Rosacea natuurlijke behandeling met oregano olie

oregano

Oregano olie heeft een zeer krachtige werking op de huidklachten van rosacea, met name de ontstekingen die vaak het gevolg zijn. Rosacea is een vervelende huidaandoening die meestal begint met rode vlekjes op de wangen. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, kan een permanente roodheid op de wangen ontstaan, die zich ook kan uitbreiden naar de neus, het voorhoofd en de kin.

Rosacea manifesteert zich in de buitenste huidlaag waar het netwerk van de kleinste bloedvaatjes ontstoken raakt. Ook de hals, achter de oren en op de hoofdhuid kunnen de gloeiende vlekken ontstaan. Een ernstige vorm van rosacea is de variant waarbij ook de bloedvaten van de ogen zijn aangetast. Dit resulteert meestal in extreme pijn aan de ogen, wazig zicht en een hoge gevoeligheid voor licht.

Mogelijke oorzaken rosacea

De oorzaak ligt in 99% van de gevallen in de maag en darm, maar vaak spelen factoren mee zoals de hormonen en de ontstekingsgevoeligheid van het lichaam mee. Ook kunnen erfelijkheid, histamine (ook veroorzaakt van een verlaagde immuunwerking door een zwakke darmfunctie) en zonneschade. Voeding met gluten en zuivel zijn funest voor de darmwand, zoals ik uitleg in het blog over een leaky gut.

Er zijn echter ook bekende triggers die de symptomen aanzienlijk kunnen verergeren. Deze triggers zijn vooral alcohol, suikers en witmeel, gekruid voedsel, voedingsmiddelen met omega 6-vetzuren, die een onstekingsbevorderende werking hebben. Met name snelle koolhydraten verhogen de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam en dus ook in de huid.

Daarnaast spelen synthetische cosmetica en medicijnen een aanzienlijke rol bij de totstandkoming én instandhouding van rosacea. Deze zorgen voor een zeer korte verbetering, maar zijn pleisterplakkerij terwijl de oorzaak wordt niet aangepakt. Ook giftige stoffen in antibacteriële zeep en andere schoonmaakmiddelen zijn schadelijk voor de door rosacea aangedane huid. Denk aan triclosan en andere chemicaliën. Ik zie dat veel mensen met huidklachten baat hebben bij natuurlijke cosmetica.

Rosacea medicatie

Voorbeelden van medicatie die bij rosacea wordt gebruikt, zijn geneesmiddelen zoals Erytomycine, isotretinoïne (Roaccutane) en Metronidazol. Het zijn geweldige uitvindingen, maar ze bestrijden de symptomen en niet de onderliggende oorzaken. Antibacteriële lotions behandelen slechts de roodheid en vlekken. De huisarts en dermatoloog wenden zich vervolgens tot sterkere antibiotica als de toestand verslechtert.

Oregano olie als natuurlijke behandeling voor rosacea

oregano olie rosaceaIn dit verband is oregano olie een verstandiger alternatief voor de behandeling van rosacea. Het is een volledig natuurlijk product en bovendien wordt het al eeuwen gebruikt voor de behandeling van huidklachten. Het heeft zijn werkzaamheid dus al ruimschoots bewezen. Oregano olie is de laatste jaren uitvoerig onderzocht en blijkt effectief in het doden van schadelijke micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels.

Dr James Machino, een arts in Toronto, Canada heeft oregano succesvol gebruikt bij de behandeling van zijn rosacea patiënten. Hij legt uit: “Deze olie bevat vluchtige oliën, die een grote verscheidenheid aan micro-organismen doodt.” 80 Tot 90% van zijn patiënten hebben een verbetering van hun rosacea klachten ervaren.

Bovendien kan oregano olie rosacea bestrijden, omdat het aanzienlijke hoeveelheden fytochemische stoffen, zoals fenolen en flavonoïden. Een van de belangrijkste actieve stoffen in de oregano olie is carvacrol en heeft een zeer effectief anti-inflammatoir effect, dat bovendien kan worden gebruikt als krachtige pijnstiller.

Een natuurlijke behandeling voor rosacea met oregano olie is heel eenvoudig. Online of in veel reformwinkels is essentiële oregano olie te koop, bijvoorbeeld hier. Let erop dat je pure olie aanschaft, aangezien het vaak is vermengd met goedkopere oliesoorten. Breng de olie dagelijks met een wattenschijfje aan op de aangedane plekken en de olie gaat aan het werk om de rosacea klachten te verhelpen.

Ken je ons e-book Het Rosacea Herstelplan al? Als je de adviezen uit dit e-book nauwgezet opvolgt, verminderen je rosaceaklachten gegarandeerd!

Rosacea Herstelplan e-book

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies