Scheerirritatie, de oorzaken en de natuurlijke oplossingen

Scheerirritatie natuurlijke remedies

Er zijn op internet talloze natuurlijke oplossingen  te vinden om scheerirritatie te behandelen. Deze variëren van het aanbrengen van een koud kompres op de huid, tot het deppen met pure appelciderazijn. Deze laatste methode zou ik dus nóóit adviseren, zoals ik uitleg in het blog Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen. Pure appelciderazijn toepassen op de huid is zeer onverantwoord en kan brandplekken opleveren, zeker als je al last hebt van scheerirritatie!

Oorzaken van scheerirritatie

De voornaamste oorzaken van scheerirritatie zijn eenvoudig te voorkomen. Wanneer je deze leest zal het je ook zeer logisch voorkomen.

Koude huid  – Bij een huid die is opgewarmd met warm water, staan de haartjes wat meer overeind en zijn zachter, waardoor ze dus eenvoudiger af te scheren zijn. Wees hierbij niet te haastig, aangezien de huid even nodig heeft om op te warmen, zo’n twee tot drie minuten. Je kan de huid opwarmen met warm water of een warme natte handdoek.

Bot mesje – Een bot scheermes is vragen om ellende. Met een bot mesje trek je wel aan de huid, maar scheer je geen haartjes af. Met een bot mesje is scheerirritatie gegarandeerd! En bovendien haal je jezelf sneller open dan met een scherp mesje.

Verkeerde scheerrichting – Wil je wat langere stoppels afscheren? Scheer dan eerst met de haargroei mee en vervolgens ertegenin.

Verkeerd scheerschuim – De meeste commerciële scheerschuim producten staan bol van de synthetische ingrediënten. Als voorbeeld zie je hiernaast de ingrediënten van een Gilette Scheerirritatie Gilettescheerschuim. Als je het ingrediëntenlijstje even erop naslaat, kan je je voorstellen dat de meeste commerciële scheerschuim- en gel huidirritatie veroorzaakt.

De ingrediënten: o.a. tri-ethanolamine1, natriumlaurylsulfaat, parfum, geraniol (dat erom bekend staat bij oxidatie irritatie te geven)2, BHT (discutabel, want licht toxisch)3, citronellol (een allergeen)4, lonolool (kan huidirritatie veroorzaken)5 en limonene (mogelijk schadelijk voor het immuunsysteem en een allergeen)6. Lekker toch? En als klap op de vuurpijl moet je je huid dan na het scheren nog even ‘verzorgen’ met nóg zo’n synthetische cocktail?

Al met al zijn de bovenstaande ingrediënten een goede reden om het gebruik van je scheerschuim te heroverwegen. Ikzelf gebruik een goedkope kokosolie. Het is even wennen, maar je huid voelt heerlijk verzorgd en zacht, je hebt geen last van scheerirritatie en het geeft ook gemoedsrust dat je geen troep op je huid smeert die binnen no-time in je bloedbaan zit.

Natuurlijke oplossingen bij huidirritatie van het scheren

Mocht je ondanks de bovenstaande tips toch nog voor elkaar krijgen om scheerirritatie te krijgen, dan vind je onderstaand een opsomming van de, zoals ik persoonlijk heb ervaren, beste natuurlijke remedies tegen scheerirritatie.

Calendula – Verse calendula crème heeft een antiseptische werking en kalmeert roodheid door scheerirritatie. Het heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, zodat scheerwondjes direct gedesinfecteerd worden. Breng de crème aan en laat deze rustig inwerken op de huid.

Scheerirritatie natuurlijke remedies

Eucalyptus – Een dun laagje eucalyptus crème verfrist en beschermt de geïrriteerde huid. Je kan op een eenvoudige manier een crème samenstellen van jojoba-olie met een paar druppels essentiële eucalyptus olie. Wees niet te enthousiast met de hoeveelheid eucalyptus olie, aangezien een te geconcentreerde crème absoluut niet lekker voelt.

Koude groene thee – Breng wat koele groene thee aan op de plekken van scheerirritatie. Je kunt dit het best doen met een wattenschijfje en de thee op de plekken deppen. De groene thee brengt de huid tot rust en zorgt dat de brand eruit gaat.

Munt – In de supermarkt kan je op de groenten afdeling muntplantjes kopen, heerlijk voor in de thee, maar ook als noodhulp bij scheerirritatie. Breng een paar koele, natte blaadjes aan op de geïrriteerde huid en de huid komt tot rust.

Aloë vera – Aloë vera gel van een vers blad van de plant kalmeert de huid direct van scheerirritatie. Aloë heeft bovendien een antimicrobiële werking, zodat eventuele wondjes direct worden ontsmet. Het enzym brady kinase in aloë vera vermindert de roodheid en jeuk. Snij het blad open en breng de gel direct aan op de geïrriteerde huid. Spoel het na vijf minuten af met lauw water en breng een verzorgende crème aan.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Bronnen:

 1. https://www.truthinaging.com/ingredients/triethanolamine
 2. http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702568/GERANIOL/
 3. http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700741/BHT/
 4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Citronellol
 5. http://www.bibra-information.co.uk/downloads/toxicity-profile-for-linalool-1995/

Veelgestelde vragen

Wat voorkomt scheerirritatie?

 • Gebruik een scherp en schoon scheermesje, want een bot mesje trekt aan de huid en irriteert deze.
 • Zorg dat de huid nat en warm is: warmte zorgt dat de porien en haarvaatjes ruimer worden. Ook de haartjes en stoppels zijn dan zacht. Zo scheer je dus efficiënter, zonder dat je aan de huid trekt.
 • Scheer bij voorkeur na het douchen, wanneer het haar het zachtst is en gebruik een scheerschuim, scheerolie of scheergel om het scheermes soepel over de huid te laten glijden.
 • Scrub de huid regelmatig om ingegroeide haren te voorkomen
 • Gebruik een scheerkwast om scheergel of -schuim op de huid aan te brengen. Dit zorgt voor een grondiger en gelijkmatiger verdeling dan wanneer je het met de hand aanbrengt
 • Scheer eerst met de haargroei mee om de zwaarste haargroei te verwijderen. Vervolgens kun je voorzichtig tegen de haargroei in scheren om de laatste stoppels af te scheren.
 • Laat het scheermesje zijn werk doen. Je hoeft dus niet veel druk op de huid uit te oefenen. Maak lichte, korte bewegingen en herhaal de beweging niet te vaak, want juist overmatige belasting is de grootste oorzaak van scheerirritatie.
 • Scheer niet te snel.
 • Spoel het mes na elke paar scheerbewegingen.
 • Reinig het scheermes na elke scheerbeurt en laat het goed drogen om de kans op bacteriegroei te verkleinen.
 • Spoel de geschoren huid af met koud water om de porien te vernauwen en breng een verzachtende lotion, gel of crème aan op de huid. Kies bij voorkeur voor een product zonder toegevoegde kleurstoffen, geurstoffen, alcohol of andere huidirriterende stoffen.
 • Vermijden strakzittende kleding of strak ondergoed na het scheren, omdat dit de pas geschoren huid kan irriteren.

Wat helpt tegen scheerirritatie?

1. Vermijd scheren of aanraking huid
Laat de geïrriteerde huid met rust, zodat deze de tijd heeft om te genezen. Ook voorkom of verminder je daarmee het risico op verdere ontsteking, irritatie of infectie.

2. Koele kompressen
Het leggen van een koel, nat kompres op de getroffen huid kan helpen om jeuk en ontsteking te verminderen. Een koud kompres maak je door een schoon washandje onder de koude kraan te houden. Wring het teveel aan vocht uit en leg het 10 minuten op de huid. Op een gegeven moment wordt het washandje warm. Herhaal dan de procedure door het washandje met koud water opnieuw nat te maken. Dit kan zo vaak als nodig herhaald worden.

3. Aloë vera
Niets werkt zo verkoelend voor de huid als aloë vera gel, afkomstig van de aloë vera plant. De gelei uit het blad kan worden gebruikt voor brandwonden, snijwonden en schaafwonden. Anekdotisch bewijs meldt dat het verzachtend werkt bij scheerirritatie.

Bovendien toont onderzoek (r) aan dat bepaalde enzymen in de aloë vera plant ontstekingen verminderen, wanneer ze op de huid worden aangebracht.

Mensen die aloë vera willen gebruiken, kunnen de gel rechtstreeks uit de plant op de aangetaste huid aanbrengen, of een bij de drogist verkrijgbare aloë vera gel gebruiken. De voorkeur gaat uit naar 100% pure gel, want veel producten bevatten synthetische ingrediënten als conserveermiddel.

4. Havermoutbad
Havermout wordt vaak gebruikt om verschillende huidproblemen te behandelen, vooral jeuk en ontstekingen. Volgens sommige onderzoeken bezit het ontstekingsremmende eigenschappen, wat de effectiviteit als natuurlijk middel tegen scheerirritatie kan verklaren.

Week wat havermout in een kom warm water en breng dat aan op de geirriteerde huid. De jeuk en het branderige gevoel zullen snel verminderen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies