Haaruitval, droge huid en een trage schildklier

haarverlies trage schildklier

Haaruitval en de slechte werking van de schildklier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelukkig kun je in veel gevallen met een eenvoudige aanpassing van voeding, de werking van je schildklier verbeteren. Allereerst, wat is de schildklier en wat zijn de functies?

Hoe een trage schildklier haaruitval kan veroorzaken

De schildklier is een vlindervormige klier die gelokaliseerd is in de hals ter hoogte van het strottenhoofd. De schildklier vervult vele belangrijke functies in het lichaam, dus een verminderde werking is aan veel symptomen te herkennen. Symptomen van een trage schildklier zijn onder andere:

 • Koude handen/voeten
 • Vermoeidheid
 • Dun/broos haar/haaruitval
 • Droge huid
 • Broze nagels
 • Vertraagd metabolisme (moeilijk afvallen)

Aangezien de schildklier ook zorgt voor een goede doorbloeding van de huid, en dus zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen, heeft een trage schildklier gevolgen voor de gezondheid van de huid en het haar dat daarop groeit, met mogelijk haaruitval tot gevolg.

Andere factoren die belastend zijn voor de schildklier

Synthetische cosmetica kan een aanzienlijk rol spelen bij de toxische belasting van het lichaam, dus ook de schildklier. Shampoos, antibacteriële zeep en make-up staan bol van de hormoonverstorende stoffen die de schildklierwerking kunnen verstoren.

Ook crashdiëten en koolhydraatarme of -loze diëten zijn een enorme aanslag op de schildklierfunctie. Niet doen dus! Zeker niet bij een schildklier die al vertraagd is.

Oplossingen voor de schildklier bij haaruitval

De schildklier heeft voldoende jodium en selenium nodig om goed te kunnen functioneren. Jodium wordt toegevoegd aan zout, maar de nadelen van zo veel zout wegen niet op tegen  het beetje jodium dat je ermee binnenkrijgt. Het is beter om voldoende jodium binnen te krijgen door natuurlijke voedingsbronnen en zo haaruitval te voorkomen. Goede bronnen van jodium zijn:

 • Witvis
 • Zeekraal
 • Zeewier
 • Eieren

Selenium heeft de schildklier nodig om het schildklierhormoon T4 om te zetten in het actieve T3 schildklierhormoon. Selenium is de belangrijkste cofactor voor het schildklierenzym dejodinase. Dit enzym zet T4 om in T3 en normaliseert het schildklierhormoonbalans. Met onvoldoende selenium vertraagt de schildklier, vermindert de doorbloeding van de (hoofd)huid en is de kans groter op haaruitval. Goede bronnen van selenium zijn:

 • paranotenhaaruitval trage schildklier
 • oesters
 • tonijn
 • zaden
 • varkensvlees
 • rundvlees
 • uien, knoflook
 • koolsoorten (goed doorkoken bij schildklierklachten)

Supplementen voor hypothyreoïdie

Een aantal vitaminen en mineralen zijn essentieel voor gezondheid van de schildklier. Je kan ze met voeding binnenkrijgen, maar ook met supplementen ter ondersteuning.

B-complex en extra vitamine B12

Vitamine B-complex en met name vitamine B12 is nodig voor een goede schildklierwerking. B12 zit in elke lichaamscel. Het is nodig voor het celmetabolisme en de energieproductie, dus ook voor de schildklier. Een trage schildklier gaat dan ook vaak gepaard met een tekort aan vitamine B12.

Vitamine D

Meer dan een zesde van de wereldbevolking heeft een tekort aan vitamine D. Mensen met een trage schildklier hebben aanzienlijk lagere vitamine D-niveaus dan mensen zonder schildklierklachten. Neem zeker in de seizoenen buiten de zomer een vitamine D supplement van minstens 2000 IE.

Vitamine A

We weten allemaal dat vitamine A nodig is voor goed functionerende ogen, maar we hebben ook vitamine A nodig voor het immuunsysteem en de hormonensynthese. Zonder voldoende vitamine A dalen de schildklierhormoonniveaus snel.

Ashwagandha

Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat de leverfunctie aanzienlijk verbetert kan helpen de cortisolniveaus te verlagen. Dit helpt om de omzetting van T4 naar T3 te verbeteren.

Zink

Zink draagt, net zoals selenium, bij aan de activiteit van 5’deiodinase.

Conclusie

Haaruitval is een vervelend symptoom dat vaak optreedt bij mensen met een trage schildklier. Door de schildklier van de juiste voedingsstoffen te voorzien kunnen vervelende symptomen worden voorkomen, zoals een droge huid, dus, broos haar, maar ook haaruitval. Gelukkig is het vrij eenvoudig, ernstiger gevallen zoals Hashimoto uitgezonderd, om de schildklier te voorzien van de juiste voedingsstoffen en haaruitval te verminderen of te voorkomen.

Een steengoed en bijzonder leerzaam boek over de schildklier is deze:

Bronnen:

http://www.organiclifestylemagazine.com

http://www.naturalnews.com

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies