Rode klaver, de natuurlijke oplossing bij overgangsklachten

rode klaver overgang isoflavonenRode klaver is een plant met een verrassende werking, met name voor vrouwen in de overgang die op zoek zijn naar een natuurlijke oplossing voor hun klachten. Voor veel vrouwen van middelbare leeftijd is de overgang een periode van hun leven waarin ze last hebben van stemmingswisselingen, flinke gewichtstoename, opvliegers en weinig energie. Als bonus krijgen ze er vaak nog gezichtsbeharing bij en als het even tegenzit ook nog depressie en slaapproblemen.

Rode klaver en de menopauze/overgang

Reeds bij de oude Kelten was de werking van deze plant al bekend. Zij beschouwden deze plant als magisch en heilig en dat was niet alleen gebaseerd op bijgeloof.

Modern onderzoek laat zien dat het een uiterst effectief middel kan zijn bij de vervelende klachten die de overgang met zich meebrengt. Rode klaver bevat van nature namelijk isovlavonen, een groep van plantenstoffen die in staat zijn de hormonale huishouding in het lichaam te beïnvloeden. In het lichaam bezetten ze de oestrogeenreceptoren, waarmee ze de natuurlijke oestrogeenfunctie nabootsen.

Aangezien tijdens de overgang de natuurlijke oestrogeenproductie drastisch afneemt, is de werking van deze plant een zeer welkome aanvulling om de plotse daling van de natuurlijke productie op te vangen, althans, af te vlakken.

De isoflavonen is deze plant hebben bovendien een adaptogene werking, hetgeen betekent dat ze in staat zijn fysiologische processen in homeostase te brengen. Ook dat klinkt voor de leek als abcadabra: adaptogenen verminderen vrijwel alle uitschieters/klachten.

Rode klaver in plaats van medicatie

De werking is zo krachtig dat het een veilig en natuurlijk alternatief kan zijn voor farmaceutische hormoonvervangende therapie.

Bij de volgende zes symptomen kan rode klaver verlichting bieden.

1.Algemene klachten tijdens de overgang

Dat  rode klaver een zeer waardevol en beproefd middel is bij overgangsklachten bewijst het de wetenschap met deze dubbelblinde studie.

2.Vermindering opvliegers

Opvliegers zijn wel de belangrijkste symptomen van de overgang. Badend in het zweet wakker worden, energieke pieken wisselen zich snel af met flinke vermoeidheid, de overgang is geen pretje…

In het reguliere circuit is het gebruikelijk om de symptomen van de overgang te onderdrukken met hormoonvervangende therapie. Zeker vrouwen die in het verleden te maken hebben gehad met borstkanker, aangezien synthetische oestrogeen de gezondheid nu eenmaal niet bevordert. In feite kun je het vergelijken met de anticonceptiepil, die ook slechts de symptomen onderdrukt.

De Nederlandse wetenschappers Peter H M van de Weijer, Ronald Barentsen constateerden dat een dagelijkse dosis van 80 mg rode klaver opvliegers aanzienlijk vermindert.1

3.Zwakke botten/osteoporose

Oestrogenen zijn van grote invloed op de botdichtheid. Wanneer tijdens de overgang de productie van oestrogeen sterk terugloopt, vergroot hiermee het risico op botontkalking en dus botbreuken.

Een supplement met rode klaver draagt bij aan het behoud van stevige botten tijdens de overgang.2

4.Verlaging risico borstkankerminder borstkanker risico

Blootstelling aan grote doses oestrogeen, zoals bij hormoontherapie, vormt een risicofactor voor borstkanker. Rode klaver bevat een verscheidenheid aan verschillende isoflavonen de oestrogeengehaltes in het lichaam in evenwicht brengen.

In een studie uit 2008 werd geconcludeerd dat de specifieke isoflavoon biochinine A kan bijdragen aan de bestrijding van borstkanker door de werking van het enzym aromatase af te remmen.3 Aromatase is het enzym dat de omzetting van mannelijke hormonen naar oestrogeen versterkt.

5.Bestrijd prostaatkanker

Niet alleen voor vrouwen in de overgang is rode klaver een waardevol supplement. Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Toevoeging van isoflavonen aan het dieet kan eraan bijdragen dat de ziekte wordt bestreden.

In een onderzoeker kregen patiënten met prostaatkanker een preparaat toegediend met de isoflavonen uit rode klaver. De resultaten toonden aan dat de celsterfte van de kankercellen aanzienlijk groter was dan bij de groep die geen rode klaver kreeg toegediend. Bovendien waren er geen nare bijwerkingen, zoals vaak met hormoontherapie wel het geval is.

7.Hart- en vaatziekten

Wereldwijd zijn hart- en vaatziekten nog altijd een van de voornaamste oorzaken van vroegtijdig overlijden. De ontsteking die daarbij komt kijken is veelal het gevolg van een tekort aan vitamine C.

Onderzoekers testten het vermogen van rode klaver om cardiovasculaire ontstekingen te verminderen. Zij kwamen erachter dat de isoflavonen in rode klaver de bloedwaardes van pro-inflammatoire cytokines (ontstekingsmarkers) ​​verlaagden.

Hoe gebruik je rode klaver?

Rode klaver kun je als plantje gebruiken of als supplement. De bloesems van de plant kun je als in salades verwerken of fijnsnijden en door bijvoorbeeld rijst. Daarnaast kan je er klaverthee van zetten en zijn er tincturen in de handel. Rode klaver is ook beschikbaar als voedingssupplement in capsule- of pilvorm.

BESTEL RODE KLAVER SUPPLEMENT

LET OP: Rode klaver kun je beter niet gebruiken in combinatie met bepaalde medicatie. Vermijd deze supplementen wanneer er sprake is van borstkanker of wanneer je hormoontherapie krijgt. Ook bij het gebruik van bloedverdunners geldt een contra-indicatie.

Volg ons op Facebook of schrijf je rechtsboven in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *