Transdermale suppletie voor een gezonde huid

transdermale suppletieIn mijn beroep als apothekersassistente heb ik de afgelopen jaren het fenomeen van transdermale suppletie en medicatie, met name bij pijn- en letselbestrijding, sterk zien opkomen. Daarbij wordt het medicijn op huid aangebracht, waar het direct op de plaats waar dat het hardst nodig is, wordt opgenomen.

In feite is transdermale medicatie één van de beste manieren om snel en vooral effectief medicijnen toe te dienen. De absorptie van het geneesmiddel gebeurt rechtstreeks door de huid. Gels, emulsiecrèmes, sprays, lippenbalsem en applicators zijn zeer eenvoudig te gebruiken voorbeelden van transdermale toepassingen, waarbij het geneesmiddel vrijwel direct op de plaats van bestemming wordt ‘afgeleverd’. Het meest bekende transdermale medicijn is misschien nog wel de nicotinepleister.

Om de voordelen van transdermale suppletie te kunnen uitleggen, maken we eerst even een uitstapje naar de farmacie.

Transdermale vs. traditionele medicatie en suppletie

De meer traditionele werkwijzen voor het toedienen van medicatie en suppletie, zoals tabletten of capsules, zijn in de regel veel minder effectief. Ze leveren de volgende nadelen op:

  • Verlies van concentratie van de werkzame stoffen onder invloed van spijsverteringsenzymen en maagzuur, waardoor ze in minder geconcentreerde vorm de ‘plek des onheils’ in het lichaam bereiken.
  • Pillen en capsules moeten eerst door het spijsverteringskanaal waar zij in (nog) geconcentreerde vorm orgaanstress kunnen opleveren. Denk maar aan een pijnbestrijder die zure oprispingen of schade aan de maagwand veroorzaakt.
  • Pillen en capsules veroorzaken meer bijwerkingen, aangezien ze via de bloedbaan door het hele lichaam worden verspreid, vóór ze de plaats van het letsel bereiken.

Uiteraard zijn er nog meer klassieke toedieningsvormen, voorbeelden zijn:

  • Intramusculaire toediening, bijvoorbeeld een griepprik, die rechtstreek in een spier wordt geïnjecteerd.
  • Subcutane injectie, bijvoorbeeld injectie van insuline, direct onder de huid.
  • Intraveneuze toediening, zoals chemotherapie via een ader.
  • Rectale toediening, zoals een zetpil
  • Oromucosaal, zoals een spray of smelttablet

Het zal geen verrassing zijn. Transdermale medicatie brengt ons terug naar de medische basis, terug naar uitsluitend werkzame stoffen die niet kunnen worden gepatenteerd en niet kunnen worden verkocht voor enorme winsten. Om die reden wordt nog te vaak gekozen voor de klassieke toedieningsvormen, ondanks dat ze minder effectief zijn, vaak ook onder invloed van de flow agent magnesiumstearaat.

Transdermale suppletie voor een gezonde huid

Met het hele verhaal over transdermale medicatie wil ik je niet vervelen, maar juist aan het denken zetten. Wat doen we als mensen al eeuwen? Precies, we verzorgen ons met cosmetica. Lange tijd geleden, en wat veel natuurvolkeren nog steeds doen, verzorgden we onze huid met producten die direct uit de natuur kwamen. Denk daarbij aan verse rozenbottels die werden vermalen tot een pasta die vervolgens op het gezicht werd aangebracht. ‘Transdermalere’ therapie voor een gezonde huid bestaat er niet! Pure voedingsstoffen die direct als transdermale suppletie in het lichaam worden opgenomen en daar de weefsels voeden.

Ook zonnebaden is transdermale therapie. Onder invloed van het zonlicht maakt de huid vitamine D aan. Het is tevens de goedkoopste therapie die er is.

Maar wat doen wij?

Wat is tegenwoordig gebruikelijk? Wanneer we een droge (gezichts)huid hebben, smeren we er een ‘verzorgende’ crème op met talloze synthetische ingrediënten, waarvan we de naam vaak niet in één keer foutloos kunnen uitspreken. En dat is juist het punt dat ik wil maken: hier zijn we bezig met transdermale toediening van synthetische stoffen, die zowel onze gezondheid als onze huid absoluut geen goed doen.

Onze huid is een spons die voortdurend interacteert met onze omgeving. We geven af (transpiratie) en nemen weer op. Je moet er toch niet aan denken dat je huid stoffen opneemt die in je bloed terechtkomen zoals ftalaten, natriumlaurylsulfaat en tal van andere synthetische, hormoonverstorende stoffen?  Vermijd deze liever en gebruik volledig natuurlijke cosmeticaproducten.

Profiteer van de kwaliteit van de natuur

Transdermale toepassingen kunnen zowel gunstig als ongunstig zijn. Natuurlijk kunnen natuurproducten ook krachtig werken. ‘Natuurlijk’ is tenslotte niet heilig. Kies dus altijd zorgvuldig voor de producten die je gebruikt en vermijd in ieder geval de synthetische middelen. Die leveren per definitie geen bijdrage aan je gezondheid.

Met transdermale suppletie kan je je huid een oppepper geven, maar ook systemische voedingstekorten behandelen, het immuunsysteem verbeteren, lage hormoonspiegels opkrikken en cellen beschermen tegen oxidatie.

Dit wil ik je graag meegeven: besef wat je op je huid smeert, wat je gebruikt als je jezelf doucht en wanneer je de gootsteen schoonmaakt met een antibacterieel middel.

Volg ons op Facebook of meld je rechtsboven op de pagina aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *