft.

Aangezien er in de productielanden vrij weinig controlerende instanties zijn, voor wie het bovendien onmogelijk is alle cacaopoeders te certificeren, moet de consument er maar op vertrouwen dat de leverancier eerlijke rauwe cacao levert. Het zal niet de eerste keer zijn dat cacao als ‘rauw’ wordt verkocht, terwijl het niet rauw is, zoals het bedrijf Essential Living Foods ooit overkwam.

Voedingsstoffen van rauwe cacao

Magnesium: Er is geen enkel ander voedingsmiddel dat zo’n grote bron vormt van magnesium. Magnesium is belangrijk voor de vorming van botten en tanden, voor de overdracht van zenuwsignalen, spierontspanning en secretie van het parathormoon (PTH) dat calcium in het bloed reguleert. Magnesium helpt het lichaam bij de verwerking van vet en eiwit en vervult rollen bij de productie en activiteiten van sommige enzymen. Magnesiumtekort is de meest voorkomende mineralendeficiëntie in de westerse wereld.

Zwavel: Zwavel is essentieel bij de vorming van veel eiwitten en enzymen in cellen en is bovendien belangrijk voor gezond haar, nagels, huid en bindweefsel. Zwavel bevordert ook de ontgifting in de lever en een goede alvleesklierfunctie. Het is ook belangrijk voor de productie van vitamine B1 en biotine en de omzetting van koolhydraten in bruikbare energie.

IJzer: Een portie van 28 gram rauwe cacao poeder bevat 314% van de aanbevolen dagelijkse inname van ijzer. IJzer is essentieel voor de productie en de functie van hemoglobine, het eiwit dat zuurstofmoleculen in het bloed transporteert. Het is ook belangrijk voor de activiteit van vele enzymen en andere eiwitten, zoals myoglobine in spiercellen en enzymen in glucose en het vetzuurmetabolisme.

Kalium: Kalium is van invloed op de zuurgraad van het bloed, kan de bloeddruk verlagen en is belangrijk voor het normaal functioneren van spiercellen, zenuwcellen, het hart, de nieren en de bijnieren.

Fosfor: Fosfor is noodzakelijk voor gezonde botten en tanden. Het is ook belangrijk voor de vorming van ATP en andere moleculen. ATP is de bruikbare energiebron afkomstig van metabolisme van glucose en vetzuren in onze cellen.

Calcium: Calcium is het hoofdbestanddeel van botten en tanden. Het is ook belangrijk voor goed functioneren van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Hoewel rauwe cacao poeder veel calcium bevat, is het geen goede bron, aangezien het ook veel oxaalzuur bevat, wat ervoor zorgt dat calcium niet goed wordt opgenomen door het lichaam.

Rauwe cacao bevat ook zink, koper, mangaan, vitamine B6, vitamine E, vitamine K en choline.

Andere waardevolle stoffen zijn:

 • Anandamide: cacao is het enige voedsel dat deze neurotransmitter bevat. Het bindt zich in de hersenen aan de cannabinoïde receptoren die verantwoordelijk zijn voor het gevoel van geluk.
 • N-linoleoylethanolamine: voorkomt dat de anandamide wordt heropgenomen
 • Fenylethylamine/Palmitoylethanolamide/PEA: een neurotransmitter dat bekend staat als het liefdesmolecuul.
 • Seratonine: de neurotransmitter die fungeert als stressverdediging, waardoor je je goed voelt.
 • Enzymen: zoals catalase, lipase en amylase
 • Dopamine: de neurotransmitter die de motivatie en het plezier verhoogt.
 • MAO-remmers: voorkomen de heropname van serotonine en dopamine.
 • Coumarine: remt de eetlust.
 • Theobromine: heeft een opwekkende werking en stimuleert het centrale zenuwstelsel, de hartspieren en de gladde spierweefsels.
 • Ergosterol: is een voorloper van vitamine D
 • Sitosterol: draagt bij aan de verlaging van LDL-cholesterol1

De lijst van waardevolle voedingsstoffen is werkelijk oneindig en cacaobonen zijn misschien wel het meest chemisch complexe voedsel op aarde.

Gezondheidseffecten rauwe cacao

In 2008 heeft dr. Gabriel Cousens een klinische studie uitgevoerd naar de gezondheidsvoordelen van rauwe cacao. Hij ontdekte dat rauwe cacao voordelen had voor diabetici, omdat het de bloedsuikerspiegel nauwelijks verhoogt, ondanks dat het theobromine bevat. Tevens zou het de gevoeligheid voor insuline verhogen. Rauwe cacao is volgens hem niet giftig voor de lever, tenzij het wordt gecombineerd met hoog gedoseerde fructosesuikers. De studie van Cousens is de enige bekende klinische studie naar de gezondheidsvoordelen van rauwe cacao voor de mens.

Chocolade, cacao, rauwe cacao…zoals je hebt kunnen lezen is rauwe cacao hetgeen waar je achteraan moet als je wilt investeren in je gezondheid. Vergeet dus de supermarktchocolade, want die is alleen lekker vanwege de suikers en zuivel die is toegevoegd en biedt geen enkele meerwaarde voor je gezondheid.

Rauwe cacao kun je gewoon bij Bol.com Zelf koop ik altijd deze; lekker om op te knabbelen voor de tv of om te mengen door een bakje met gemengde noten.

Heb je nog suggesties voor waardevolle aanvullingen voor dit blog? Of blijf je toch nog met vragen zitten? Deel ze dan even in de comments onder het artikel.

Bronnen:

Superfoods door David Wolfe

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15925737?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=7

https://wausaunewsmatters.wordpress.com/2014/02/01/dr-gabriel-cousens-reveals-curing-diabetes-with-raw-living-foods/

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies