Rimpeltjes verminderen: 5 natuurlijke tips voor een mooie strakke huid

rimpeltjes verminderen

Rimpeltjes komen automatisch met het ouder worden. Onder invloed van onze hormonen komen bij vrouwen de fijnere lijntjes eerst en bij mannen, omdat zij een dikkere, grovere huidstructuur hebben, op latere leeftijd direct diepere rimpels. Natuurlijk is niemand blij met de rimpeltjes, aangezien ze worden geassocieerd met ouderdom of een ongezonde leefstijl.

De beautyindustrie vaart wel bij het ongenoegen omtrent rimpels. Astronomische marketingbudgetten zetten mensen aan tot het smeren van onzinnige crèmes en middeltjes. Ook chemische peelings en injecties vinden gretig aftrek bij de verouderende doelgroep. De beauty-industrie richt zich bijna uitsluitend op symptoombestrijding, maar de huid weerspiegelt de gezondheid van je lichaam, dus daar ligt de primaire oplossing. Door je lichaam te voeden met de juiste voedingsstoffen kan je het verouderingsproces aanzienlijk afremmen. Niet alleen voel je jezelf daardoor vitaler, je ziet er ook beter uit.

Maar wat kun je nu eigenlijk zelf preventief doen om huidveroudering en het vervroegd ontstaan van rimpeltjes te voorkomen?

De oplossing ligt bij factoren als chronische stress, kunstmatige stoffen in ons voedsel, levensstijl en omgevingsfactoren, zoals uitlaatgassen, chemische stoffen in schoonmaakmiddelen etc. Al deze factoren zijn van negatieve invloed op onze gezondheid. Gelukkig kunnen we hierin keuzes maken. We kunnen kiezen voor een gezonde leefstijl en om bepaalde voeding te vermijden of juist wel in ons voedingspatroon op te nemen. Met de volgende natuurlijke maatregelen kun je je huid verzorgen en het ontstaan van rimpeltjes verminderen.

Rimpeltjes verminderen op deze 5 natuurlijke manieren

De volgende 5 factoren zorgen dat je op een natuurlijke manier de vorming van ontsierende rimpeltjes kunt verminderen.

1. Aloë Vera Gel

Aloë vera is van oudsher een beproefd middel tegen huidklachten, dus ook veroudering van de huid. In een studie uitgevoerd in 2009 kregen 30 gezonde vrouwen van 45 jaar oud een dagelijkse orale dosis van aloë vera gel. De ene groep werd een lage dosis (1200 mg/dag) en een tweede groep heeft een hoge dosis (3600 mg/dag).1 De onderzoekers maten de mate van huidveroudering aan het begin en aan het einde van de periode van 90 dagen. Bij beide groepen waren de rimpeltjes aanzienlijk verminderd. Bij de groep die een lagere dosering kreeg was de elasticiteit van de gezichtshuid bovendien verbeterd.

Hoe komt dit? Aloe vera verhoogt de productie van collageen, waardoor de huid steviger van structuur is en de vorming van rimpels vermindert. Ook merkten de onderzoekers op dat aloë de beschadigde collageenvezels herstelt. Aloë gel staat bol van de waardevolle stoffen. Hoewel het eten van de gel niet bijzonder smakelijk is, doe een lepeltje door je yoghurt om de smaak te verdoezelen. Let wel op, want het kan een laxerend effect hebben.

2. Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn niet alleen de bouwstoffen van onze spieren, maar ook van onze huid. Collageen, elastine en keratine zijn een paar voorbeelden van de eiwitten die samen onze huid vormen. Een tekort aan kwalitatieve eiwitten in ons dieet zal zich uiten in een afname van spiermassa. Een lichaam met nutriënttekorten zal zich via de huid het eerst bewijzen. Je krijgt dan een bleek uiterlijk, een dunne huid, de huid verslapt en gaat rimpeltjes vormen, die zich in een later stadium ontwikkelen tot die groeven.

3. Stop met roken

Roken is natuurlijk funest voor de huid. De chemische cocktail die men inhaleert heeft een vernietigend effect op de eiwitstructuren die samen de huid vormen.

Je pikt doorgewinterde rokers er dan ook altijd direct uit. Ze zijn bleek, hebben een slappe, futloze  huid en dus rimpels en op oudere leeftijd krijgen ze vaak pigmentvlekken. Al deze kenmerken worden veroorzaakt door verstoorde lichaamsprocessen die op hun beurt weer door het roken worden veroorzaakt. En ook hier geldt: een ongezonde huid is het eerste signaal van een ongezond lichaam.

4. Zorg voor voldoende vitamine K

Vitamine K is een belangrijke factor die er voor zorgt dat onze huid een gezonde structuur heeft en behoudt. Met een tekort aan vitamine K veroorzaakt calcium voor een verhardend effect op eiwitstructuren in ons lichaam.  Zo verhardt de huid en ook slagaders worden stijver. Met voldoende vitamine K houdt de verbindende elastine je huid zacht en soepel en voorkom je dat rimpeltjes ontstaan of verergeren.

Vitamine K speelt ook een rol bij de vorming van de eiwitten waaruit de huid is samengesteld. Zo kan vitamine K worden gebruikt bij het herstel van littekens of bij acnebehandelingen.

5. Een gezond dieet, rijk aan groenten en vetten

Wat je eet kan een grote impact hebben op rimpels. Onder invloed van het Voedingscentrum en hoogopgeleide voedingsgoeroes die de spreekbuis zijn van de industrie, hebben we decennia lang geleerd dat de meeste vetten slecht zijn voor de gezondheid. Nonsens natuurlijk, want er zijn verschillende soorten vetzuren die je absoluut niet over een kam mag scheren.

Verzadigd vet en enkelvoudig onverzadigde vetten hebben bijvoorbeeld een zeer positief effect op de elasticiteit van de huid. Je kan dus wel beredeneren dat het vetarme dieet van de afgelopen 50 jaar onze huid geen windeieren heeft gelegd. Wil je weten welke vetten wel en welke niet? Lees dan even ons blog over gezonde en ongezonde vetten.

Ook mensen die veel groenten eten hebben vaak beduidend minder rimpeltjes dan mensen die voornamelijk fabrieksvoeding eten. Deze groenten bevatten talloze cofactoren die zorgen dat de vitamines en mineralen optimaal door ons lichaam worden opgenomen.

In fabrieksvoeding zitten meestal veel geraffineerde ingrediënten die al deze cofactoren missen en daardoor niet de voedingswaarde hebben die puur natuurlijke producten wel hebben.

Met welke voeding voedt je jezelf om je huid te onderhouden?

  • biologisch vlees van grasgevoerde koeien en volle roomboter
  • wilde zalm
  • biologische kip en biologische eieren
  • kokosolie
  • kwalitatieve extra vierge olijfolie
  • Groene en gele groenten zijn rijk aan antioxidanten en betacaroteen, stoffen die de een gezonde huid bevorderen
  • Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, broccoli, snijbiet, kool en rucola
  • Gele paprika, pompoen, courgette en tomaten.

In het e-book Een gezonde huid komt van binnenuit leer je alles over hoe je je huid optimaal kunt voeden, zodat je het verouderingsproces zoveel mogelijk kunt vertragen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies