7 Signalen van een progesteron tekort en hoe je ze oplost

progesteron tekort symptomen natuurlijke progesteroncreme dr. Lee Een progesteron tekort is een veelvoorkomend probleem, niet alleen bij vrouwen in de overgang. Dit komt omdat veel leefstijlfactoren hierop van invloed kunnen zijn. Verkeerde voeding en omgevingsfactoren kunnen een hormonale disbalans veroorzaken met nare klachten tot gevolg.

Progesteron is het geslachtshormoon dat door het corpus luteum, het gele lichaam in de eierstok, wordt aangemaakt gedurende de tweede fase van de menstruatiecyclus. Vooral tijdens de zwangerschap  wordt het hormoon in grotere hoeveelheden geproduceerd door de placenta.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet louter een vrouwelijk hormoon. Zowel mannen als vrouwen maken het ook in kleine hoeveelheden aan in de bijnieren. Deze hoeveelheden zijn echter verwaarloosbaar, waardoor een representatieve waarde alleen bij vrouwen wordt gevonden.

Symptomen van een progesteron tekort

Een tekort aan progesteron kan zich uiten in de volgende symptomen:

Onregelmatige menstruatie: lange, onregelmatige cycli, waarbij de tijd tussen de eisprong en de menstruatie korter is dan 10 dagen. Ook PCOS en menstruele kramp kan duiden op een progesteron tekort.

Onvruchtbaarheid: Progesteron zorgt voor de bekleding van de baarmoeder waar de embryo zich in kan nestelen. Een tekort aan progesteron kan dus leiden tot een miskraam. Als zwanger raken niet wil lukken is het verstandig als een van de eerste zaken de progesteronwaarden te laten testen.

Zwaarmoedigheid/stemmingswisselingen/depressie: Vrouwen hebben tot rond hun dertigste levensjaar optimale hoeveelheden progesteron. Daarna loopt de productie terug en de eerste symptomen uiten zich in stemmingswisselingen en wat zwaarmoedigheid. Progesteron heeft een rustgevend effect, aangezien het een positieve invloed uitoefent op de neurotransmitter GABA, die ons zenuwstelsel kalmeert.

Laag libido: Veel vrouwen tussen hun 30e en hun 50e levensjaar ervaren een flinke dip in hun libido, naarmate hun progesteronspiegel daalt. Het gebruik van een natuurlijke progesteroncrème helpt voor veel vrouwen hun seksleven weer op de rails.

Huidklachten (acne, droge huid): acne en een droge huid kunnen niet alleen duiden op een vertraagde schildklier, maar ook op een tekort aan progesteron. Wanneer je afbrokkelende nagels hebt of droge hielen in combinatie met de andere symptomen, check dan zeker je progesteronwaarden.

Gewichtstoename: Progesteron vervult een belangrijke rol bij het koolhydraat-, vet- en eiwitmetabolisme. Het hormoon bevordert van opslag van glycogeen in de lever, maar stimuleert ook de afzetting van lichaamsvet.

Hoewel deze aparte klachten veroorzaakt kunnen worden door een lage progesteron, kunnen er natuurlijk ook andere oorzaken een rol spelen, zoals bijvoorbeeld een trage schildklier, een laag ijzergehalte, een vitamine D tekort of chronische stress. Belangrijk bij een goede diagnose is om de verbanden te zien. Met drie of meer symptomen kan reeds met enige zekerheid gesteld worden dat er mogelijk sprake is van een tekort aan progesteron.

Oorzaken van een progesteron tekort

Er zijn aanzienlijk wat oorzaken aan te wijzen die mogelijk een progesteron tekort veroorzaken. De meest voorkomende zet ik onderstaand voor je op een rijtje. Als je het vermoeden hebt dat er bij jou sprake is van een tekort, zorg dan eerst dat je deze mogelijke oorzaken hebt uitgesloten.

Chronische stress

Stress is in feite, vaak in combinatie met andere factoren, de belangrijkste oorzaak van een progesteron tekort. Wanneer je het chemisch bekijkt, blokkeert cortisol de progesteronreceptoren, waardoor de activiteit van het hormoon wordt beperkt. Kortstondig maakt dit niet veel uit, maar op langere termijn gaat het klachten opleveren.

Het gevolg bij langdurige stress is dat we ons vermoeid gaan voelen. Dit is één van de vele redenen waarom stressreductie zo cruciaal is wanneer een vrouw zwanger probeert te raken.

Xeno- en fyto-oestrogenen

Wanneer we voortdurend blootstaan aan oestrogenen uit onze leefomgeving, kan dit leiden tot oestrogeendominantie, waarbij oestrogeen te dominant aanwezig is ten opzichte van progesteron. Xeno-oestrogenen zijn door de mens gemaakte oestrogenen die de oestrogenen die we van nature aanmaken nabootsen. Ze bezetten de receptoren en misleiden ons lichaam dat nog meer oestrogeen gaat aanmaken, waardoor de relatieve hoeveelheid progesteron dramatisch laag is. Voorbeelden zijn  petrochemisch afgeleide pesticiden, herbiciden en fungiciden, maar ook plastics, make-up en schoonmaakmiddelen.

Fyto-oestrogenen zijn natuurlijke oestrogenen die vooral voorkomen in sojabonen, lijnzaad en andere zaden.

Weinig beweging en slechte voeding

Weinig beweging en een slecht voedingspatroon kunnen desastreus uitpakken voor de productie van progesteron. Zeker wanneer er sprake is van insulineresistentie, de voorloper van suikerziekte, is het lichaam verminderd in staat om progesteron aan te maken.

Kies voor gezonde bloedspiegels bij voorkeur voor een voedingspatroon dat geen enkelvoudige koolhydraten bevat, zoals suikers, meelsoorten, pasta en witte rijst. Deze jagen de bloedsuikerspiegel over de emmer en verstoren je hormoonhuishouding.

Medicatie

Het gebruik van medicatie kan de hormoonproductie flink verstoren. Niet alleen de anticonceptiepil, maar ook steroïde crèmes zoals bij bijvoorbeeld huidklachten leggen de natuurlijk progesteronproductie geen windeieren….Hiermee krijgt het lichaam namelijk een flinke opdonder te verduren.

Natuurlijke bio-identieke progesteroncrème van dr. Lee

Wanneer de oorzaken (zoveel mogelijk) zijn uitgesloten, kan men besluiten om een natuurlijke bio-identieke progesteroncrème te smeren om het tekort te verminderen en de (vervelendste) klachten te verminderen. Uiteraard heeft dat geen zin als de oorzaken niet eerst zijn weggenomen.

De natuurlijke bio-identieke progesteroncrème van dr. Lee is is een parfumvrije crème die 20 milligram plantaardige, natuurlijke progesteron per kwart theelepel crème bevat.

Bestel de bio-identieke progesteroncrème van dr. Lee

 

Volg ons op Facebook of schrijf je rechtsboven in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

2 reacties

  1. Er is wat verwarring over de fyto-oestrogenen- de ene health practitioner zegt nmlk dat bijv. Lijnzaad je oestrogeen na bootst dus zorgt dat je eigen oestrogeen juist niet méér wordt…de ander zegt dat bijv. lijnzaad gewoon oestrogeen aanmaak stimuleert. Idem met Soya..Heel vervelend dat er niet één lijn getrokken wordt/ of misschien is die er niet.

    • Inderdaad, tijdens de overgang kan het waardevol zijn om voeding als lijnzaad en soja te eten om de dalende oestrogeenlevels minder drastisch te maken. Deze voeding bevat namelijk fyto-oestrogenen. Soja en lijnzaad stimuleren dus niet de aanmaak van oestrogeen. Er is dus wel één lijn. Voor een dalende progesteron kan progesteroncrème worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *