Rauwe melk gezond? Wel of juist niet drinken?

rauwe melk gezondheidsvoordelen

Voor de meeste mensen in rauwe melk een no-go. Want dat is toch onveilig voor consumptie? Als je de voedingsautoriteiten op tv moet geloven, zou alleen gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk veilig zijn. Bij het verhittingsproces worden alle schadelijke stoffen in de rauwe melk vernietigd….maarrrrrr ook de goede!!

Dat geeft mij dus aanleiding om rauwe melk eens nader onder de loep te nemen.

Is rauwe melk gezond?

De voedingsautoriteiten roepen al decennia lang dat rauwe zuivel ongezond is, maar de Amerikaanse voedingswetenschapper Ted Beals, M.D. is het daarmee niet eens. Hij stelt dat als rauwe koemelk zo schadelijk was geweest, dat het dan al lang geleden was afgezworen door de natuurvolkeren.

Beals geeft ook aan dat de verhitting van de melk bij pasteurisatie, juist de waardevolle bacteriën voor de darmflora kapot maakt en dat de bacteriën die voorkomen in melk juist zorgen dat het immuunsysteem wordt versterkt. En natuurlijk zijn er uitzonderingen die ziek worden van rauwe melk, dat zijn vaak de mensen met een toch al zwakke immuunfunctie.

Wat verstaat men onder rauwe melk?

Onder rauwe melk verstaan we melk die afkomstig is van grasgevoerde koeien en die niet is gepasteuriseerd en niet gehomogeniseerd is. Dit betekent dat rauwe melk al zijn natuurlijke enzymen, vetzuren, vitaminen en mineralen bevat, ofwel de volledige natuurlijke matrix.

Is rauwe melk drinken veilig?

Natuurlijk zitten er in rauwe elk bacteriën en pathogenen. De kans dat je hiervan ziek wordt is echter klein. Zeker gezien de vele voordelen van rauwe melk, zou ik als ik jou was de nadelen voor lief nemen.

Om even een voorbeeld te noemen. De Journal of Allergy and Clinical Immunology publiceerde in 2014 een studie waaruit bleek dat het drinken van rauwe boerderijmelk op jonge leeftijd op latere leeftijd een lager risico opleverde op astma en allergische reacties. In het onderzoek wordt gesuggereerd dat deze bescherming zou komen door de invloed op het immuunsysteem.

5 Gezondheidsvoordelen van rauwe zuivel

1.Verbetert de gezondheid van de huid

Zuivel heeft, zoals je elders op deze website kan lezen, een slechte reputatie als het gaat om het veroorzaken of verergeren van huidaandoeningen waaronder acne. Bij rauwe melk ligt dit echter compleet anders.

En nu laten we de wetenschap even links liggen, want in de praktijk melden mensen met huidklachten als acne, psoriasis en eczeem verrassend vaak dat de klachten verminderen onder de invloed van rauwe koemelk.

De vermindering van de klachten is direct toe te schrijven aan de waardevolle voedingsstoffen die de melk rijk is. Deze staat namelijk bol van diverse vitamines, mineralen en gezonde vetzuren, waaronder verzadigde vetten en omega-3 vetzuren.

Sommige mensen gebruiken de vette melk zelfs als een soort crème om op de huid te smeren. De bacteriën hebben kennelijk ook een positieve invloed op de zuurgraad van de huid.

Daarnaast is de rauwe koemelk rijk aan probiotica, die niet alleen zorgt voor een betere spijsvertering, maar ook bijzonder waardevol kan zijn voor de meest uiteenlopende klachten, waaronder huidziekten. Een disbalans in de darmflora kan bijdragen aan huidproblemen zoals acne en eczeem. Lees gebruikerservaringen van rauwemelkdrinkers.

2.Vermindert allergieën

Studies laten zien dat kinderen die rauwe melk drinken aanzienlijk minder kans hebben om allergieën te ontwikkelen dan kinderen die dat niet doen.1 Een meta-analyse over de effecten van pasteurisatie op de vitamines in melk laat zien dat verhitting een negatief effect heeft op de hoeveelheden vitamine B12 en vitamine E. Daarnaast laat deze publicatie zien dat rauwe melk van positieve invloed kan zijn op het immuunsysteem.2

De website Real Milk staat vol met onderzoeken die de waarde van rauwe koemelk onderschrijven en is zeker de moeite waard om eens door te spitten als je op zoek bent naar wetenschappelijke, maar ook niet-wetenschappelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd. Zo tonen onderzoeken ook aan dat het gebruik van rauwe koemelk de immuniteit tegen infecties verhoogt, de gebitgezondheid verbetert en de skeletgroei stimuleert.3

De voedingsstoffen zoals probiotica, vitamine D en immunoglobulinen (antilichamen) die in rauwe melk worden aangetroffen, ondersteunen op een natuurlijke wijze het immuunsysteem en verminderen het risico op allergieën bij zowel kinderen als volwassenen. De enzymen die in rauwe koemelk zitten, ondersteunen de spijsvertering, maar worden bij pasteurisatie vernietigd en juist hierdoor kan lactose-intolerantie ontstaan.4

3.Maak er probiotische voedingsmiddelen van

Probiotica zijn de micro-organismen in je darm die zorgen dat de voeding wordt afgebroken in voedingsstoffen en zo kan worden opgenomen door het lichaam. Ook helpen deze gezonde bacteriën om schadelijke bacteriën, zoals bijvoorbeeld E. coli en parasieten, onklaar te maken.  Een goede balans van deze bacteriën is dus essentieel voor een gezonde darmflora.

De beste meest geschikte probiotische voeding is die in de meest natuurlijke staat. Denk dan ook aan rauwe melkproducten, zoals kaas, kefir en yoghurt. Echte, rauwe en biologische probiotische yoghurt, kazen en kefir worden al duizenden jaren gebruikt door natuurvolkeren. Deze natuurlijke probiotica helpen het lichaam te beschermen tegen onder andere spijsverteringsklachten, ontstekingen, huidklachten, een verzwakt immuunsysteem en schimmelinfecties.

4.Voorziet het lichaam van waardevolle voedingsstoffen

Het westerse dieet voorziet nauwelijks in de dagelijks benodigde hoeveelheid gezonde vetzuren, laat staan in de dagelijkse vitaminebehoefte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, ook wel superfoods genoemd, zoals rauwe melk, fruit en groenten zijn dan ook een welkome aanvulling om te voorzien in onze dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Eén beker rauwe melk (240ml) bevat ongeveer 400 milligram calcium, 50 milligram magnesium en 500 milligram kalium.5 De juiste verhouding en samenstelling tussen deze mineralen is van vitaal belang voor de waarde die ze het lichaam leveren. Ze zijn belangrijk voor onder andere de opbouw van botdichtheid, onze bloedsomloop, de leverfunctie en het metabolisme.

Dit zijn de drie mineralen waarvan veel kinderen en volwassenen een tekort hebben. Dit mag zeker als een probleem worden bestempeld, aangezien de meeste mensen in verhouding veel teveel natrium binnen krijgen, met voor veel mensen hoge bloeddruk, een verstoorde vochtbalans en hartklachten tot gevolg.

Naast deze drie belangrijke mineralen bevat rauwe koemelk nog een breed scala aan mineralen, zoals vanadium, selenium, mangaan, koper, zink, fosfor, chromium etc.

Ook een aantal belangrijke vitamines kun je vinden in rauwe koemelk. Naast vitamine A en vitamine C zit er vitamine K en een reeks vitamines van het vitamine B-complex in rauwe melk.

Al deze micronutriënten kun je natuurlijk ook uit andere voedingsmiddelen halen, maar waarom zou je dat doen als je zoveel uit een voedingsproduct kunt halen? 100% natuur!

Aanvullen op de vitamines en mineralen bevat rauwe koemelk ook belangrijke enzymen die bijdragen aan de spijsvertering. Denk dan aan:

  • amylase dat zorgt voor de vertering van zetmeel
  • katalase dat het lichaam beschermt tegen vrij radicalen
  • lactase dat zorgt voor de vertering van melksuikers
  • lactoperoxidase dat het lichaam beschermt tegen vrij radicalen
  • lipase dat zorgt voor de afbraak van vetten in opneembare glycerol en vetzuren

5.De natuurlijke matrix

De koemelkproducten zoals wij die kennen uit de supermarkt zijn compleet uit hun natuurlijke matrix gehaald. Eerst werden ze verhit bij het pasteurisatieproces waarbij de chemische samenstelling verandert en vervolgens worden aan veel zuivelproducten smaakjes en bergen suiker toegevoegd. Bij dit bewerkingsproces gaan grote hoeveelheden voedingsstoffen verloren die plaatsmaken voor suiker of kunstmatige smaakstoffen.

Niet alleen wordt de zuivel afgeroomd, waardoor het vetpercentage afneemt, in sommige gevallen wordt er extra calcium toegevoegd. Je kunt je afvragen wat het nut hiervan is, aangezien calcium en magnesium in de juiste verhouding moeten zijn om de botten sterker te kunnen maken. Door de toevoeging van extra calcium krijgen veel mensen last van verkalking in hun gewrichten en dus klachten.

Het best is om de natuurlijke matrix van rauwe melk aan te houden en deze in pure en onbewerkte vorm te drinken.

Conclusie

Rauwe melk is een natuurproduct met een bijzonder gevarieerde samenstelling van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en enzymen. In tegenstelling tot wat we met gepasteuriseerde melk hebben ervaren, kan rauwe koemelk zelfs verlichting van huidklachten geven, in plaats van verergering van de klachten.

Daarnaast voorziet de melk in een aantal essentiële enzymen om de spijsvertering te bevorderen en beschikt over mineralen waaraan het gros van de bevolking een tekort heeft.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *