Het verband tussen Sole met Keltisch zeezout en je koelkast

Iedereen die zich bezighoudt met gezondheid kent de term ‘sole’ wel, het conservenpotje met Keltisch zeezout en water dat steevast op het aanrecht staat. Voor de mensen die sole nog niet kennen: meng één deel Keltisch zeezout met twee delen water en neem dagelijks één of twee maal een of meerdere eetlepels van het troebele water, dat je aanlengt met (liefst) gefilterd water.

Waarom drink ik sole?

Sinds ik voor het eerst las over sole, staat er bij mij steevast een potje op het aanrecht, waaruit ik trouw dagelijks een eetlepel sole schep. Waarom? Omdat ik me er beter bij voel, mijn huid ziet er beter uit en ik merk vooral dat mijn nagels sterker zijn. Let op: voor mensen die al hoge bloeddruk hebben kan dagelijkse inname van sole risicovol zijn. Niet iedereen sport en beweegt zoveel als ik doe. Doordat ik mezelf vrijwel dagelijks in het zweet werk, verlies ik ook veel transpiratievocht (met mineralen) en is aanvullen dus belangrijk. Reduceer anders de inname tot 1 of 2 keer per week.

Maar hoe ben ik er dan ooit bij gekomen om Keltisch zeezout met water te mengen? Het was naar aanleiding van een artikel dat ik las, waarin een arts uitlegde dat sinds de introductie van de koelkast voor thuisgebruik in 1913, steeds meer mensen met een mineralentekort kampen. De ouderwetse conserveringsmethode met zout was overbodig geworden, waardoor men minder mineralen binnenkreeg.

Mineralendeficiënties zijn vandaag de dag meer de standaard dan de uitzondering. Drink dus regelmatig sole met Keltisch zeezout om je mineralenbalans aan te vullen.

Keukenzout vs. Keltisch zeezout

Keukenzout wordt vervaardigd door natuurlijk zout te verhitten. Tijdens deze extreme verhitting wordt de chemische samenstelling compleet veranderd en wordt alle voedingswaarde vernietigd. Het wordt gebleekt en gestript van alle waardevolle mineralen die het oorspronkelijk bevatte. Bovendien wordt er vaak nog jodium aan toegevoegd, wat we bijvoorbeeld ook uit zeegroenten en witvis kunnen binnenkrijgen en dus helemaal niet nodig hebben. Een stevige keukenzoutconsumptie helpt dus tevens je schildklier over de emmer.

Geraffineerd zout vormt een zware belasting voor ons lichaam, aangezien het vocht onttrekt aan organen en weefsels en ook nog eens een zware last legt op de nieren.

Keltisch zeezout daarentegen bevat alle mineralen die deze destructieve eigenschappen teniet te doen en voorziet in de mineralenbehoefte van ons lichaam.  Wanneer je Keltisch zeezout koopt om sole van te maken, spoel het vies lijkende zout dan niet eerst af, want die ‘viezigheid’ zijn nu juist de waardevolle mineralen.

Het waarom van Keltisch zeezout

Van Keltisch zeezout is bekend dat het een van de beste soorten zout is die je kunt kiezen, aangezien het enorm veel mineralen bevat. Keltisch zeezout bevordert de speekselaanmaak, dus zorgt ook voor een verbeterde (voor)vertering van je voedsel. Ook helpt het de elektrolytenbalans in het lichaam aan te vullen en in stand te houden. Andere voordelen van de mineralen in sole en Keltisch zeezout zijn:

  • het geeft het lichaam een verhoogde weerstand tegen infecties en bacterieziekten;
  • het levert alle 82 essentiële mineralen voor een optimale biologische functie en cellulair onderhoud. Met name de volledige matrix is waardevol t.o.v. geïsoleerde mineralen, zoals voedingssupplementen;
  • het balanceert de zuurbalans van het lichaam;
  • het ondersteunt een goede spijsvertering;
  • het kan helpen bij de verlichting van allergieën en huidaandoeningen;
  • indien juist opgeslagen, is zout vrijwel onbeperkt houdbaar.

Keltisch zeezout of Himalayazout

Ongetwijfeld zullen voorstanders van Himalayazout deze zoutsoort verkiezen boven Keltisch Zeezout. Ik heb hiernaar geen grondig onderzoek gedaan, maar het lijkt erop dat beide zoutsoorten zeer rijk zijn aan mineralen, maar geen significante verschillen hebben.  Op deze website vond ik een tabel met de mineralen die Himalayazout bevat. Natuurlijk kan je desgewenst ook een sole maken met Himalayazout als je daaraan de voorkeur geeft. Ken je toevallig een bron die een duidelijk onderscheid aangeeft tussen Keltisch zeezout en Himalayazout, deel die dan hieronder even in de comments.

Sole en huidaandoeningen

Veel huidaandoeningen kunnen een signaal zijn dat het lichaam kampt met een mineralentekort. Deze tekorten kun je aanvullen door dagelijks sole te drinken, maar ook door zoutbaden te nemen.

De huid werkt als een spons en het zout uit een bad trekt de toxines uit het lichaam, reinigt de huid diep en heeft dankzij de vele mineralen een enorm verzachtend effect op de huid. Ook helpt het Keltisch zeezout het lichaam energetisch op te laden.

Keltisch zeezout in sole helpt bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea om de symptomen te verlichten. Bij acne en rosacea, vaak aandoeningen waarbij ontstekingen voorkomen, vervult Keltisch zeezout enerzijds een ontsmettende functie, en anderzijds een voedende functie, door middel van de mineralen.

Kortom, ga net zoals mensen vroeger deden weer aan de sole met Keltisch zeezout (of Himalayazout). Een mineralenoverschot krijg je niet snel, dus inname van sole is een verantwoorde methode om je gezondheid te ondersteunen.  Proost!

Aanvulling

Op 6 december 2015 was er op Facebook nogal wat ophef omtrent het gebruik van sole en Keltisch of Himalayazout. De website I ‘m a Foodie publiceerde op basis van laboratoriumonderzoek een blog waarin gesteld werd dat Keltisch zeezout en Himalayazout bar ongezond zouden zijn. Het blog ging viraal, maar wat is waar? Lees hier de reactie van Juglen Zwaan van alhealthylife.nl waarin hij de hele ophef ontkracht. Conclusie: Keltisch zeezou of Himalayazout zijn niet ongezond, maar gebruik ze met mate.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies