Substantie P, stress en huidklachten

pijnappelklier substantie p

Substantie P is een neuropeptide die betrokken is bij de natuurlijke regulering van vele aspecten van het cardiovasculaire systeem. Onder normale omstandigheden reguleert het onder andere de vasculaire ontspanning en ook de bloeddruk door de vorming van stikstofoxide. Het bevordert ook de normale beweging van vloeistoffen in en uit de bloedvaten om verschillende redenen. De belangrijkste receptor voor deze neuropeptide draagt de naam ‘neurokinine 1’, ook wel NK1, en bevindt zich op vele plaatsen in het lichaam, waaronder de bloedsomloop en het hart zelf. Dit betekent dat substantie P een algemeen regulerende functie heeft voor het zenuwstelsel.

Daarnaast, en om die functies staat substantie P voornamelijk bekend, is deze neuropeptide betrokken bij reacties met betrekking tot stemmingswisselingen, angst, stress, neurotoxiciteit, misselijkheid en overgeven. Pijnprikkels worden door substantie P van de perifere zenuwen aan het zenuwstelsel doorgegeven.

Substantie P, stress en pijn

substantie pSubstantie P speelt ook een belangrijke functie bij de regulering van intense pijn en acute stress in het lichaam. Onder normale stress stijgt de zenuwactiviteit enigszins en wordt de
energieproductie iets verhoogd. Wanneer de periode van stress voorbij is, herstellen de normale bloedwaarden. Gebeurt dit niet, dan blijft het lichaam en de geest onder voortdurende stress staan. Bij omgang met dergelijke stress en pijn, speelt het geen rol, alleen bij intensere pijn en stress.

Wanneer zich een heftige stress- of pijnsituatie zich voordoet, dan speelt substantie P wel een belangrijke rol. Bij een hoge mate van emotionele stress, lichamelijke pijn, letsel, een ongeval of langdurige stress (met mogelijk bijnieruitputting tot gevolg), gaat substantie P aan het werk. Het beschikt over een zeer ontstekingsbevorderende werking. Je zou zeggen dat dit vreemd is, maar dat is de natuurlijke methode om te kunnen omgaan met acute stress. Dit wordt echter ernstiger als er sprake is van langdurige intense stress.

Symptomen teveel substantie P

Symptomen van een teveel  aan deze substantie omvatten een verstoorde slaap, slechte stresstolerantie, voortdurende vermoeidheid, angstige en vijandige gevoelens, ‘restless legs’, verhoogde gevoeligheid voor pijn, hyperventilatie ten gevolge van stress, spijsverteringsklachten en huidklachten (een verklaring voor huidklachten met betrekking tot stress). Vaak is er sprake van een wisselwerking met een magnesiumtekort, dat stressverhogend werkt.

Onder stress vormt de substantie, in plaats van dat het de normale cardiovasculaire functie ondersteunt, een belangrijke irriterende factor  voor het hart zelf. Het verstoort de tonus van de nervus vagus (de tiende hersenzenuw) van het zenuwstelsel die nodig is voor ondersteuning van de juiste hartslagvariabiliteit en een gezonde hartslag.

Voor een goede balans in het lichaam zijn voornamelijk factoren van belang met betrekking tot levensstijl, zoals stressreductie, regelmatige beweging en een correcte ademhaling. Daarnaast zijn slechts enkele micronutriënten van invloed op substantie P.

Caspaïcine voor de afname van pijn

De chemische structuur van capsaïcine zorgt voor een toegenomen gevoeligheid van pijngevoelige zenuwuiteinden, waardoor je een pijnlijk, tintelend of branderig gevoel eraan overhoudt als je hete pepers eet of tijgerbalsem op de huid smeert. De opgewonden neuronen geven de neurotransmitter substantie P af die het gevoel van pijn doorgeeft aan de hersenen. Doordat capsaïcine zo wrrkt, heeft het een grote waarde als natuurlijke pijnstiller. Door regelmatig hete pepers te eten, neemt de hoeveelheid substantie P af en vermindert het aantal pijnsignalen naar de hersenen. Crèmes met capsaïcine zijn bijzonder geschikt voor verlichting van artritis, pijnlijke spieren en zelfs zenuwpijn.

Quercetine en Substantie P

pijnappelklier substantie pDeze neurpeptide kan worden losgelaten door de hersenstam of van een zenuwuiteinde. Eenmaal vrijgekomen triggert het zenuwcellen meer histamine vrij te maken, waardoor er meer wordt losgelaten door meer zenuwcellen. Dit betekent dat deze werking zichzelf in stand kan houden en als het ware als ‘verslaving’ kan worden gezien. Quercetine is in de natuur de meest krachtige natuurlijke stabilisator van zenuwcellen. Het helpt zenuwcellen niet zo snel histamine vrij te maken waardoor het helpt deze cyclus te doorbreken. De voornaamste bronnen van quercitine zijn: kappertjes, het kruid lavas en bieslook.

Substantie P en huidklachten

Bij een verhoogde substantie P verwijden de bloedvaten in de huid zich, waardoor er met name op de dunnere delen van de huid een rode gloed kan ontstaan.1 Met name bij de kriebelsymptomen van eczeem worden zeer hoge waardes gevonden, maar in de regel is er bij alle huidklachten waarbij pijnklachten, jeuk en een branderig gevoel zich manifesteren, sprake van verhoogde waardes. Bij de behandeling van huidklachten heeft het DPP4 enzym een dubbele werking: enerzijds herstelt het de darmflora, waar het gros van de huidklachten zijn oorsprong vindt, en anderzijds helpt het bij de onderdrukking van substantie P.

Bronnen:

1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21194357

2  http://en.wikipedia.org/wiki/Substance_P#Inflammatory_Skin_Diseases

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies