Selenium voor een gezonde schildklierfunctie

tonijn selenium bron schildklierWat selenium voor de schildklier betekent, zijn enzymen voor de spijsvertering. Het beschermt ons tegen gezondheidsproblemen die gepaard gaan met het verouderingsproces, zoals bepaalde vormen van kanker en artrose. We hebben maar minimale hoeveelheden van dit sporenelement nodig, maar een tekort heeft enorme gevolgen voor de gezondheid, met name voor de schildklier.

Aangezien vrouwen vatbaarder zijn voor schildklierproblemen, is selenium vooral voor hen belangrijk. Het is een van die voedingsstoffen die staat of valt bij een juiste dosering en herinnert ons eraan hoe groot het belang is van voeding voor onze algehele gezondheid.

Wat is de invloed van selenium op de schildklier?

Bij een tekort moet de schildklier harder werken om voldoende schildklierhormoon aan te maken. Daarnaast zullen ook de lever, nieren en schildklier moeite hebben om T4 om te zetten in het voor het lichaam bruikbare hormoon T3. Dit komt omdat dit mineraal een hoofdcomponent is van de moleculen die nodig zijn voor het lichaam om de schildklierhormonen te kunnen aanmaken en gebruiken, de zogenaamde seleno-eiwitten.

Wat doen deze moleculen?

  • Ze reguleren de productie van schildklierhormoon
  • Ze ondersteunen de omzetting van thyroxine (T4) naar triiodothyronine (T3).
  • Ze beschermen het schildklierweefsel als dit onderhevig is aan stress, bijna constant dus.

Symptomen van een tekort

  • Spierpijn of -zwakte
  • Verkleuring van haar of huid
  • Witte vlekken op de nagelbedden
  • Droge huid

Naast het helpen bij de productie van schildklierhormonen, is selenium ook van belang bij de regulatie van de niveaus van schildklierhormoon. Diverse enzymen die de werking van selenium ondersteunen zijn belangrijke factoren bij de instandhouding van de schildklierhormoon niveaus in het lichaam. Sommige van deze enzymen, de zogenaamde seleno de-iodinases helpen om het T3-niveau goed te houden in de lever, de nieren, de schildklier en de hersencellen. Glutathion peroxidase is een ander enzym dat helpt om de T4-niveaus te remmen als die aan de hoge kant dreigen te raken.

Selenium en jodium: natuurlijke schildklier partners

De problemen die een tekort aan selenium kunnen veroorzaken, worden nog verergerd wanneer er ook een tekort is aan jodium. Jodium is een voedingsstof die, veel beter dan selenium, bekend staat om zijn rol in de gezondheid van de schildklier. Selenium is cruciaal en helpt het lichaam om jodium te recyclen. Een seleniumtekort in combinatie met een jodiumtekort zal in veel gevallen leiden tot een slechter functionerende schildklier.

Een vergrote schildklier staat over het algemeen bekend als een struma. Dit is een van de meest ernstige vormen van disbalans in de schildklier. De meeste mensen die hiermee worden gediagnosticeerd hebben een tekort aan jodium én selenium. Deze twee factoren zijn van het grootste belang om een tekort aan schildklierhormoon of disbalans van de schildklier te herstellen.

Kijk hier voor meer schildklieraandoeningen, de Ziekte van Hashimoto, een trage schildklier of juist een snelle schildklier.

Bronnen van selenium

Om een tekort aan selenium te voorkomen is het belangrijk te weten welke voedingsbronnen selenium bevatten. Goede bronnen van selenium zijn tonijn, garnalen, paranoten, oesters, zaden, varkensvlees en rundvlees, maar ook uien, knoflook en koolsoorten.

Hoeveel heb je nodig?

De internationale standaarden voor een ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) zijn echter te laag om een goede gezondheid van de schildklier te kunnen handhaven, zeker wanneer je belastende factoren voor de schildklier hierin meeneemt, zoals stress, slechte voeding en weinig beweging.

Voor volwassenen wordt een dagelijkse inname van 60 microgram aanbevolen door het Voedingscentrum, terwijl 200 microgram echt geen overbodige luxe is en echt geen onverantwoorde dosis. Omdat het vrij moeilijk is om dagelijks aan deze hoeveelheid te komen met voeding, kan men een supplement overwegen. Natuurlijk mag een supplement niet de basis vormen en is het de voorkeur om selenium uit voeding te halen.

Heb je een vermoeden dat je een seleniumtekort hebt? Laat je bloedwaarden testen via Bloedwaardentest.nl en je krijgt met de kortingscode naturesbestcosmetics 5% korting.

Volg ons op Facebook of schrijf je rechtsboven in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *