Resveratrol, de master of anti-aging voor de huid

resveratrol huid druiven

Resveratrol is een polyfenol die met name in grote mate voorkomt in druiven en rode wijn, en in lagere mate in bessen, pinda’s en pistachenoten. In veel wetenschappelijke bronnen wordt er een verband gelegd met verlaging van cholesterol, hart- en vaatziekten en dat het preventief werkt tegen sommige vormen van kanker. Daarnaast wordt deze krachtige antioxidant geassocieerd met positieve effecten op de gezondheid bij veroudering, ontstekingsgevoeligheid en de stofwisseling.

Resveratrol en ontstekingen

Wetenschappers van de campus van Florida van het Scripps Research Institute (TSRI) hebben één van de moleculaire werkingen geïdentificeerd en kunnen verklaren waarom resveratrol zo’n
heilzame werking heeft. De stof werkt namelijk in op de hormonen en regelt in het lichaam onder andere de inflammatoire respons als een verbindende partner met de oestrogeenreceptor, zonder de oestrogene celproliferatie (celdeling) te stimuleren.

“Oestrogeen heeft een gunstig effect op aandoeningen zoals diabetes en obesitas, maar kan het risico op kanker verhogen,” legt hoofdonderzoeker Kendall Nettles uit. “Wat we toch nog toe niet wisten is dat je dat met resveratrol ook kan bereiken.”

“Onze bevindingen leiden wetenschappers tot de oestrogeen-receptor, die als belangrijkste doelwit van resveratrol kan worden beschouwd”, zei Jerome C. Nwachukwu, de auteur van de studie.

Deze stof staat bekend om de sterke werking die het heeft op ontstekingen. Het werkt niet alleen als een ad hoc ontstekingsremmer, maar heeft ook een preventieve ontstekingsremmende werking.

Resveratrol en anti-aging

Waardoor helpt wijn ons er beter uit te zien en is het sterk anti-aging voedsel? Het is de resveratrol die hier zijn werk doet. De werking is vooral te danken aan de antioxidanten in rode wijn. De antioxidanten bestrijden de schadelijke vrije radicalen die een rol spelen bij veroudering en ouderdomsziekten. Hoger geconcentreerde antioxidanten zijn de zogenaamde polyfenolen. De kracht van wijn boven druivensap, is dat in wijn, de huid en de zaden van de druiven betrokken zijn bij het fermentatieproces. Deze worden bij druivensap aan het product onttrokken, waardoor deze minder krachtig werkt dan wijn.

In de natuur vervult resveratrol diverse functies als onderdeel van defensieve arsenaal van een plant. Het is een antimicrobiële stof die planten beschermt bij stress, infecties of sterke UV-straling. Deze zelfde eigenschappen heeft resveratrol ook voor de huid.

Er zijn twee verschillende manieren waarop het werkt:

  • Het maakt vrije radicalen onschadelijk
  • Het voorkomt de vorming van vrije radicalen.

In feite is aangetoond dat met resveratrol de vrije radicalen efficiënter onschadelijk worden gemaakt dan met de antioxidanten vitamine C en vitamine E. De werking van deze stof met betrekking tot anti-aging is dus vooral toe te schrijven aan de antioxidatieve werking. Ook zorgt topisch aangebrachte resveratrol voor een verbeterde collageensynthese.

Sirtuïne

Sirtuïne of SIRT is de afkorting voor Silent Information Regulator 2 eiwitten. Deze eiwitten zijn sterk van invloed op de DNA-structuur en zijn, met name SIRT1, van grote invloed op veroudering en ouderdomsziekten, zoals ouderdomssuiker. Resveratrol kan de werking van SIRT1 enorm versterken en daarmee het verouderingsproces afremmen.

Supplementen of natuurlijke bron

Natuurlijk geniet het de voorkeur om deze stof binnen te krijgen via natuurlijke bronnen, zoals druiven, blauwe bessen, frambozen en moerbeien. Als je je lichaam wilt trakteren op wat extra bescherming tegen veroudering, dan kun je een resveratrol supplement overwegen. Ikzelf gebruik dit resveratrol supplement.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies