Roodlichttherapie is een therapievorm sterk in opkomst. Begin jaren negentig werd deze vorm van lichttherapie gebruikt door wetenschappers om de groei van plantencellen in de ruimte te laten groeien. Ze ontdekten dat het intense licht van rode lichtemitterende diodes (LED’s) de groei en fotosynthese van plantencellen bevorderde.
Tegenwoordig wordt rood licht niet meer uitsluitend gebruikt om planten te laten groeien, maar blijkt rood licht in specifieke golflengtes een bijzondere uitwerking te hebben op het menselijk lichaam.
Wat is roodlichttherapie?
Roodlichttherapie (RLT of ook wel fotobiomodulatie genoemd) is een therapeutische techniek waarbij rode LED-verlichting in lage golflengtes wordt gebruikt om het menselijk lichaam te behandelen.
Deze therapie kan worden gebruikt voor de behandeling van huidproblemen, zoals rimpels, littekens en langzaam helende wonden, maar kan ook voor diverse huidziekten worden gebruikt. Bovendien laten steeds meer wetenschappelijke studies zien dat het rode licht ook van invloed is op onze hormoonhuishouding, sportprestaties kunnen verbeteren en dat het een ontstekingsremmende werking heeft.
Werkt rood licht bij huidklachten?
Roodlichttherapie staat feitelijk nog in de kinderschoenen. De uitstekende resultaten die worden bereikt bij de behandeling van huidklachten, hebben de wetenschap aangezet om meer onderzoek te doen naar de bijzondere uitwerking van LED-lampjes op de huid.
Door de toenemende stroom aan wetenschappelijke onderzoeken die de positieve werking onderschrijven, wordt roodlichttherapie in toenemende mate gebruikt in de geneeskunde. RLT wordt niet alleen gebruikt voor huidproblemen, maar men onderzoekt ook of RLT de energie (ATP) in menselijke cellen zou kunnen verhogen. Wetenschappers hopen dat RLT een effectieve manier kan zijn om wondgenezing te bevorderen en botdichtheidsproblemen te behandelen.
De succesverhalen op internet hebben gezorgd dat RLT een grote vlucht heeft genomen en therapeutische lampen vinden gretig aftrek bij schoonheidssalons om cosmetische huidproblemen mee te behandelen, zoals striae, littekens en rimpels. Het rode LED-licht bevordert bovendien de aanmaak van collageen, waardoor de huid voller wordt en haar structuur terugkrijgt.
Roodlichttherapie die in een medische praktijk wordt gebruikt, kan worden toegepast om ernstigere aandoeningen te behandelen, zoals psoriasis, langzaam genezende wonden en zelfs de bijwerkingen van chemotherapie te verminderen.
Hoewel er een behoorlijke hoeveelheid bewijs is die aantoont dat RLT voor bepaalde aandoeningen een veelbelovende behandeling kan zijn, valt er nog veel te leren over hoe het werkt.
Hoe werkt roodlichttherapie?
Hoewel het wetenschappelijk onderzoek naar roodlichttherapie nog maar net begonnen is, lijkt er een consensus dat rood licht werkt door een biochemisch effect in cellen te veroorzaken dat de werking van de mitochondriën en dus de productie van ATP stimuleert. De mitochondriën zijn de energiefabrieken van de cel. Het energiedragende molecuul dat in de cellen van alle levende wezens wordt aangetroffen, wordt ATP (adenosinetrifosfaat) genoemd.
Door de functie van de mitochondriën te stimuleren met behulp van roodlichttherapie, kan een cel meer ATP aanmaken. Met meer energie kunnen de cellen efficiënter functioneren, zichzelf verjongen en schade herstellen.
Roodlichttherapie verschilt wezenlijk van laser- of intens gepulseerd licht (IPL) -therapieën, waarbij de huid diep gepenetreerd wordt en er vaak schade aan het huidoppervlak wordt veroorzaakt. Laser- en gepulste lichttherapieën veroorzaken gecontroleerde schade aan de opperhuid, waarmee het natuurlijke weefselherstel wordt gestimuleerd.
RLT brengt geen schade toe aan de huid en stimuleert direct de regeneratie van de huid door de mitochondrien aan te zetten tot de aanmaak van ATP. Het door RLT uitgestraalde licht dringt ongeveer 5 millimeter onder het huidoppervlak door.
Voordelen roodlichttherapie (RLT)
Voor wat voor soort aandoeningen wordt roodlichttherapie gebruikt? Steeds meer wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de golflengten van roodlicht aanzienlijke voordelen kunnen hebben voor de algehele gezondheid.
Aangezien deze nieuwe therapievorm nog zeer jong is, zullen de komende jaren aanzienlijk meer voordelen van roodlicht worden ontdekt. De belangrijkste voordelen van roodlichttherapie die nu al bekend zijn:
- Biedt kortdurende verlichting van pijn en ochtendstijfheid bij mensen met reumatoïde artritis
- Voorkomt en geneest sneller koortsplekken op en rond de lip door herpes simplex-virusinfecties
- Verhoogd energieniveau door verbeterde afgifte van ATP (adenosinetrifosfaat) uit de mitochondriën van cellen.
- Stimulatie DNA/RNA-synthese
- Activatie lymfestelsel, een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem dat zorgt voor de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
- Bevordert de bloedstroomcirculatie, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen en weefsels worden getransporteerd.
- Vorming van nieuwe haarvaten (kleine bloedvaten)
- Stimuleert de natuurlijke productie van collageen en fibroblasten, de belangrijkste bouwstenen die de huid structuur en stevigheid bieden. Collageen is tevens belangrijk voor de gewrichten en de spijsvertering.
- Herstel van beschadigd zacht bindweefsel
- Biedt verlichting bij neuropatische aandoeningen(0)
- Vermindering van ontstekingen en dus zeer effectief bij huidklachten zoals rosacea, acne en eczeem.
- Vermindering van oxidatieve stress dat veroudering van weefsels tot gevolg heeft.
Onderstaand volgen een aantal voordelen van roodlichttherapie met LED die worden ondersteund door wetenschappelijke studies:
1. Verbeterde gewrichtsfunctie bij artritis
Het feit dat RLT de aanmaak van collageen stimuleert, maakt het een hoopvolle therapie voor artitispatienten. Collageen maakt een belangrijk deel uit van kraakbeen en door een gezonde aanmaak van kraakbeen zullen gewrichten minder slen aan slijtage onderhevig zijn.
Een onderzoek uit 2017 over roodlichttherapie met betrekking tot onder andere reumatoïde artritis concludeert dat RLT aanzienlijke verbetering oplevert in de aanmaak van collageen, waardoor klachten kunnen afnemen. (6) Zelfs voor mensen die geen artritis hebben, maar andere tekenen van weefselschade of degeneratie hebben als gevolg van veroudering, kan RLT nuttig zijn.
2. Verbetering van slaapkwaliteit
Het menselijk lichaam heeft blootstelling aan daglicht nodig om verschillende biologische systemen te kunnen reguleren. Als we de hele dag binnenshuis doorbrengen en nauwelijks daglicht zien, lijden onze cellulaire energiesystemen en circadiaanse ritmes. Dit kan leiden tot problemen als slechte slaap, vermoeidheid, stemmingsgerelateerde problemen en gewichtstoename.
Als je een kantoorbaan hebt en niet veel buiten komt, dan is roodlichttherapie een eenvoudige manier om je lichaam aan meer licht bloot te stellen. Dit kan helpen om de circadiaanse klok te resetten, maar ook om de aanmaak van melatonine te stimuleren, een hormoon dat noodzakelijk is voor een gezonde slaap.
3. Verminderde depressie en vermoeidheid
Onderzoek naar roodlichttherapie suggereert dat dit type licht van nature stimulerend kan zijn en kan worden gecorreleerd met een verbeterde stemming, maar ook bevorderlijk werkt voor het zelfvertrouwen, positiviteit en sociaal bewustzijn.(7)
Bovendien kunnen behandelingen met rood licht de cognitieve functie bevorderen.
4. Minder bijwerkingen van chemo en bestraling bij kanker
Onderzoek uitgevoerd door NASA heeft aangetoond dat behandeling met roodlichttechnologie de vaak pijnlijke symptomen van kankerpatiënten na bestraling en chemotherapie succesvol kan verminderen.(1)
Het is aangetoond dat het gebruik van rode/bijna-infrarode LED verlichting (in sommige onderzoeken HEALS genoemd) energie met een lange golflengte afgeeft in de vorm van fotonen die de cellen stimuleren zich te herstellen.
Veel patienten hebben na behandeling met chemo en bestraling last van orale mucositis (branderige, ontstoken slijmvliezen), een veel voorkomende en pijnlijke bijwerking van chemotherapie en bestraling. De NASA-wetenschappers concludeerden dat 96 procent van de patiënten minder klachten had na behandeling met roodlichttherapie.
5. Bevordering wondgenezing en weefselherstel
Licht met een golflengte tussen 600 tot 700 nm bevordert wondgenezing, weefselherstel en huidverjonging. Deze voordelen van RLT zijn te danken aan de verhoogde aanvoer van voedingsstoffen, de aanmaak van haarvaten waardoor de doorbloeding verbetert en de aanmaak collageen, waardoor de huid meer volume krijgt.
In tegenstelling tot de meeste lasertherapieën, veroorzaakt een behandeling met rood licht geen schade aan de huid, noch is deze pijnlijk. Lasertherapieen veroorzaken opzettelijke schade aan de opperhuid om een ontsteking te veroorzaken, gevolgd door genezing.
Roodlichttherapie slaat deze eerste destructieve stap over en stimuleert in plaats daarvan direct de regeneratieve processen in de huid door de cellulaire processen aan te wakkeren.
Zeker bij huidaandoeningen wordt de huid gestimuleerd door regeneratie van fibroblasten, keratinocyten en modulatie van immuuncellen (inclusief mestcellen, neutrofielen en macrofagen) die allemaal in het huidweefsel worden aangetroffen.(2)
6. Anti-verouderingseffecten bij huid- en haarverlies
Een toepassing waarvoor roodlichttherapie in toenmende mate wordt gebruikt is anti-aging. Het omkeren van de tekenen van huidveroudering (d.w.z. rimpels en fijne lijntjes) wordt bevorderd door rood licht binnen de golflengte 600 tot 700 nm, want dit bevordert de aanmaak van de bouwstenen van de huid. Mensen die met RLT werden behandeld kregen een significant gezondere teint, verbeterde textuur/gevoel, verminderde ruwheid van de huid, verminderde tekenen van rimpels en fijne lijntjes en een verhoogde collageendichtheid, die werd gemeten door middel van echografische tests.
Veel patiënten met rosacea en roodheid ervaren verlichting van de klachten. Uiteraard worden de beste resultaten bereikt in combinatie met een goed en gezond dieet.
Een ander anti-verouderingseffect van roodlichttherapie is het omkeren van haaruitval en het stimuleren van de haargroei in de haarzakjes. De resultaten met betrekking tot haargroei zijn volgens studies gemengd, maar ten minste een klein deel van zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten heeft positieve resultaten ervaren met het omkeren van kaalheid/haaruitval ten gevolge van een betere doorbloeding van de hoofdhuid.(3)
Veel wetenschappelijk onderzoek laat veelbelovende resultaten zien, maar de voordelen van roodlichttherapie zijn nog steeds een bron van controverse. Autoriteiten en instellingen als het Amerikaanse Centers for Medicare en Medicaid Services (CMS) stellen dat er niet genoeg bewijs is om aan te tonen dat de therapie stabiele en betrouwbare resultaten oplevert. Aanvullend klinisch onderzoek is nodig om te bewijzen dat RLT effectief is.
Bekijk alle artikelen over huidaandoeningen