Rauwe melk kefir: de huid, de darmflora, huidklachten en heel veel ervaringen van gebruikers

rauwe melk kefir ervaringen huidklachten

“Rauwe melk vormt een risico voor de gezondheid, want het kan bacteriën bevatten”, zegt het Voedingscentrum. Gelukkig hoeven we deze instantie niet al te serieus te nemen, want de wetenschap loopt mijlen vooruit op de achterhaalde informatie van ‘hét Nederlandse adviesorgaan’. Met rauwe melk kefir hoef je natuurlijk helemaal niet aan te komen, want een zuivelproduct met levende bacteriën is een brug te ver bij het VC.

Wat is rauwmelkse kefir?

Rauwe melk kefir wordt gemaakt van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Oorspronkelijk wordt het gemaakt van kefirkorrels: clusters levende micro-organismen, caseïne en een oplosbare voedingsvezel, genaamd kefiran. Onder normale omstandigheden kunnen deze kefirclusters lang meegaan, maar gaandeweg verandert de samenstelling door omgevingsfactoren, waardoor smaak- en kwaliteitsverschillen kunnen ontstaan.

De rauwe melk is niet bewerkt – dus niet gehomogeniseerd en gepasteuriseerd –  waardoor de drank een  aantal voordelen heeft ten opzichte van gewone supermarktmelk. Supermarktmelk, dus melk die tot hoge temperatuur verhit is (gepasteuriseerd en gehomogeniseerd) om de houdbaarheid te vergroten, bevat geen levende enzymen meer en heeft daardoor geen toegevoegde waarde meer voor de darmflora.

Rauwe melk kefir gezond of ongezond?

Doordat de drank gefermenteerd is, blijven de gezondheidsvoordelen van rauwe melk behouden. Door de verschillende melkzuurbacteriën en gisten wordt de darmflora aangevuld en onderhouden. Rauwmelkse kefir bevat bovendien veel meer vitamine K2 dan bijvoorbeeld magere of halfvolle kefir. Vitamine K2 speelt een belangrijke rol bij vermindering van het risico op hart- en vaatziekten en is een factor bij de calciumhuishouding.

De melkzuurbacteriën en gisten in rauwe melk kefir zorgen voor de vertering van een deel van de in de melk aanwezige voedingstoffen, waaronder lactose en melkeiwitten, waardoor de drank ook voor mensen met een lactose-intolerantie vaak goed wordt verdragen. Voor de meeste mensen is de drank eenvoudig verteerbaar.

Huidklachten en de darmflora

De meeste huidklachten vinden hun oorsprong in een verstoorde darmflora. Door een verkeerd voedingspatroon zijn de verhoudingen tussen de verschillende bacteriestammen die van nature in de darm voorkomen verstoord geraakt. Het gevolg is dat de vertering van voedsel moeizamer verloopt en dat ontstekingen en ziekte sneller vat krijgen op het lichaam.

De huid is in de meeste gevallen het eerste orgaan waaraan dit zichtbaar is. Puistjes, geïrriteerde huid, eczeem en andere huidklachten zijn vrijwel altijd direct te relateren aan een verstoorde darmfunctie.

De Raw Milk Company

De Raw Milk Company in De Lutte (Ov.)  levert kefir, oerkefir, yoghurt, kefirhangop en yoghurthangop aan verschillende biologische groothandels. De eigenaren hebben in de loop der tijd volop geëxperimenteerd met rauwe melk kefir, yoghurt en hangop die in de boerderijwinkel werden verkocht.

Door de geweldige gezondheidsvoordelen van rauwmelkse zuivel is de vraag de laatste jaren enorm toegenomen. Tevens werkt de Raw Milk Company nauw samen met wetenschappers en artsen om de gezondheidsvoordelen meetbaar te maken. Een geweldige ontwikkeling dus!

rauwe melk kefir Raw Milk Company

Gebruikerservaringen rauwe melk kefir

In de loop der tijd zijn er vele gebruikers enthousiast geraakt over de rauwmelkse zuivel en vooral de resultaten die hiermee zijn geboekt op het vlak van de gezondheid. Natuurlijk mag een natuurproduct geen medicijn worden genoemd, maar de gebruikerservaringen met rauwe melk kefir zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Nic uit Enschede:

Ik was altijd al gek op melk. Ben er een hele tijd mee gestopt omdat ik last van de darmen kreeg. Door het hardlopen op de Tankenberg en omstreken, wat ik wekelijks doe, kwam ik voorbij de Raw Milk Company. Ben voorzichtig weer begonnen met heerlijke en natuurlijke melk (deze smaak vindt je niet de supermarkt) te gebruiken. Door in gesprek te gaan met zeer bevlogen en enthousiaste verkoop(st)ers die echt alles goed kunnen uitleggen, werd ik enthousiast van de rauwe melk Oerkefir.

Ik gebruik deze nu ruim één jaar en mijn maag voelt beter. De afgelopen jaren had ik elke periode van september tot maart wel een antibiotica- en prednisonkuur nodig voor mijn longen. Afgelopen winter had ik dit niet nodig, echt super blij mee. Voor mij is het een mooie combinatie hardlopen bij de Takenberg en op de terugweg mijn wekelijkse melk en oerkefir meenemen. In mijn kennissenkring hoor ik inmiddels ook alleen maar positieve berichten, nadat ik ze heb laten warmlopen. Raw Milk Company: Thanks!

Anonieme gebruiker:

Al decennia heb ik gezondheidsproblemen, waaronder epilepsie, reuma, zware vermoeidheid, zwak gebit. Sinds een jaar of wat weet ik dat de oorzaak hiervan in m’n darmen ligt. Ik heb de oplossingen gezocht bij specialisten en therapeuten. Ik ben tot het inzicht gekomen dat de reguliere geneeskunde nauwelijks oorzaken van problemen aanpakt. Toch ben ik ook in de complementaire geneeskunde niet volledig geholpen.

T.a.v. voeding heb ik veel veranderd en geprobeerd. Indien mogelijk eet ik biologisch en vooral kort gekookte groenten. Daarnaast ook vis (geen kweek-) en soms wat vlees. Rauwe salades konden mijn darmen nooit aan, net als gluten, lactose en plantaardige voeding met veel lectines (plantaardige gifstoffen om zichzelf te beschermen). Noten, fruit, peulvruchten verteerde ik ook allemaal slecht.

Diverse suikers en eiwitten trokken mijn darmen simpelweg niet. Mijn darmwand/darmen/darmflora waren duidelijk niet gezond en niet in een natuurlijk evenwicht. Mijn ontlasting was ook nooit echt in orde (vaak diarree). Binnen mijn huidig voedingspatroon pas ik intermittent fasting toe en eet ik redelijk vetrijk en koolhydraatarm (ketogeen). Ik ben nu al een half jaar aan het opknappen. Steeds fitter, vrolijker en minder klachten. Sinds een week of 4 gebruik ik de rauwe melk kefir. Wat een goede invloed heeft dit op mijn darmflora zeg! M’n ontlasting is na 30 jaar eindelijk weer normaal! Ik drink elke dag een liter. Voorlopig houd ik dit aan totdat ik helemaal weer topfit ben. Het herstel gaat hard. Ik kan weer sporten! Ik verwacht dit jaar weer helemaal de oude te zijn, maar ben nu al heel gelukkig met wat ik heb bereikt.

Anonieme gebruiker:

Ik heb al ruim 35 jaar contacteczeem (ijzer, kobalt, sieraden, aluminium) en heb in de afgelopen 35 jaar vele behandelingen ondergaan, maar helaas zonder resultaat. Ook de zalfjes en pilletjes die ik gebruikte tegen de jeuk gaven maar weinig verlichting. Mijn huid was altijd heel erg droog en schilferig, met daarbij allemaal kloofjes die ook nog zeer pijnlijk waren. Zoals ik in december al schreef ben ik in augustus in aanraking gekomen met de gefermenteerde rauwe melk kefir en kefirhangop van RauwPower. Ik vind het nog steeds superproducten en kan ook niet meer zonder.

Mijn jeuk is helemaal weg en de huid helemaal intact. Je weet niet wat je overkomt na zo veel jaren ellende. Nu ben ik recentelijk 10 dagen met vakantie geweest en tot mijn grote spijt had ik geen kefir meegenomen. En binnen 4 dagen werd mijn huid alweer onrustiger en na 10 dagen had ik alweer kloofjes en schilfers én blaasjes op mijn handen. Ik ben de dag na thuiskomst direct weer kefir en kefirhangop gaan halen en na 10 dagen dit weer elke dag gegeten en gedronken te hebben, was mijn huid weer helemaal van de eczeem hersteld. U zult misschien denken dit kan niet waar zijn, maar echt het is waar en ik vertel het ook iedereen. Ik hoop dat nog veel meer mensen met huidproblemen hier baat bij zullen hebben. Voor mij staat het vast RauwPower zuivel is echt een wondermiddel!

rauwmelkse kefir ervaringen

M. uit De Lutte:

In de wintermaanden heb ik veel last van huideczeem( handen). Ik drink inmiddels bijna 2 jaar elke dag 1 beker rauwe melk kefir afgewisseld met Oerkefir. Klachten zijn aanzienlijk verminderd, met dank aan Raw Milk Company.

A. uit Oldenzaal:

Ik haal elke week melk, zoals de rauwmelkse kefir. De gezonde rauwe melk zonder wat anders erin. Tussendoor hangop. Het is allemaal in goede staat zelfs mijn yoghurt enz. Zelfs dit keer rode bietensap.  Dus zo blijf je gezond doorgaan dankzij de Raw Milk Company.

O. uit De Lutte:

Ik heb sinds juni 2018 slokdarmkanker met uitzaaiingen naar de lever. Ongeneeslijk. Ik gebruik dagelijks in de morgen een budwigpapje van o.a. hangop/rauwe melk kefir, in de middag een smoothie met o.a. oerkefir en bij de warme maaltijd de rauwe yoghurt. Daarnaast veel bewegen, gevarieerd biologisch, e-nummervrij dieet en voedingssupplementen volgens de antroposofische arts. Na 14 maanden eerst dagelijks chemotabletten en daarna wekelijks 4,5 uur infuus met chemo heb ik echter nog steeds veel energie en de bijwerking van neuropathie aan de voeten is houdbaar. Daarmee begin ik langzamerhand onder de uitzonderingsgevallen te vallen.

M. uit Rossum:

Heerlijk product, romig en niet te zuur. Alle belangrijke bestanddelen zitten in de rauwmelkse kefir. Belangrijk voor mij is dat de melk afkomstig is van biologische melkkoeien. Geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmest of medicijnen. Puur natuur van gras waar koeien nog buiten lopen en geen ander krachtvoer van elders. Geen maïs en alleen eerlijke producten. Dat is waar de mens gezond van blijft.

K.uit Oldenzaal:

Ik heb sinds 2007 de diagnose MS. Ik heb een enorme hoeveelheid medicatie gebruikt en gebruik nog steeds dagelijks antibiotica tegen blaasinfecties. Mede door medicijngebruik en progressie van de MS heb ik al jaren last van mijn darmen en stoelgang. Ik gebruik nu sinds ongeveer een half jaar dagelijks een glas oerkefir. Ik merk dat mijn stoelgang genormaliseerd is en ik voel mij algeheel beter daardoor. Ik moest even aan de smaak wennen, maar vind het nu heerlijk. Ook de hangop, kwark en jus de lait koop ik wanneer mijn budget dat toe laat. Allemaal (h)eerlijke producten waarvan je gewoon proeft dat het goed voor je is.

Syb:

Zeven jaar geleden ben ik (op aanraden van mijn biofotonen therapeut begonnen met het drinken van rauwe melk kefir. Ik had in die tijd de Ziekte van Lyme en mijn darmen waren overgevoelig voor veel verschillende voedingsmiddelen, waaronder melkproducten. Hoewel ik destijds enigszins argwanend het advies heb opgevolgd (vanwege mijn overgevoeligheid voor melkproducten), ging ik in de loop der tijd de goede resultaten ondervinden van de rauwmelkse kefir en moest ik constateren dat er een groot verschil bestaat tussen verhitte melkproducten en onverhitte melkproducten, met name de kefir.

Mijn darmstelsel heeft zich in de loop der jaren hersteld. Mijn overgevoeligheid voor vele voedingsmiddelen is verdwenen. Ik heb geen last meer van bloed bij de ontlasting en ook geen last meer van ontstekingen in de darmen. Ook is er mede door de kefir een einde gekomen aan de sterke schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel, want het past namelijk perfect in mijn koolhydraatarm dieet. Kortom: rauwmelkse kefir is een gezond en (h)eerlijk smakend voedingsmiddel, dat ik iedereen van harte kan aanbevelen. Hartelijke groet, Syb

G. uit Losser:

Voor mij is de rauwe melk kefir een zegen gebleken. Circa 2-3 jaar geleden kwam ik in contact met de Raw Milk Company. Na vele jaren met huidproblemen heb ik de kefir van RMC geprobeerd. Binnen enkele dagen was de jeuk verdwenen en kon de huid herstellen. (U moet weten dat ik in de droge wintermaanden mijn huid beschadigde tot bloedens toe, en dat in mijn slaap.) Hierdoor kon ik mijn hobby waterpolo weer oppakken.

Anonieme gebruiker:

Sinds een maand gebruik ik de rauwmelkse zuivel producten van Raw Milk Company. Wat mij opvalt is dat de allergie op mijn handen flink minder is: tot voor kort dagelijks kloven in verschillende vingers, de een was nog niet genezen of de volgende diende zich weer aan. Nu zijn mijn handen al zonder kloven na een maand de producten te hebben gebruikt. Overige allergische reacties op armen en benen zijn aanzienlijk verminderd. Ik ben blij dat ik de rauwmelkse zuivel producten heb mogen gebruiken. Met vriendelijke groeten.

Anonieme gebruiker:

Ik ben 12 jaar oud. Ik had altijd veel last van mijn stoelgang. Via via hadden mijn ouders gehoord dat er speciale melk werd verkocht in De Lutte. We hadden informatie gevraagd waar het goed voor was. Op advies van de eigenaresse, gebruik ik elke ochtend 1 glas kefir. Als ik een paar dagen geen kefir gebruik, gaat mijn ontlasting voor mijn gevoel weer hard worden. Dan krijg ik ook weer buikkrampen, en kan ik weer een paar dagen slecht naar het toilet. Daardoor weet ik zelf gewoon dat ik elke dag 1 glas moet nemen!

Anonieme gebruiker:

Ik gebruik elke morgen een glas Rauw Power kefir en elke avond kefir hangop. Dit gebruik ik nu sinds een jaar, ik merk dat de darmen rustiger zijn en heb veel minder last van een opgezette buik vergeleken bij toen ik nog gepasteuriseerde zuivel gebruikte. Echt een aanrader.

rauwe melk kefir Raw Milk Company

Rauwe melk gezond? Wel of juist niet drinken?

Voor de meeste mensen in rauwe melk een no-go. Want dat is toch onveilig voor consumptie? Als je de voedingsautoriteiten op tv moet geloven, zou alleen gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk veilig zijn. Bij het verhittingsproces worden alle schadelijke stoffen in de rauwe melk vernietigd….maarrrrrr ook de goede!!

Dat geeft mij dus aanleiding om rauwe melk eens nader onder de loep te nemen.

Is rauwe melk gezond?

De voedingsautoriteiten roepen al decennia lang dat rauwe zuivel ongezond is, maar de Amerikaanse voedingswetenschapper Ted Beals, M.D. is het daarmee niet eens. Hij stelt dat als rauwe koemelk zo schadelijk was geweest, dat het dan al lang geleden was afgezworen door de natuurvolkeren.

Beals geeft ook aan dat de verhitting van de melk bij pasteurisatie, juist de waardevolle bacteriën voor de darmflora kapot maakt en dat de bacteriën die voorkomen in melk juist zorgen dat het immuunsysteem wordt versterkt. En natuurlijk zijn er uitzonderingen die ziek worden van rauwe melk, dat zijn vaak de mensen met een toch al zwakke immuunfunctie.

Wat verstaat men onder rauwe melk?

Onder rauwe melk verstaan we melk die afkomstig is van grasgevoerde koeien en die niet is gepasteuriseerd en niet gehomogeniseerd is, ofwel, niet verhit is geweest. Dit betekent dat rauwe melk al zijn natuurlijke enzymen, vetzuren, vitaminen en mineralen bevat, ofwel de volledige natuurlijke matrix.

Is rauwe melk drinken veilig?

Natuurlijk zitten er in rauwe elk bacteriën en pathogenen. De kans dat je hiervan ziek wordt is echter klein. Zeker gezien de vele voordelen van rauwe melk, zou ik als ik jou was de nadelen voor lief nemen.

Om even een voorbeeld te noemen. De Journal of Allergy and Clinical Immunology publiceerde in 2014 een studie waaruit bleek dat het drinken van rauwe boerderijmelk op jonge leeftijd op latere leeftijd een lager risico opleverde op astma en allergische reacties. In het onderzoek wordt gesuggereerd dat deze bescherming zou komen door de invloed op het immuunsysteem.

5 Gezondheidsvoordelen van rauwe zuivel

1. Verbetert de gezondheid van de huid

Zuivel heeft, zoals je elders op deze website kan lezen, een slechte reputatie als het gaat om het veroorzaken of verergeren van huidaandoeningen waaronder acne. Bij rauwe melk ligt dit echter compleet anders.

En nu laten we de wetenschap even links liggen, want in de praktijk melden mensen met huidklachten als acne, psoriasis en eczeem verrassend vaak dat de klachten verminderen onder de invloed van rauwe koemelk.

De vermindering van de klachten is direct toe te schrijven aan de waardevolle voedingsstoffen die de melk rijk is. Deze staat namelijk bol van diverse vitamines, mineralen en gezonde vetzuren, waaronder verzadigde vetten en omega-3 vetzuren.

Sommige mensen gebruiken de vette melk zelfs als een soort crème om op de huid te smeren. De bacteriën hebben kennelijk ook een positieve invloed op de zuurgraad van de huid.

Daarnaast is de rauwe koemelk rijk aan probiotica, die niet alleen zorgt voor een betere spijsvertering, maar ook bijzonder waardevol kan zijn voor de meest uiteenlopende klachten, waaronder huidziekten. Een disbalans in de darmflora kan bijdragen aan huidproblemen zoals acne en eczeem. Lees gebruikerservaringen van rauwemelkdrinkers.

2. Vermindert allergieën

Studies laten zien dat kinderen die rauwe melk drinken aanzienlijk minder kans hebben om allergieën te ontwikkelen dan kinderen die dat niet doen.1 Een meta-analyse over de effecten van pasteurisatie op de vitamines in melk laat zien dat verhitting een negatief effect heeft op de hoeveelheden vitamine B12 en vitamine E. Daarnaast laat deze publicatie zien dat rauwe melk van positieve invloed kan zijn op het immuunsysteem.2

De website Real Milk staat vol met onderzoeken die de waarde van rauwe koemelk onderschrijven en is zeker de moeite waard om eens door te spitten als je op zoek bent naar wetenschappelijke, maar ook niet-wetenschappelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd. Zo tonen onderzoeken ook aan dat het gebruik van rauwe koemelk de immuniteit tegen infecties verhoogt, de gebitgezondheid verbetert en de skeletgroei stimuleert.3

De voedingsstoffen zoals probiotica, vitamine D en immunoglobulinen (antilichamen) die in rauwe melk worden aangetroffen, ondersteunen op een natuurlijke wijze het immuunsysteem en verminderen het risico op allergieën bij zowel kinderen als volwassenen. De enzymen die in rauwe koemelk zitten, ondersteunen de spijsvertering, maar worden bij pasteurisatie vernietigd en juist hierdoor kan lactose-intolerantie ontstaan.4

3. Maak er probiotische voedingsmiddelen van

Probiotica zijn de micro-organismen in je darm die zorgen dat de voeding wordt afgebroken in voedingsstoffen en zo kan worden opgenomen door het lichaam. Ook helpen deze gezonde bacteriën om schadelijke bacteriën, zoals bijvoorbeeld E. coli en parasieten, onklaar te maken. Een goede balans van deze bacteriën is dus essentieel voor een gezonde darmflora.

De beste meest geschikte probiotische voeding is die in de meest natuurlijke staat. Denk dan ook aan rauwe melkproducten, zoals kaas, kefir en yoghurt. Echte, rauwe en biologische probiotische yoghurt, kazen en kefir worden al duizenden jaren gebruikt door natuurvolkeren. Deze natuurlijke probiotica helpen het lichaam te beschermen tegen onder andere spijsverteringsklachten, ontstekingen, huidklachten, een verzwakt immuunsysteem en schimmelinfecties.

rauwe melk darmflora ervaringen

4.Voorziet het lichaam van waardevolle voedingsstoffen

Het westerse dieet voorziet nauwelijks in de dagelijks benodigde hoeveelheid gezonde vetzuren, laat staan in de dagelijkse vitaminebehoefte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, ook wel superfoods genoemd, zoals rauwe melk, fruit en groenten zijn dan ook een welkome aanvulling om te voorzien in onze dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Eén beker rauwe melk (240ml) bevat ongeveer 400 milligram calcium, 50 milligram magnesium en 500 milligram kalium.5 De juiste verhouding en samenstelling tussen deze mineralen is van vitaal belang voor de waarde die ze het lichaam leveren. Ze zijn belangrijk voor onder andere de opbouw van botdichtheid, onze bloedsomloop, de leverfunctie en het metabolisme.

Dit zijn de drie mineralen waarvan veel kinderen en volwassenen een tekort hebben. Dit mag zeker als een probleem worden bestempeld, aangezien de meeste mensen in verhouding veel teveel natrium binnen krijgen, met voor veel mensen hoge bloeddruk, een verstoorde vochtbalans en hartklachten tot gevolg.

Naast deze drie belangrijke mineralen bevat rauwe koemelk nog een breed scala aan mineralen, zoals vanadium, selenium, mangaan, koper, zink, fosfor, chromium etc.

Ook een aantal belangrijke vitamines kun je vinden in rauwe koemelk. Naast vitamine A en vitamine C zit er vitamine K en een reeks vitamines van het vitamine B-complex in rauwe melk.

Al deze micronutriënten kun je natuurlijk ook uit andere voedingsmiddelen halen, maar waarom zou je dat doen als je zoveel uit een voedingsproduct kunt halen? 100% natuur!

Aanvullen op de vitamines en mineralen bevat rauwe koemelk ook belangrijke enzymen die bijdragen aan de spijsvertering. Denk dan aan:

  • amylase dat zorgt voor de vertering van zetmeel
  • katalase dat het lichaam beschermt tegen vrij radicalen
  • lactase dat zorgt voor de vertering van melksuikers
  • lactoperoxidase dat het lichaam beschermt tegen vrij radicalen
  • lipase dat zorgt voor de afbraak van vetten in opneembare glycerol en vetzuren

5. De natuurlijke matrix

De koemelkproducten zoals wij die kennen uit de supermarkt zijn compleet uit hun natuurlijke matrix gehaald. Eerst werden ze verhit bij het pasteurisatieproces waarbij de chemische samenstelling verandert en vervolgens worden aan veel zuivelproducten smaakjes en bergen suiker toegevoegd. Bij dit bewerkingsproces gaan grote hoeveelheden voedingsstoffen verloren die plaatsmaken voor suiker of kunstmatige smaakstoffen.

Niet alleen wordt de zuivel afgeroomd, waardoor het vetpercentage afneemt, in sommige gevallen wordt er extra calcium toegevoegd. Je kunt je afvragen wat het nut hiervan is, aangezien calcium en magnesium in de juiste verhouding moeten zijn om de botten sterker te kunnen maken. Door de toevoeging van extra calcium krijgen veel mensen last van verkalking in hun gewrichten en dus klachten.

Het best is om de natuurlijke matrix van rauwe melk aan te houden en deze in pure en onbewerkte vorm te drinken.

Conclusie

Rauwe melk is een natuurproduct met een bijzonder gevarieerde samenstelling van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en enzymen. In tegenstelling tot wat we met gepasteuriseerde melk hebben ervaren, kan rauwe koemelk zelfs verlichting van huidklachten geven, in plaats van verergering van de klachten.

Daarnaast voorziet de melk in een aantal essentiële enzymen om de spijsvertering te bevorderen en beschikt over mineralen waaraan het gros van de bevolking een tekort heeft.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies