Hormoonfactorbrood van Ralph Moorman, een review

hormoonfactorbrood ralph moorman

Eindelijk, het Hormoonfactorbrood van Ralph Moorman ligt in de winkels. Drie jaar na zijn intentieverklaring ooit een Hormoonfactorbrood te willen lanceren, is het brood nu eindelijk een feit. Onder het glutenvrije label Yam is het Ralph Moorman gelukt een 100% Hormoonfactor-proof haver-desembrood op de markt te brengen.

Wat maakt het Hormoonfactorbrood uniek?

Het Hormoonfactorbrood onderscheidt zich met name door de afwezigheid van zo’n beetje alle factoren die regulier brood een ongezonde keuze maken. De meeste glutenvrije producten zijn een knutselwerkje van e-nummers en laboratoriumingrediënten om de afwezigheid van gluten te compenseren. Daarmee proberen fabrikanten hun product toch nog zoveel mogelijk te laten lijken op het originele product. De meeste glutenvrije producten vormen meestal een grotere aanslag op de gezondheid dan het oorspronkelijke product mét gluten.

Dit Yam-brood is dus vrij van tarwe en gluten, maar ook van lactose, gist, (synthetische) e-nummers, ei, maiszetmeel, maltodextrine en toegevoegde suiker. In plaats van deze ingrediënten wordt er in het Hormoonfactorbrood uitsluitend gebruik gemaakt van biologische, pure ingrediënten die de gezondheid ondersteunen.

Hormoonfactorbrood van Ralph Moorman2Ingrediënten

Ingrediënten: Water, havervlokken, rijstmeel, startercultuur, kokosolie, kikkererwtenmeel, vlozaad, bakkerszout*. *100% biologisch

De havervlokken en de kokosolie zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt, zodat men na het eten voor langere tijd een verzadigd gevoel houdt. De afwezigheid van gist in het brood zorgt dat het brood niet teveel vraagt van de darmen. Door te kiezen voor een desemcultuur is het brood eenvoudiger te verteren.

Het Hormoonfactorbrood is ook bijzonder rijk aan vezels: per 100 gram bevat het 7,5 gram vezels.

En dan…hoe smaakt het Hormoonfactorbrood?

Hormoonfactorbrood van Ralph Moorman3Natuurlijk stond ik op 23 november 2015 om 8 uur bij de lokale Jumbo op de stoep voor het Hormoonfactorbrood. Wat me direct opviel was het formaat van het brood. Het is klein, compact en….loodzwaar! Je verwacht het absoluut niet, maar dat zo’n klein brood 700 gram weegt. Dat moet wel voedzaam zijn!

Zoals ‘normaal’ tarwebrood luchtig is, bijna zoals een spons, zo compact is het Hormoonfactorbrood. Wanneer je er een snee vanaf snijdt lijkt het op dat Duitse roggebrood. Maar het smaakt daar absoluut niet naar. Aanvankelijk vreesde ik een beetje naar die typisch zure desemsmaak, maar volgens Ralph wordt die smaak teniet gedaan door de keuze voor haver. En zo is het ook, want van een desemsmaak is nagenoeg geen sprake.

Het formaat van het brood blijkt na mijn eerste ontbijt met twee sneetjes Hormoonfactorbrood werkelijk nietszeggend te zijn. Het brood geeft een bijzonder verzadigd gevoel, zeker als je de raad van Ralph opvolgt en het belegt met vet- en eiwitrijk beleg, zoals kipfilet of avocadospread.

Het Hormoonfactorbrood hapt bijzonder lekker weg vind ik persoonlijk. Het is niet ‘zwaar’ om te kauwen, zoals bij ander desembrood vaak wel het geval is. Kortom, het Hormoonfactorbrood is een heerlijk brood voor de mensen die graag de bite van brood willen en toch op een verantwoorde manier (zonder de labratoriumknutseltjesingrediënten) glutenvrij willen eten.

Het Yam Desem brood is de eerste 6 maanden alleen bij Jumbo supermarkt verkrijgbaar voor €4,25. Op social media krijgen we superveel enthousiaste reacties, maar helaas ook mensen die teleurgesteld zijn dat juist hun Jumbo het brood niet in de schappen heeft liggen. Wat blijkt? Jumbo franchisers bepalen zelf wat zij in hun ‘aanvullend’ assortiment opnemen, dus niet elke Jumbo heeft het brood voorradig. Jumbo doet er dus met zoveel vraag verstandig aan het Hormoonfactorbrood in het standaard assortiment op te nemen. Je kunt het brood wel ALTIJD bestellen bij de broodafdeling van Jumbo.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies