Supplementen voor gezonde huid, haar en nagels

supplementen huid haar nagels

Een gezonde huid, glanzend haar en sterke nagels wil iedereen. Het geeft je niet alleen een gezond uiterlijk, maar ze zijn ook een teken dat je gezond bent! Om ze van de juiste voedingsstoffen te voorzien is het vooral belangrijk om gevarieerd te eten. In onze drukke maatschappij is het niet altijd even makkelijk om dan elke dag uitgebreid lekker gezond te koken en ook nog eens te letten op alle micronutriënten. Een supplement kan dan uitkomst bieden. Om die reden heb ik wat orthomoleculaire supplementen opgesomd, zodat je specifieke klachten kan behandelen met
specifieke supplementen.

Onze huid, ons haar en onze nagels zijn voornamelijk opgebouwd uit keratine, elastine en collageen. Collageen is een eiwit dat het hoofdbestanddeel vormt van ons bindweefsel. Elastine is een elastisch eiwit in ons bindweefsel dat ervoor zorgt dat ons weefsel weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt nadat het is ingedrukt, uitgerekt of is vervormd. Keratine is een vezelachtig, taai eiwit in de huid en in het haar, maar komt ook voor in de nagels.

Huidproblemen zoals acne, psoriasis, rimpels, cellulitis of eczeem, vinden in veel gevallen een oorsprong in een verstoorde darmwerking, vaak in combinatie met een tekort aan voedingsstoffen.

Supplementen voor de aanmaak van collageen

Collageen zorgt in het lichaam voornamelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, maar zorgt er ook voor dat de huidcellen voortdurend worden vernieuwd. Vanaf de leeftijd van 30 jaar neemt de collegeenproductie af en wordt de weg vrijgemaakt voor huidveroudering.

Vitamine C is een essentieel micronutriënt voor de aanmaak van collageen. Daarnaast is het sporenelement silicium nodig voor onder andere het crosslinken van de collageenvezels in de huid.

Supplementen bij rimpels

Zowel collageen als elastine zijn verantwoordelijk voor een gladde en soepele, gehydrateerde huid. Silicium is belangrijk voor de bescherming van collageen en elastine. Bij een tekort wordt de celwand stug en ontstaan rimpels. Een silicium supplement, vitamine C en vitamine K zorgen voor een soepele, gladde huid. Wanneer je deze aanvult met biotine (vitamine B9) bevordert dit de vetsamenstelling in de huid, waardoor deze soepeler blijft. Omdat biotine een synergetisch effect heeft met andere B-vitamines, is een vitamine B-complex als supplement aan te raden.

Elke celwand wordt bevat vetzuren die zorgen dat de cel zuurstof kan opnemen voor het celmetabolisme. Deze vetzuren bieden de cel ook bescherming tegen uitdroging met afsterven tot gevolg. Het is dan ook belangrijk dat het lichaam wordt voorzien van de benodigde vetzuren.

Eet voldoende omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren in een verhouding van 2:1, eventueel aangevuld met een omega 3 supplement om een goede balans te houden.

Supplementen bij acne

Acne wordt in veel gevallen veroorzaakt door hormonale factoren, met een verhoogde talgafscheiding tot gevolg.  In combinatie met de huidbacteriën kunnen kleine ontstekingen in de huid ontstaan: acne. In sommige gevallen kan acne zich heftig manifesteren, waarbij zelfs flinke littekens het gevolg kunnen zijn. Zwavel of organische zwavelhoudende producten kunnen oplossing bieden, aangezien deze de cellen van de opperhuid zacht maken en de poriën niet verstopt kunnen raken. Koemelk bevat hormonen die in het lichaam worden omgezet in mannelijke hormonen en de talgproductie stimuleren. Deze zuivel kan dus beter worden vermeden als men acne met supplementen wil bestrijden. De supplementen die bij acne van belang zijn, zijn vitamine A, B5, Biotine, vitamine E en het mineraal zink.

Voedingssupplementen bij cellulite

Bij cellulite spelen met name hormonen een belangrijke factor. De typische symptomen van cellulite kenmerken zich met geclusterde vetophopingen in het onderhuidse bindweefsel. Deze vet- en vochtophopingen ontstaan ten gevolge van een verminderde doorbloeding van de huid. Hierdoor ontstaan naast de bobbels ook putjes in de huid.

Meestal is cellulite het gevolg van een disbalans tussen testosteron en oestrogeen, waarbij er teveel oestrogeen is. Deze disbalans kan met behulp van leefstijlaanpassingen en voeding in ieder geval deels worden opgelost.

Oplossingen voor cellulite liggen in het herstellen van de hormoonbalans door toxische belasting van xeno-oestrogenen te vermijden, krachttraining om het hormoon testosteron te boosten, het drinken van voldoende water en voldoende rust en ontspanning.

Silicium komt voor in voedingsmiddelen als asperges, koolsoorten, komkommer, sla, radijsjes en witte ui. Daarnaast kan bij cellulite een siliciumgel op de aangedane plaatsen worden aangebracht.

Ook kan een zink supplement de testosteronproductie licht verhogen, zodat de balans tussen oestrogeen en testosteron wordt hersteld.

Supplementen voor sterke, glanzende nagels

Nagels bestaan voor een groot deel uit het eiwit keratine. Keratine zorgt voor de stevigheid en veerkracht van de nagels. Bij een tekort aan keratine krijgen de nagels strepen, een dof uiterlijk en worden ze broos. Silicium vervult ook in de nagelstructuur een belangrijke rol, waar het bescherming biedt aan keratine. Silicium is na keratine dan ook het meest voorkomende mineraal in nagelweefsel.  Broze nagels zijn vrijwel altijd een teken van een tekort aan silicium.

Wat je vaak ziet is dat mensen die maagzuurremmers gebruiken broze nagels hebben. Dit komt omdat maagzuur betrokken is bij de opname van silicium. Een goed siliciumsupplement kan zorgen voor sterkere en glanzende nagels.  Ook omega 3– en 6-vetzuren zijn belangrijk voor gezonde, glanzende nagels.

Start pas met symptoombestrijding als de oorzaken zijn aangepakt

supplementen huid haar nagels2Natuurlijk kunnen supplementen uitkomst bieden voor droog, stug haar, een doffe huid of broze nagels. Belangrijk is echter wel dat de oorzaken aangepakt worden. Vaak is er sprake van een chronisch tekort aan bepaalde micronutriënten, maar er kan ook sprake zijn van een opnameprobleem of synthese van voedingsstoffen, zoals ik zojuist uitlegde met het verband tussen maagzuurremmers en broze nagels.

Een droge huid, dof haar en broze nagels zijn namelijk ook symptomen van een trage schildklier. Schildklierhormoon zorgt voor een goede doorbloeding van de huid, zodat voedingsstoffen in de bloedbaan ook daar hun werk kunnen doen. Een verminderde schildklierwerking kan dus ook haaruitval, huid- en nagelklachten veroorzaken.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies