Rosacea, een natuurlijke behandeling

rosacea natuurlijke behandeling

Bij rosacea is het gloeiende uiterlijk van het gezicht wel het meest opvallende symptoom. Rosacea wordt uitgesproken als “roh-za-see-ja” en bijna 10% van de Nederlanders heeft wel last van een lichtere of zwaardere vorm. Onder Noord-Europese bewoners komt rosacea het meest voor, met name mensen van Keltische afkomst. Anders dan bij bijvoorbeeld eczeem, is het een vorm van huidontsteking.

Wat is rosacea?

Rosacea heeft vier fasen en elke fase heeft verschillende symptomen, allemaal van invloed op de gezichtshuid. Het komt vaker voor bij vrouwelijke volwassenen met een lichte huid tussen de leeftijden van 30 en 60. Wanneer mannen er last van hebben, zijn de symptomen vaak ernstiger.

Producten met ingrediënten zoals zuren, alcohol en andere irriterende stoffen, verergeren de klachten alleen maar. Het is beter deze te vermijden. Ook antibiotica die vaak worden voorgeschreven, zijn meestal alleen een kortetermijnoplossing. De doelstellingen van de behandeling zijn om de ziekte onder controle te krijgen en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Hoe eerder het stadium waarin je begint met de behandeling, hoe effectiever. Natuurlijke producten met inbegrip van etherische oliën, worden vaak met succes ingezet om de symptomen van rosacea te verminderen, maar de oorzaak schuilt vaak in een minder goed functionerende darm.

De eerste fase bij rosacea is de uitslag op het voorhoofd, neus, wangen en kin. De huid kan zo gevoelig zijn dat er een branderig gevoel kan optreden wanneer cosmetica of crèmes worden aangebracht. Het gezicht kan zelfs opzwellen. Triggers zijn een sterke factor en deze kunnen verschillen van persoon tot persoon, ze kunnen emotioneel, chemisch, milieu- of zelfs voedsel gerelateerd zijn.

Branderige huid

Na verloop van tijd raakt de geïrriteerde huid sneller branderig en ontwikkelt zich een meer aanhoudende roodheid. Deze wordt veroorzaakt door de verwijding van bloedvaten, direct onder het huidoppervlak in het centrale gedeelte van het gezicht, vooral rond de neus.

De tweede fase is vasculaire rosacea wanneer de kleine bloedvaten in de neus en wangen zwellen. De huid voelt warm, ziet er gezwollen uit en wordt steeds gevoeliger. Het gloeien en de roodheid worden hardnekkiger en permanent.

De derde fase is inflammatoire rosacea waar kleine, rode bultjes (sommige met pus) kunnen verschijnen en blijven bestaan. Deze kunnen pijnlijk en verspreid over het gezicht voorkomen. In ernstige gevallen is er een opbouw van weefsel in en rond de neus, vooral bij mannen. Uiteindelijk kan de neus rood en vergroot raken.

De laatste fase is oculaire rosacea, die een ernstige aandoening van de ogen die zelfs kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen. De symptomen zijn naast de klachten aan de huid ook de irritatie in de ogen, lichtgevoeligheid, een afname in gezichtsvermogen en een duidelijke ontsteking van de oogleden of conjunctivitis.

Natuurlijke behandeling rosacea

Naast het starten van een traject van de natuurlijke behandeling, kan je bijhouden wat oplevingen van je rosacea veroorzaakt. Houd een dagboek bij, zodat je kunt nagaan of de klachten worden veroorzaakt door bepaalde chemische stoffen in je cosmetica, bepaalde voedingsmiddelen, het weer of emoties.

Wat je alvast kunt doen:

– Vermijd grote temperatuurverschillen.

– Vermijd het aanraking of wrijving van je gezichtshuid.

– Controleer de ingrediënten van je cosmetica, of kies liever direct voor 100% natuurlijke cosmetica.

– Gebruik ook als het even kan uitsluitend natuurlijke make-up.

Met een zorgvuldige behandeling kun je de symptomen van rosacea verminderen. Het vergt alleen tijd en moeite.

Leuk om te weten: Een dermatoloog aan de Universiteit van Californië in San Francisco heeft speciaal voor rosacea-patiënten een gezichtscrème ontwikkeld met groene thee-extract. Deze crème heeft tot goede resultaten geleid. De crème werd getest op 70 vrouwen met rosacea. Zij gebruikten tweemaal daags de crème gedurende vier weken. Aan het einde van de proef had 70 procent van de vrouwen die de crème hadden gebruikt, een aanzienlijke afname in roodheid. Andere dermatologen zeggen dat de studie veelbelovend is. Met het matcha groene thee masker heb je dus een uitstekende remedie tegen rosacea.

Ken je ons e-book Het Rosacea Herstelplan al? Zo kun je met een complementaire aanpak je rosaceaklachten verminderen!

Rosacea Herstelplan e-book

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies