Huidveroudering : hoe suiker en glycatie de huid snel verouderen

suiker huidveroudering

Het zal je niet verrassen dat suiker huidveroudering bevordert. Niet alleen heeft suiker een verouderend effect op de huid, ook de inwendige organen hebben ernstig te lijden onder een grote suikerconsumptie. Omdat het functioneren van deze inwendige organen zijn weerslag heeft op de huid, gaat dat dus dubbelop.

Het is niet eenvoudig jezelf volledig te onthouden van suiker. Waar leg je de grens? Elimineer je alleen de geraffineerde suikers, zoals die voorkomen in snoep en koekjes? En doe je geen suiker meer in je koffie? Of ga je écht voor je gezondheid en ga je alle zoet uit de weg?

Suikers, glycatie en het verband met huidveroudering

Wat suiker zo slecht maakt is vooral het proces dat glycatie wordt genoemd. Glycatie is het proces waarbij suikers in het bloed zich hechten aan eiwitten, waarbij ze schadelijke moleculen vormen,
de zogenaamde AGE’s, Advanced Glycation End products. Hoe meer suiker je eet, hoe meer AGE’s zich vormen. “Als deze AGE’s zich ophopen, beschadigen ze de aanliggende eiwitten,” legt Fredric Brandt uit, dermatoloog en schrijver van het boek 10 Minutes 10 Years. Beschadigde eiwitten, zoals collageen en elastine, zorgen in een rap tempo voor huidveroudering.

Het meest kwetsbaar voor schade aan de huid zijn collageen en elastine, de eiwitvezels die de huid stevigheid en elasticiteit geven. Aangezien collageen het meest voorkomende eiwit is binnen het menselijk lichaam, kan je nagaan wat voor een vernietigend effect suiker heeft op de lichaamsweefsels. Wanneer collageen en elastine eenmaal zijn beschadigd door glycatie, verliezen de weefsels aan structuur en veerkracht en worden ze droog en breekbaar. Dit leidt tot verslapping van huidweefsel en rimpels. Deze verouderende symptomen beginnen reeds rond de leeftijd van 35 en versnellen bovendien het verouderingsproces daarna, aldus een studie gepubliceerd in het British Journal of Dermatology.

Naast het beschadigen van collageen, bepaalt een voedingspatroon met teveel suiker het type collageen dat wordt aangemaakt. Er zijn drie types collageen te onderscheiden: type 1,2 en 3, waarbij 3 het meest stabiel en duurzame type is. Het glycatieproces zorgt dat type 3 verandert in type 1, waardoor het type collageen aanzienlijk kwetsbaarder is. Deze verandering geeft de huid al een flink ander uiterlijk: de huid wordt slapper, minder veerkrachtig en doffer van uiterlijk.

Mensen met diabetes kunnen de effecten van glycatie als geen ander onderschrijven. Nadat ze vaak jarenlang met een te hoge bloedsuikerspiegel hebben gelopen, krijgen ze op voor hun nog ‘onverklaarbare’ wijze last van huidveroudering. Dokter Grossman, dermatoloog in Santa Monica, VS vertelt: “Afhankelijk van hoe goed zij de ziekte onder controle hebben, kunnen diabetici tot wel 50 keer het aantal van AGE’s in hun huid hebben als degenen die geen diabetes hebben.”

Het goede nieuws over suiker en de huid: je kan de klok terugdraaien en de huid tot op zekere hoogte herstellen. Een manier om nieuw collageen op te bouwen is om producten te gebruiken die retinoïden (verwant aan vitamine A) bevatten. Om het nieuwe collageen soepel te houden, is het van belang om de hoeveelheid AGE’s zoveel mogelijk beperkt te houden gedurende de herstelperiode.

Drie stappen om suiker te verbannen en huidveroudering te voorkomen

1. Kick af van zoete voeding.

Het is niet eenvoudig om suiker volledig te elimineren. Zelfs volle granen, fruit en groenten bevatten glucose – de soort suiker die glycatie veroorzaakt. Maar het beperken van toegevoegde suiker kan al voldoende zijn. Als je dan suikers of koolhydraten eet, zorg dan dat je dit eet in combinatie met vetten en/of eiwitten. Zo maakt de bloedsuikerspiegel minder grote schommelingen en zal de drang naar suiker minder worden.

Vermijd bewerkte voeding, want deze bevat in de meeste gevallen enorme bergen verborgen suiker. Denk aan vruchtensap, of nog erger vruchtendrink, maar ook aan granenrepen met ‘toegevoegd fruit’, vaak pure suiker. Vaak wordt het ingredient suiker vervangen door een andere term, zoals bijvoorbeeld gerstemout, glucosestroop, dextrose, vruchtensapconcentraat, maltose, ahornsiroop of melasse.

Vermijd glucose-fructosestroop, ofwel HFCS. Van dit type zoetstof, dat wordt gemaakt door suiker te maken van maïszetmeel (een andere vorm van suiker), wordt aangenomen dat het meer AGE’s produceert dan andere types suiker. Omdat HFCS de houdbaarheid van voedingsmiddelen verlengt, en zoeter en goedkoper is dan andere soorten suiker, is het een populair ingrediënt in frisdrank en tal van verpakte voedingsmiddelen zoals crackers, koekjes, snoep en sausjes. Bij het boodschappen doen is het belangrijk de etiketten te lezen, zodat je weet wat je eet.

2. Vul je dieet aan met ten minste 1 mg vitamine B1 en B6 per dag.

“Deze vitamines blijken potente AGE-remmers te zijn in een aantal gepubliceerde studies zijn”, zegt David J. Goldberg, een dermatoloog uit New York en klinisch professor in de dermatologie aan Mount Sinai School of Medicine. Vitamine B1 en B6 zijn ruimschoots aanwezig in een gezond voedingspatroon, maar door een multivitamine te nemen, zorg je dat je er zeker van bent voldoende binnen te krijgen.

3. Bescherm jezelf van binnen en van buiten met antioxidanten.

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Deze antioxidanten krijg je via de voeding binnen door vruchten, noten en groenten te eten. Sommige voedingsmiddelen bevatten een grotere hoeveelheid antioxidanten. Men noemt dat de ORAC-waarde, hoe meer antioxidanten, hoe hoger de ORAC-waarde. Voeding met een hoge ORAC-waarde zijn bijvoorbeeld verse kruiden, zoals basilicum, maar ook bessen of noten. Met name vitamine C en vitamine E zijn erg krachtige antioxidanten. Door gezonde voeding te eten, kan je het lichaam van binnenuit bescherming bieden. Combineer dit door de huid van buitenaf te voorzien van voedende crèmes die rijk zijn aan voedingsstoffen en vermijd het gebruik van synthetische cosmetica vol met giftige stoffen.

Gerelateerde berichten

3 Reacties

Judith

Worden hier ook de fruitsuikers bedoelt? Net zo slechte invloed op de bloedsuikerspiegel toch? Suiker is suiker..

Jasper

Wanneer je fruit in de ‘volle’ vorm eet, dus geen sapjes en dergelijke, dan bevat het vezels, waardoor de bloedsuiker minder snel stijgt.

BEN

Het eten van het volle fruit, een sinaasappel, banaan, perzik, peer, kers, pruim, dat moeten we weer terugleren. In het Engels zeggen ze : “An Apple a Day, keeps the doctor away”. En het houdt de tanden of schoon ook!
We hebben het er dan niet over, om elke dag je Apple computer of I-phone te gebruiken.
Zoals een oude Griekse wijsgeer een paar duizend jaar geleden al zei: ” Laat voeding uw medicijn zijn en laat medicijn uw voeding zijn. Goede gezonde natuurlijke voeding, zoals vruchten en fruit, (noten, zaden, enz enz) met de natuurlijke vezels erin zijn het beste voor ons lichaam, zo zijn we eenmaal natuurlijk gemaakt. En het is ook veel gezonder voor onze tanden.
Afgezien daarvan kan een NATUURLIJK vruchtensapje, zo af en toe geen kwaad. Je kunt altijd nog een rietje (a straw) gebruiken, om je tanden te beschermen.
Maar nu komt het probleem, wat zijn natuurlijke vruchtensappen? De wet zou veranderd moeten worden, zodat alleen puur vruchtensap zo genoemd zou mogen worden; en niet eerst ingedikt, (zodat alle vitaminen weggekookt zijn), en daarna weer water toegevoegd. En daarna wordt het dikwijls “versterkt” met vitamine C, A, enzovoorts.
VERSTERKT betekent dus:
“We hebben eerst (bijna) alles kapot gekookt, zodat (we er zeker van zijn dat) er geen milligram vitamine A,C, enz meer in zit.
Daarna gaan we dit ONnatuurlijke brouwsel weer met 90% water aanlengen.
Vervolgens voegen we er kunstmatig weer een beetje (chemische) vitamines aan toe.
Dit (kunstmatige) eind product heet dan “natuurlijk sap, versterkt met vitamines.””
Even doorgeven aan het woordenboek van mijnheer Van Dalen, als een nieuwe definitie van het woord “versterkt”.
En nu het laatste punt (last but not least), Het WATER.
Het toegevoegde WATER:
“We verdikken het sap, en later voegen we HET water weer toe.”
Dat klopt (helemaal) niet.
Het oorspronkelijke water dat door de fruitboom uit de grond werd opgezogen en gezuiverd en gefilterd werd tot een natuurlijk sap, kan natuurlijk niet meer toegevoegd worden.
We voegen er nu (zo’n 90%) kraanwater aan toe, al dan niet met chemicaliën en chloor, die er niet altijd uitgefilterd kunnen worden. Als je toevallig in een Engelssprekend land bent, (zoals Australië, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten, Singapore en nog een paar andere), dan wordt er nog FLUORIDE aan het water toegevoegd. Fluoride blijft in het water zitten; het wordt er niet uitgefilterd. Krijg je er ongevraagd en gratis bij.
Wat wil je nog meer?
Wie heeft er nou nog het lef om deze geconcentreerde uitgekookte dikke brei, aangelengd met kraanwater en versterkt met vitamines nog “puur sap” te noemen, laat staan “biologisch, macro etc”?…..
Niemand toch, geen enkel redelijk mens krijgt dat in zijn dikke hoofd, behalve…. er zijn 2 uitzonderingen!!!
De producenten, (fabrikanten) en….
onze wetgevers….ja ja, die kunnen er wat van!!!
Het wordt dus hoogste tijd dat de wet,(op nationaal en Europees niveau) heel duidelijk gaat stellen, dat puur natuurlijk sap alleen maar zo genoemd mag worden, als het NIET bewerkt is. Ingedikt, geconcentreerd en aangelengd is het zeer zeker niet 100% natuurlijk.

Het is maar dat je het weet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
In de tussentijd neem ik nog maar een lekker sappig appeltje, (of ander stukje fruit) voor de dorst.
Succes
Ben (regelmatig op bezoek uit Australië, waar we dezelfde problemen hebben)

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies