Rode bietensap, verzorging van binnen en van buiten

rode bietensap

Rode biet behoort tot klasse Chenopodiaceae van de Beta Vulgaris soorten. Deze rood gekleurde knollen worden in het hedendaagse jargon geclassificeerd als een superfood, vanwege de hoge voedingswaarde. En terecht! Reeds 4000 jaar geleden gebruikten de oude Babyloniërs reeds rode bieten vanwege de talloze voordelen voor de gezondheid. Met rode bietensap kun je het verouderingsproces vertragen omdat het een ware vitaminebom is!

Voedingswaarde van bietensap

Rode bieten stimuleren het behoud en regeneratie van cellen en dat helpt tegen vroegtijdige veroudering. Bieten zijn rijk aan foliumzuur en mangaan. De groene bladeren van deze groente zijn ook eetbaar en bevatten veel waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine C en vitamine K. Daarnaast bevatten rode bieten mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, koper, zwavel, silica en chloor.

De voedingsstoffen hebben een gunstig effect op het bloed, verbeteren de productie van rode bloedcellen, verhogen de hemoglobine en zorgen dus voor een betere zuurstofvoorziening van de cellen. Bietensap is een van de rijkste bronnen van nitraten, waardevol voor een goed functionerend cardiovasculair systeem. Ook bevatten rode bieten diverse antioxidanten, flavonoïden en carotenoïden.

Top 8 voordelen van rode bietensap

 1. Rode bietensap is vetvrij, goedkoop en het hele jaar door beschikbaar.
 2. Het nitraat-rijke rode bietensap helpt het risico op hart-en vaatziekten te verminderen en heeft een positieve invloed op de bloeddruk.
 3. De hoge concentratie aan het stofje betacyanine dat bieten hun rode pigment geeft, verhoogt de natuurlijke productie van de superantioxidant glutathion.
 4. Rode bietensap ontgift het gehele spijsverteringskanaal en ook het bloed. Rode bieten zijn een van de beste bronnen van luteïne en zeaxanthine, een zeer gunstig voor de gezondheid van de huid en de ogen.
 5. Dankzij de antioxidant betanine hebben rode bieten een gunstige invloed op de cholesterol en de triglyceriden. Ook vitamine b11, ofwel foliumzuur, is in overvloed aanwezig in rode bieten en is effectief bij de afbraak van homocysteïne – een biomarker voor hart- en vaatziekten.
 6. Rode bietensap ondersteunt de maagzuurproductie en stimuleert dunne en dikke darm in een hoog tempo.
 7. Rode bietensap heeft een positieve invloed op het energieniveau doordat het de aanmaak van hemoglobine bevordert. Hierdoor wordt de hoeveelheid zuurstof in het bloed vergroot en neemt het uithoudingsvermogen toe.
 8. Het drinken van een glas bietensap dagelijkse helpt de bloedtoevoer naar de hersenen en stopt leeftijd gerelateerde aandoeningen zoals dementie. Bietensap bekrachtigt de ouderen om actief leven te leiden door de verbreding van de bloedvaten en door het verminderen van de hoeveelheid zuurstof die nodig is door de spieren tijdens fysieke activiteiten.

Maar die afschuwelijke smaak…!!

Bietensap heeft voor de meeste mensen nu niet bepaald een lekker smaakje. De nogal aardse taste is echter vrij eenvoudig te veraangenamen door bijvoorbeeld appelsap of wortelsap toe te voegen en bovendien wordt de bietensap zo nog waardevoller qua voedingsstoffen. Voor de mensen die de smaak toch te indringend vinden, kan rode bietensap ook op de huid worden toegepast, zodat je toch kan profiteren van de waardevolle stoffen.

Verwen je huid met deze anti-aging rode bietensap gezichtsmaskers

 1. Meng een eetlepel wortelsap met een eetlepel rode bietensap en breng deze aan met een wattenschijfje op het gereinigd gezicht. Laat dit gedurende 10 minuten inwerken op de huid en spoel dit vervolgens af met lauwwarm water. Dep de huid schoon en verzorg met een natuurlijke crème.
 2. Smelt een eetlepel kokosolie en meng deze met een eetlepel rode bietensap. Masseer het mengsel zachtjes in op gezichtshuid gedurende twee minuten. Spoel vervolgens af met lauw water en smeer de huid in met een natuurlijke, verzorgende crème.
 3. Meng een eetlepel rode bietensap met een handje gepureerde blauwe bessen en breng dit aan op de gezichtshuid. Laat dit tien minuten op de huid inwerken en spoel het af met lauw water.

Als je het niet lust…rode bietensap hoef je niet per se te drinken als je wil profiteren van de gezondheidsvoordelen. Ook voor cosmetische doeleinden van buitenaf is rode bietensap uitstekend geschikt. Maak er een lekker maskertje van of vermeng het met kokosolie voor een heerlijke, verse  verzorgende crème. Je kan er ook voor kiezen om gedroogde rodebietenpoeder door je shake te doen.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies