Slechte adem door slechte mondhygiëne

Slechte adem, medisch ‘halitose’ genoemd, kan het gevolg zijn van een slechte tandheelkundige gezondheid, van slechte mondhygiëne, maar ook van talloze gezondheidsproblemen. Slechte adem kan ook erger worden gemaakt door verschillende soorten voedsel die je eet en andere ongezonde leefgewoonten, zoals roken.

Welke voeding veroorzaakt slechte adem?

In principe begint de voedselvertering in de mond. Vervolgens wordt het voedsel verteerd en opgenomen in de bloedbaan, om uiteindelijk te worden vervoerd naar de longen en aan de buitenlucht afgegeven via de adem. Als je voedsel eet met een sterke geur (zoals knoflook of uien), dan helpt poetsen en flossen  en zelfs mondwater alleen maar tijdelijk. De geur zal niet helemaal weg gaan tot de voedingsmiddelen volledig zijn verteerd door je lichaam.

Wat zijn oorzaken slechte adem?

Als je niet dagelijks de tanden poetsen en flossen, kunnen voedselresten in de mond achterblijven en dat bevordert de groei van bacteriën tussen de tanden, op het tandvlees en op de tong. Dit veroorzaakt ook een slechte adem. Antibacterieel mondwater kan ook helpen bacteriën te verminderen. Daarnaast kunnen bacteriën en voedseldeeltjes slechte adem veroorzaken als prothesen niet goed zijn schoongemaakt.

Roken kan natuurlijk ook slechte adem en vieze tanden veroorzaken, waardoor je tandvlees bovendien kan gaan irriteren.

Wat kun je doen aan die afschuwelijke lucht?

Natuurlijk is het belangrijk om structureel je gebit en mondholte schoon te houden door dagelijks te poetsen en te flossen. Zo voorkom je dat voedselresten gaan rotten tussen de tanden. Wanneer je gevoelig bent voor sterk gekruide voeding, probeer deze dan te voorkomen. Als je deze toch hebt gegeten, doe dan een zeer intensieve korte work-out, zodat je het ‘eruit zweet’.

Om je mondholte echt schoon te maken, is oil pulling absoluut geschikt. Het is een methode die binnen de Ayurveda reeds eeuwen wordt bedreven  en is uiterst effectief. Neem een eetlepel kokosolie in de mond en spoel deze zo’n 10-15 minuten rond in de mond. Je kunt hiervoor ook sesamolie gebruiken, deze is hier uitermate voor geschikt en bevat een aangename en stevige smaak.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies