Roodlichttherapie bij huidklachten: gezondheidsvoordelen en risico’s

roodlichttherapie huidklachten testosteron

Roodlichttherapie is een therapievorm sterk in opkomst. Begin jaren negentig werd deze vorm van lichttherapie gebruikt door wetenschappers om de groei van plantencellen in de ruimte te laten groeien. Ze ontdekten dat het intense licht van rode lichtemitterende diodes (LED’s) de groei en fotosynthese van plantencellen bevorderde.

Tegenwoordig wordt rood licht niet meer uitsluitend gebruikt om planten te laten groeien, maar blijkt rood licht in specifieke golflengtes een bijzondere uitwerking te hebben op het menselijk lichaam.

Wat is roodlichttherapie?

Roodlichttherapie (RLT of ook wel fotobiomodulatie genoemd) is een therapeutische techniek waarbij rode LED-verlichting in lage golflengtes wordt gebruikt om het menselijk lichaam te behandelen.

Deze therapie kan worden gebruikt voor de behandeling van huidproblemen, zoals rimpels, littekens en langzaam helende wonden, maar kan ook voor diverse huidziekten worden gebruikt. Bovendien laten steeds meer wetenschappelijke studies zien dat het rode licht ook van invloed is op onze hormoonhuishouding, sportprestaties kunnen verbeteren en dat het een ontstekingsremmende werking heeft.

Werkt rood licht bij huidklachten?

Roodlichttherapie staat feitelijk nog in de kinderschoenen. De uitstekende resultaten die worden bereikt bij de behandeling van huidklachten, hebben de wetenschap aangezet om meer onderzoek te doen naar de bijzondere uitwerking van LED-lampjes op de huid.

Door de toenemende stroom aan wetenschappelijke onderzoeken die de positieve werking onderschrijven, wordt roodlichttherapie in toenemende mate gebruikt in de geneeskunde. RLT wordt niet alleen gebruikt voor huidproblemen, maar men onderzoekt ook of RLT de energie (ATP) in menselijke cellen zou kunnen verhogen. Wetenschappers hopen dat RLT een effectieve manier kan zijn om wondgenezing te bevorderen en botdichtheidsproblemen te behandelen.

De succesverhalen op internet hebben gezorgd dat RLT een grote vlucht heeft genomen en therapeutische lampen vinden gretig aftrek bij schoonheidssalons om cosmetische huidproblemen mee te behandelen, zoals striae, littekens en rimpels. Het rode LED-licht bevordert bovendien de aanmaak van collageen, waardoor de huid voller wordt en haar structuur terugkrijgt.

Roodlichttherapie die in een medische praktijk wordt gebruikt, kan worden toegepast om ernstigere aandoeningen te behandelen, zoals psoriasis, langzaam genezende wonden en zelfs de bijwerkingen van chemotherapie te verminderen.

Hoewel er een behoorlijke hoeveelheid bewijs is die aantoont dat RLT voor bepaalde aandoeningen een veelbelovende behandeling kan zijn, valt er nog veel te leren over hoe het werkt.

Hoe werkt roodlichttherapie?

Hoewel het wetenschappelijk onderzoek naar roodlichttherapie nog maar net begonnen is, lijkt er een consensus dat rood licht werkt door een biochemisch effect in cellen te veroorzaken dat de werking van de mitochondriën en dus de productie van ATP stimuleert. De mitochondriën zijn de energiefabrieken van de cel. Het energiedragende molecuul dat in de cellen van alle levende wezens wordt aangetroffen, wordt ATP (adenosinetrifosfaat) genoemd.

Door de functie van de mitochondriën te stimuleren met behulp van roodlichttherapie, kan een cel meer ATP aanmaken. Met meer energie kunnen de cellen efficiënter functioneren, zichzelf verjongen en schade herstellen.

Roodlichttherapie verschilt wezenlijk van laser- of intens gepulseerd licht (IPL) -therapieën, waarbij de huid diep gepenetreerd wordt en er vaak schade aan het huidoppervlak wordt veroorzaakt. Laser- en gepulste lichttherapieën veroorzaken gecontroleerde schade aan de opperhuid, waarmee het natuurlijke weefselherstel wordt gestimuleerd.

RLT brengt geen schade toe aan de huid en stimuleert direct de regeneratie van de huid door de mitochondrien aan te zetten tot de aanmaak van ATP. Het door RLT uitgestraalde licht dringt ongeveer 5 millimeter onder het huidoppervlak door.

Voordelen roodlichttherapie (RLT)

Voor wat voor soort aandoeningen wordt roodlichttherapie gebruikt? Steeds meer wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de golflengten van roodlicht aanzienlijke voordelen kunnen hebben voor de algehele gezondheid.

Aangezien deze nieuwe therapievorm nog zeer jong is, zullen de komende jaren aanzienlijk meer voordelen van roodlicht worden ontdekt. De belangrijkste voordelen van roodlichttherapie die nu al bekend zijn:

  • Biedt kortdurende verlichting van pijn en ochtendstijfheid bij mensen met reumatoïde artritis
  • Voorkomt en geneest sneller koortsplekken op en rond de lip door herpes simplex-virusinfecties
  • Verhoogd energieniveau door verbeterde afgifte van ATP (adenosinetrifosfaat) uit de mitochondriën van cellen.
  • Stimulatie DNA/RNA-synthese
  • Activatie lymfestelsel, een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem dat zorgt voor de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
  • Bevordert de bloedstroomcirculatie, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen en weefsels worden getransporteerd.
  • Vorming van nieuwe haarvaten (kleine bloedvaten)
  • Stimuleert de natuurlijke productie van collageen en fibroblasten, de belangrijkste bouwstenen die de huid structuur en stevigheid bieden. Collageen is tevens belangrijk voor de gewrichten en de spijsvertering.
  • Herstel van beschadigd zacht bindweefsel
  • Biedt verlichting bij neuropatische aandoeningen(0)
  • Vermindering van ontstekingen en dus zeer effectief bij huidklachten zoals rosacea, acne en eczeem.
  • Vermindering van oxidatieve stress dat veroudering van weefsels tot gevolg heeft.

Onderstaand volgen een aantal voordelen van roodlichttherapie met LED die worden ondersteund door wetenschappelijke studies:

1. Verbeterde gewrichtsfunctie bij artritis

Het feit dat RLT de aanmaak van collageen stimuleert, maakt het een hoopvolle therapie voor artitispatienten. Collageen maakt een belangrijk deel uit van kraakbeen en door een gezonde aanmaak van kraakbeen zullen gewrichten minder slen aan slijtage onderhevig zijn.

Een onderzoek uit 2017 over roodlichttherapie met betrekking tot onder andere reumatoïde artritis concludeert dat RLT aanzienlijke verbetering oplevert in de aanmaak van collageen, waardoor klachten kunnen afnemen. (6) Zelfs voor mensen die geen artritis hebben, maar andere tekenen van weefselschade of degeneratie hebben als gevolg van veroudering, kan RLT nuttig zijn.

2. Verbetering van slaapkwaliteit

Het menselijk lichaam heeft blootstelling aan daglicht nodig om verschillende biologische systemen te kunnen reguleren. Als we de hele dag binnenshuis doorbrengen en nauwelijks daglicht zien, lijden onze cellulaire energiesystemen en circadiaanse ritmes. Dit kan leiden tot problemen als slechte slaap, vermoeidheid, stemmingsgerelateerde problemen en gewichtstoename.

Als je een kantoorbaan hebt en niet veel buiten komt, dan is roodlichttherapie een eenvoudige manier om je lichaam aan meer licht bloot te stellen. Dit kan helpen om de circadiaanse klok te resetten, maar ook om de aanmaak van melatonine te stimuleren, een hormoon dat noodzakelijk is voor een gezonde slaap.

3. Verminderde depressie en vermoeidheid

Onderzoek naar roodlichttherapie suggereert dat dit type licht van nature stimulerend kan zijn en kan worden gecorreleerd met een verbeterde stemming, maar ook bevorderlijk werkt voor het zelfvertrouwen, positiviteit en sociaal bewustzijn.(7)

Bovendien kunnen behandelingen met rood licht de cognitieve functie bevorderen.

4. Minder bijwerkingen van chemo en bestraling bij kanker

Onderzoek uitgevoerd door NASA heeft aangetoond dat behandeling met roodlichttechnologie de vaak pijnlijke symptomen van kankerpatiënten na bestraling en chemotherapie succesvol kan verminderen.(1)

Het is aangetoond dat het gebruik van rode/bijna-infrarode LED verlichting (in sommige onderzoeken HEALS genoemd) energie met een lange golflengte afgeeft in de vorm van fotonen die de cellen stimuleren zich te herstellen.

Veel patienten hebben na behandeling met chemo en bestraling last van orale mucositis (branderige, ontstoken slijmvliezen), een veel voorkomende en pijnlijke bijwerking van chemotherapie en bestraling. De NASA-wetenschappers concludeerden dat 96 procent van de patiënten minder klachten had na behandeling met roodlichttherapie.

5. Bevordering wondgenezing en weefselherstel

Licht met een golflengte tussen 600 tot 700 nm bevordert wondgenezing, weefselherstel en huidverjonging. Deze voordelen van RLT zijn te danken aan de verhoogde aanvoer van voedingsstoffen, de aanmaak van haarvaten waardoor de doorbloeding verbetert en de aanmaak collageen, waardoor de huid meer volume krijgt.

In tegenstelling tot de meeste lasertherapieën, veroorzaakt een behandeling met rood licht geen schade aan de huid, noch is deze pijnlijk. Lasertherapieen veroorzaken opzettelijke schade aan de opperhuid om een ​​ontsteking te veroorzaken, gevolgd door genezing.

Roodlichttherapie slaat deze eerste destructieve stap over en stimuleert in plaats daarvan direct de regeneratieve processen in de huid door de cellulaire processen aan te wakkeren.

Zeker bij huidaandoeningen wordt de huid gestimuleerd door regeneratie van fibroblasten, keratinocyten en modulatie van immuuncellen (inclusief mestcellen, neutrofielen en macrofagen) die allemaal in het huidweefsel worden aangetroffen.(2)

6. Anti-verouderingseffecten bij huid- en haarverlies

Een toepassing waarvoor roodlichttherapie in toenmende mate wordt gebruikt is anti-aging. Het omkeren van de tekenen van huidveroudering (d.w.z. rimpels en fijne lijntjes) wordt bevorderd door rood licht binnen de golflengte 600 tot 700 nm, want dit bevordert de aanmaak van de bouwstenen van de huid. Mensen die met RLT werden behandeld kregen een significant gezondere teint, verbeterde textuur/gevoel, verminderde ruwheid van de huid, verminderde tekenen van rimpels en fijne lijntjes en een verhoogde collageendichtheid, die werd gemeten door middel van echografische tests.

Veel patiënten met rosacea en roodheid ervaren verlichting van de klachten. Uiteraard worden de beste resultaten bereikt in combinatie met een goed en gezond dieet.

Een ander anti-verouderingseffect van roodlichttherapie is het omkeren van haaruitval en het stimuleren van de haargroei in de haarzakjes. De resultaten met betrekking tot haargroei zijn volgens studies gemengd, maar ten minste een klein deel van zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten heeft positieve resultaten ervaren met het omkeren van kaalheid/haaruitval ten gevolge van een betere doorbloeding van de hoofdhuid.(3)

Veel wetenschappelijk onderzoek laat veelbelovende resultaten zien, maar de voordelen van roodlichttherapie zijn nog steeds een bron van controverse. Autoriteiten en instellingen als het Amerikaanse Centers for Medicare en Medicaid Services (CMS) stellen dat er niet genoeg bewijs is om aan te tonen dat de therapie stabiele en betrouwbare resultaten oplevert. Aanvullend klinisch onderzoek is nodig om te bewijzen dat RLT effectief is.

Bekijk alle artikelen over huidaandoeningen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste voordelen van roodlichttherapie?

Het belangrijkste voordeel van roodlichttherapie is dat het de werking van de mitochondriën – de energiecentrales van de cel – stimuleert. Hierdoor werken de cellen optimaal, delen ze zich sneller en zijn in staat efficiënter om te springen met voedingsstoffen. Het resultaat is dat de huid zich sneller herstelt en celgroei versnelt, met een gezonde stralende huid tot gevolg. 

Is roodlichttherapie een gimmick?

Roodlichttherapie is zeker geen gimmick en moet absoluut serieus worden genomen als therapie. Hoewel het wetenschappelijk onderzoek naar deze vorm van lichttherapie nog in de kinderschoenen staat, kunnen wetenschappers al wel bevestigen dat het een absolute meerwaarde heeft voor huidverjonging. 

Wat zijn de negatieve effecten van roodlichttherapie?

De negatieve bijwerkingen van roodlichttherapie zijn vooral een gevolg zijn van onderliggende klachten, zoals verhoogde ontstekingsgevoeligheid, allergieën en verkeerde voeding en leefstijlkeuzes. Negatieve effecten van roodlichttherapie kunnen zijn:

  • irritatie en roodheid van de huid
  • vervellen
  • korstvorming van de huid
  • trekkerigheid
  • zwelling
  • jeuk
  • opleving van acne klachten

Hoe vaak moet je roodlichttherapie toepassen?

Er is geen optimale frequentie voor het gebruik van roodlicht. Het is afhankelijk van hoeveel je huid verdraagt en wat het doel is van de sessies. De meeste mensen krijgen goede resultaten met een sessie van 15 minuten 3-5 keer per week gedurende een aantal maanden.

 

Kun je te veel rood lichttherapie gebruiken?

Roodlichttherapie is een behandeling die goed werkt bij dagelijks gebruik en als je het vaker dan één keer per dag gebruikt, boek je een nog sneller resultaat. Een roodlicht lamp brengt geen schade toe aan het oppervlak van de huid of het onderliggende weefsel. Sterker nog, het optimaliseert de werking van deze cellen.

Maakt roodlichttherapie losse huid strakker?

Hoewel je geen wonderen moet verwachten, is het klinisch aangetoond dat roodlichttherapie rimpels en slappe huid vermindert, de genezing van littekens en vlekken bevordert. Het resultaat is een jeugdiger uiterlijk, een mooie elastische huid en een gezonde teint. Zeker in combinatie met een gezond dieet, dus met veel verse groenten en fruit, en voldoende beweging, voorzie je de huid van de benodigde factoren voor de aanmaak van collageen en elastine, de belangrijkste bouwstoffen van de huid. 

Moet je een beschermingsbril dragen bij roodlichttherapie?

Nee, het is niet nodig om oogbescherming te dragen, maar je moet niet recht in de lampen kijken, want dat is schadelijk voor het netvlies. De LED-lampjes zijn erg fel. Toch is blootstelling van de ogen aan het licht – dus niet er direct in kijken – gezond voor de ogen, omdat het daglicht nabootst, wat de aanmaak van melatonine bevordert. 

Helpt roodlichttherapie de haargroei?

Roodlichttherapie is lasertherapie op laag niveau. Het straalt fotonen in het hoofdhuidweefsel. Deze fotonen worden door de zwakke cellen geabsorbeerd om de haargroei te bevorderen. Het is algemeen aanvaard dat de procedure veilig, verdraagbaar en minder invasief is dan haartransplantatie chirurgie.

Hoe werkt roodlichttherapie op de Leydigcellen en testosteronproductie??

Roodlichttherapie kan worden ingezet als non-invasieve behandeling om cellulaire processen in het lichaam te stimuleren. Zo ook voor de testosteronproductie. Hierbij wordt roodlichttherapie op de Leydig cellen in de testes toegepast om de aanmaak van testosteron te stimuleren.

De exacte mechanismen waardoor rood licht therapie werkt zijn niet volledig in kaart gebracht, maar onderzoekers nemen aan dat het gaat om de absorptie van licht door specifieke chromoforen in de cellen, zoals cytochroom c oxidase en cytochroom c. Hierdoor neemt de energieproductie en het cellulair metabolisme toe, wat leidt tot een toename van de testosteronproductie door de Leydig cellen.

Hoewel roodlichttherapie voor de aanmaak van testosteron als wordt beschouwd als een alternatieve therapie, lijken de eerste ervaringen veelbelovend.

Verergert roodlichttherapie hyperpigmentatie?

Sommige studies hebben aangetoond dat rood licht de symptomen van hyperpigmentatie kan verminderen door de collageenproductie te verhogen en de huidcelvernieuwing te bevorderen. Anderzijds zijn er ook onderzoeken die hebben vastgesteld dat het de aandoening kan verergeren, omdat het ook de melanineproductie verhoogt. Kies bij toepassing dus altijd voor een veilige middenweg en overdrijf niet door dagelijks roodlichttherapie toe te passen. Kijk wat het met je huid doet.

Rood licht werkt ontstekingsremmend, wat een deel van de oorzaak van hyperpigmentatie is. Hiermee verminder je de symptomen van hyperpigmentatie. Bovendien heeft rood licht een golflengte die lang genoeg is om door de epidermis (buitenste laag van de huid) te dringen en de dermis (de middelste laag van de huid) te bereiken.

 

Hoe vaak moet je onder rood licht liggen?

Over het algemeen worden de beste resultaten bereikt over een periode van 8 – 12 weken. Het wordt aanbevolen om ten minste 3-5 keer per week 15 minuten voor of onder de rode lamp door te brengen.

Beschadigt rode LED de ogen?

Wetenschappers uit de VS en Europa waarschuwen dat LED-lampen schadelijk zijn voor het netvlies. Om die reden is het belangrijk dat je nooit recht in de rode LED-lampjes kijkt. Wel mag je je ogen openhouden als je een andere richting op kijkt, want dat is zelfs gezond. JE kan het vergelijken met zonlicht: kijk niet recht in de zon, maar zonlicht op zich is niet schadelijk.

Kan roodlichttherapie ouderdomsvlekken doen vervagen?

Ja, ouderdomsvlekken kunnen verminderen door het gebruik van roodlichttherapie. Als je op zoek bent naar een niet-invasieve behandeling om de effecten van veroudering tegen te gaan, dan is het gebruik van roodlichttherapie een bewezen methode die de textuur van de huid verbetert, pigmentvlekken onder controle houdt en de poriegrootte vermindert.

Helpt roodlichttherapie tegen wallen onder de ogen?

Rode en infrarode lasertherapie en LED lichttherapie hebben bewezen effectief te zijn bij het verminderen van wallen rond de ogen. Rood 660nm monochromatisch licht van een laser zet het lichaam aan tot de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen, waardoor de huid rond de ogen merkbaar gladder wordt.

Is rood licht beter dan infrarood?

De negatieve bijwerkingen van roodlichttherapie zijn vooral een gevolg zijn van onderliggende klachten, zoals verhoogde ontstekingsgevoeligheid, allergieën en verkeerde voeding en leefstijlkeuzes. Negatieve effecten van roodlichttherapie kunnen zijn:

  • irritatie en roodheid van de huid
  • vervellen
  • korstvorming van de huid
  • trekkerigheid
  • zwelling
  • jeuk
  • opleving van acne klachten

Hoe lang duurt het voor roodlichttherapie om te werken op het haar?

In de meeste gevallen is er na 12 tot 26 weken verbeterde haargroei te zien bij gebruik van roodlichttherapie, inclusief het verlies van minder haar per dag en een merkbare verbetering van de haargroei op het hoofd. Door consequent en structureel de huid te stimuleren met rood licht, verbetert de efficiëntie van de hoofdhuidcellen en worden de haarzakjes voorzien van voldoende voedingsstoffen. 

Kan roodlichttherapie sproeten vervagen?

Ja, roodlichttherapie kan niet alleen sproetjes verminderen, maar ook fijne lijntjes en rimpels verminderen.

Helpt roodlichttherapie bij gebroken haarvaatjes?

Lichttherapie is een ideale behandeling voor gebroken haarvaatjes, omdat het nieuwe celgroei en de productie van collageen onder het huidoppervlak op gang brengt.

Wanneer is de beste tijd om roodlichttherapie te doen?

Roodlichttherapie kan zowel ‘s morgens als ‘s avonds worden toegepast, maar liefst op een schone huid, dus zonder make-up of andere verzorgingsmiddelen. Op die manier kan het licht de huid optimaal penetreren en de mitochondriën stimuleren.

Kan roodlichttherapie testosteron verhogen?

Enkele studies bij dieren suggereren dat rood lichttherapie de Leydigcellen – de cellen die sperma produceren in de testikels – zou kunnen beïnvloeden. Een andere studie bij mensen suggereert dat roodlichttherapie het testosteronniveau en het libido kan verhogen.

Geeft roodlichttherapie je vitamine D?

Roodlichttherapie zorgt niet voor aanmaak van meer vitamine D, want het is UV-licht van de zon dat de huid stimuleert om meer vitamine D aan te maken.

Helpt roodlichttherapie tegen rimpels in het gezicht?

Roodlichttherapie is een veilige, natuurlijke en effectieve behandeling voor het verjongen van de huid, het verminderen van rimpels en fijne lijntjes. Het rode licht stimuleert de mitochondriën in de cellen en zorgt voor een optimale synthese van voedingsstoffen. In combinatie met een gezond dieet en gezonde leefstijl (voldoende beweging), zorgt roodlichttherapie voor de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de rimpels in het gezicht kunnen verminderen. Daarnaast worden littekens en vlekken minder zichtbaar. 

Kan je roodlichttherapie op oogleden gebruiken?

Hoewel recht in de LED-lampjes kijken schadelijk is voor de retina, kan roodlichttherapie wel probleemloos op de oogleden worden gebruikt. Net zoals het schadelijk is om recht naar de zon te kijken, is rood licht ook schadelijk. Behandelingen met rood licht, met zowel rood als infrarood licht golflengtes, zijn volkomen veilig bij blootstelling aan de ogen. Het is ook een bewezen manier om oogletsels te helpen genezen, ontstekingen te verminderen en bescherming te bieden tegen gezichtsverlies.

Produceert infrarood licht collageen?

Infrarood licht stimuleert het gehalte aan collageen en elastine in de huid. Deze bouwstoffen worden geproduceerd door de fibroblasten. De toename in productie na infraroodstraling, is evenredig met de duur van de roodlichtblootstelling. Na 6 maanden behandeling melden de meeste mensen goede (51-75%) verbeteringen in de textuur van de huid.

Heeft rood licht invloed op retinol?

Het aanbrengen van retinol (vitamine A) na roodlichttherapie kan de huid een boost geven. Je moet echter nooit retinol aanbrengen vóór een roodlichtbehandeling, omdat de combinatie onverwachte huidreacties en irritatie kan veroorzaken.

Wat doet rood licht met je hersenen?

De LED-technologie van roodlichttherapie verhoogt de bloedstroom in de hersenen, zoals is aangetoond op MRI scans. Het lijkt ook een effect te hebben op beschadigde hersencellen, met name op hun mitochondriën. Dit zijn boonvormige subeenheden in de cel die energie afgeven in de vorm van een chemische stof die ATP wordt genoemd. De rode en bijna-infrarode lichtfotonen dringen door de schedel en in de hersencellen en stimuleren de mitochondriën om meer ATP te produceren. Dat kan leiden tot helderder en scherper denken.(bron)

Verwijdert roodlichttherapie donkere vlekken?

Behandelingen met rood licht verbeteren de teint en textuur van de huid, helpen pigmentvlekken onder controle te houden, verkleinen de poriën, bevorderen een levendige, gezonder uitziende huid en verminderen fijne lijntjes. Anti-aging roodlichttherapie stimuleert de circulatie en herstelt de elastinevezels in het weefsel om te helpen de huid stevig te houden.

Kan ik twee keer per dag rood lichttherapie doen?

Roodlichttherapie kun je meerdere keren per dag gebruiken, mits de huid dit toelaat. Sommige mensen hebben een gevoeliger huid, waardoor deze sneller irriteert. JE moet dus proefondervindelijk kijken wat voor jou de meest geschikte frequentie is. Als je huid het je toestaat om meerdere keren per dag roodlichttherapie te gebruiken, dan kun je sneller resultaat boeken. 

Hoe vaak moet je roodlichttherapie op je gezicht gebruiken?

Door in sessies van 10-20 minuten, 3-5 keer per week gedurende 1-4 maanden gebruik te maken van roodlichttherapie, kun je de teint van de huid verbeteren. Door consequent rood licht op de huid toe te passen kunnen de effecten van veroudering minimaliseren en kan schade door de uv-straling van de zon genezen. Rood licht zal je helpen om de collageenproductie te verhogen en de collageendichtheid te verbeteren, fijne lijntjes en rimpels te helpen verminderen.

Helpt roodlichttherapie bij losse huid?

Ja, van roodlichttherapie is klinisch aangetoond dat het helpt rimpels te verminderen. Door de collageenproductie te stimuleren krijgt de huid haar volume terug en verminderen rimpels en lijntjes. Zo helpt roodlichttherapie voor een meer jeugdige uitstraling.

Wordt roodlichttherapie vergoed door zorgverzekeraars?

Nee, de therapie wordt niet vergoed. Waarschijnlijk wachten de verzekeraars op meer wetenschappelijk bewijs alvorens de kosten voor behandelingen met rood licht worden gedekt.

Tot die tijd ben je genoodzaakt om ofwel zelf een roodlichtlamp aan te schaffen, of gebruik te maken van een lamp bij een schoonheidsalon of wellnesskliniek.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies