Er zijn op internet talloze natuurlijke oplossingen te vinden om scheerirritatie te behandelen. Deze variëren van het aanbrengen van een koud kompres op de huid, tot het deppen met pure appelciderazijn. Deze laatste methode zou ik dus nóóit adviseren, zoals ik uitleg in het blog Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen. Pure appelciderazijn toepassen op de huid is zeer onverantwoord en kan brandplekken opleveren, zeker als je al last hebt van scheerirritatie!
Oorzaken van scheerirritatie
De voornaamste oorzaken van scheerirritatie zijn eenvoudig te voorkomen. Wanneer je deze leest zal het je ook zeer logisch voorkomen.
Koude huid – Bij een huid die is opgewarmd met warm water, staan de haartjes wat meer overeind en zijn zachter, waardoor ze dus eenvoudiger af te scheren zijn. Wees hierbij niet te haastig, aangezien de huid even nodig heeft om op te warmen, zo’n twee tot drie minuten. Je kan de huid opwarmen met warm water of een warme natte handdoek.
Bot mesje – Een bot scheermes is vragen om ellende. Met een bot mesje trek je wel aan de huid, maar scheer je geen haartjes af. Met een bot mesje is scheerirritatie gegarandeerd! En bovendien haal je jezelf sneller open dan met een scherp mesje.
Verkeerde scheerrichting – Wil je wat langere stoppels afscheren? Scheer dan eerst met de haargroei mee en vervolgens ertegenin.
Verkeerd scheerschuim – De meeste commerciële scheerschuim producten staan bol van de synthetische ingrediënten. Als voorbeeld zie je hiernaast de ingrediënten van een Gilette scheerschuim. Als je het ingrediëntenlijstje even erop naslaat, kan je je voorstellen dat de meeste commerciële scheerschuim- en gel huidirritatie veroorzaakt.
De ingrediënten: o.a. tri-ethanolamine1, natriumlaurylsulfaat, parfum, geraniol (dat erom bekend staat bij oxidatie irritatie te geven)2, BHT (discutabel, want licht toxisch)3, citronellol (een allergeen)4, lonolool (kan huidirritatie veroorzaken)5 en limonene (mogelijk schadelijk voor het immuunsysteem en een allergeen)6. Lekker toch? En als klap op de vuurpijl moet je je huid dan na het scheren nog even ‘verzorgen’ met nóg zo’n synthetische cocktail?
Al met al zijn de bovenstaande ingrediënten een goede reden om het gebruik van je scheerschuim te heroverwegen. Ikzelf gebruik een goedkope kokosolie. Het is even wennen, maar je huid voelt heerlijk verzorgd en zacht, je hebt geen last van scheerirritatie en het geeft ook gemoedsrust dat je geen troep op je huid smeert die binnen no-time in je bloedbaan zit.
Natuurlijke oplossingen bij huidirritatie van het scheren
Mocht je ondanks de bovenstaande tips toch nog voor elkaar krijgen om scheerirritatie te krijgen, dan vind je onderstaand een opsomming van de, zoals ik persoonlijk heb ervaren, beste natuurlijke remedies tegen scheerirritatie.
Calendula – Verse calendula crème heeft een antiseptische werking en kalmeert roodheid door scheerirritatie. Het heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, zodat scheerwondjes direct gedesinfecteerd worden. Breng de crème aan en laat deze rustig inwerken op de huid.
Eucalyptus – Een dun laagje eucalyptus crème verfrist en beschermt de geïrriteerde huid. Je kan op een eenvoudige manier een crème samenstellen van jojoba-olie met een paar druppels essentiële eucalyptus olie. Wees niet te enthousiast met de hoeveelheid eucalyptus olie, aangezien een te geconcentreerde crème absoluut niet lekker voelt.
Koude groene thee – Breng wat koele groene thee aan op de plekken van scheerirritatie. Je kunt dit het best doen met een wattenschijfje en de thee op de plekken deppen. De groene thee brengt de huid tot rust en zorgt dat de brand eruit gaat.
Munt – In de supermarkt kan je op de groenten afdeling muntplantjes kopen, heerlijk voor in de thee, maar ook als noodhulp bij scheerirritatie. Breng een paar koele, natte blaadjes aan op de geïrriteerde huid en de huid komt tot rust.
Aloë vera – Aloë vera gel van een vers blad van de plant kalmeert de huid direct van scheerirritatie. Aloë heeft bovendien een antimicrobiële werking, zodat eventuele wondjes direct worden ontsmet. Het enzym brady kinase in aloë vera vermindert de roodheid en jeuk. Snij het blad open en breng de gel direct aan op de geïrriteerde huid. Spoel het na vijf minuten af met lauw water en breng een verzorgende crème aan.
Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging
Bronnen: