Smoothies gezond? Of is het beter om te slowjuicen?

sap smoothies slowjuice

Sapjes, smoothies en shakes, online wordt je ermee doodgegooid. Allemaal claimen de bedenkers het ultieme gezondheidsproduct te hebben bedacht. Helaas zijn het in negen van de tien keren ware suikerbommen die meer kwaad doen dan goed.

De zin en onzin van smoothies en slowjuicen

Inderdaad, als je een sapje met de slowjuicer maakt profiteer je direct van een ware vitaminebom. Maar sta je er dan wel direct bij stil wát je juicet? Wanneer je lekker een ‘gezond’ sapje maakt van rood fruit met een paar appels en een handje spinazie, hou je dan maar vast…Je werkt een enorme suikerbom naar binnen en zal binnen een half uur doodmoe zijn, omdat je bloedsuikerspiegel stijgt als een raket en weer als een baksteen zakt. Ook het toevoegen van een tak boerenkool zal niet helpen. Zo moet het dus niet!

Hoe moet het dan wel?

Een gezond sapje vergt net even wat meer kennis, zeker omtrent de invloed op de bloedsuikerspiegel. Wanneer je een sapje of smoothie klaarmaakt met zoet fruit, zal je bloedsuikerspiegel enorm stijgen, aangezien de vezels zijn verwijderd. In reactie hierop gaat de alvleesklier insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel te normaliseren.

Als er íets ongezond is dan is het een fluctuerende bloedsuikerspiegel. Op lange termijn kan het diabetes type 2 veroorzaken,  maar op de langere termijn ook neurodegeneratieve klachten als Alzheimer, dementie en Parkinson.

Bij het maken van een lekkere smoothie of sapje, zorg dan altijd dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Voeg hiervoor vezels, vetten en/of eiwitten toe. De bloedsuikerspiegel  blijft hierdoor stabieler.

Voor- en nadelen sappen/smoothies

Slowjuicer: Wanneer je sapjes maakt met een slowjuicer, verwijder je alle vezels die in het vruchtvlees achterblijven. Hiermee maak je de vitamines en mineralen direct beschikbaar voor het lichaam, maar jaag je tevens de bloedsuikerspiegel enorm omhoog. Tip: door een vette avocado of kokosolie toe te voegen, voorkom je dat de bloedsuiker te snel stijgt. Door eerst een sapje te maken met de slowjuicer en deze daarna in de blender te mengen met vezels en vetten, krijg je ook een gezonde smoothie.

Blender: Als je smoothies maakt met een blender, sla je met het mes alle cellen kapot van de groenten en fruit. Gevolg is dat je smoothie enorm snel oxideert en direct moet worden opgedronken. Voordeel is wel dat je de hele groenten en fruit binnenkrijgt, dus met vezels, zonder dat de voedingsstoffen uit hun natuurlijke matrix worden verwijderd, zoals bij de slowjuicer.

Let ook bij het maken van smoothies erop dat je zoete ingrediënten altijd combineert met vezels en vette of proteïnerijke ingrediënten. Combineer fruit en groenten (zoveel mogelijk de kleuren van de regenboog) om de voedingswaarde zo hoog mogelijk te maken.

Laat je niks wijsmaken, maar….

Sapjes en smoothies kunnen een waardevolle aanvulling zijn naast je gezonde leefstijl om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Doe het dan wel op de goede manier. Bronnen die zeggen dat je wel kan leven op sapjes uit de slowjuicer vanwege de vele vitamines en mineralen hebben het niet helemaal begrepen. Je krijgt inderdaad direct een flinke shot voedingsstoffen binnen, maar ZONDER vezels.

Een gezond voedingspatroon dat rijk is aan biologische groenten en fruit moet natuurlijk de basis zijn en dat kan heus aangevuld worden met regelmatig een smoothie of sapje, maar het is dan slechts een aanvulling. En denk er dan om: Keep your blood sugar steady!

Beste apparatuur gezonde sapjes en smoothies

Bij de een is gezondheid het grootste goed wat hij/zij heeft en deze mensen zijn bereid een flink bedrag te investeren voor de gezondheid. Anderen twijfelen hier nog over of hebben een kleiner budget ter beschikking.

Maak voor jezelf sowieso de overweging: hoe vaak ga je het apparaat gebruiken? Ben je twee weken fanatiek en belandt hij vervolgens in de bijkeuken? Dan kan je beter een lowbudget oplossing aanschaffen. Ga je structureel aan de slag om je gezondheid te ondersteunen? Ga dan voor een duurzame investering en schaf een duurdere versie aan. Ikzelf maak gebruik van een Angel Juicer, aangezien de 2pk(!) motor werkelijk alles met het grootste gemak verpulvert, ook taai tarwegras.

Maak een weloverwogen keuze bij de aanschaf van je slowjuicer of blender.  Om je keuze te vergemakkelijken heb ik de beste mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies