Triclosan triggert bacterie Staphylococcus aureus in de neus

Triclosan is overal. Het zit in deodorant, zeep, tandpasta en in de meeste desinfecterende middelen. Maar onderzoekers waarschuwen nu naar aanleiding van recent onderzoek: triclosan bevordert de groei van Staphylococcus bacteriën in de neus.1 Dit kan infecties veroorzaken en uitgroeien tot een ernstig risico voor de gezondheid.

De bacterieremmer triclosan werkt als ontsmettingsmiddel, maar Amerikaanse onderzoekers hebben nu geconcludeerd dat triclosan de groei van bacteriën kan bevorderen. Ze hebben bevonden dat steeds meer mensen in toenemende mate triclosan in hun neusslijmvliezen hebben. Bij 37 van 90 gezonde volwassenen was triclosan aanwezig in detecteerbare hoeveelheden. En opmerkelijk was: iets meer dan twee derde van deze patiënten had een relatief hoge triclosan waarde in de neus en bij hun was ook de bacterie S. aureus in hogere mate gekoloniseerd. Deze studie werd gepubliceerd door wetenschappers van de Universiteit van Michigan in het vakblad MBIO.

De bacterie Staphylococcus aureus komt voor op de huid en in de slijmvliezen bij zo’n 20 tot 30% van de mensen, maar geeft meestal geen symptomen. In sommige gevallen, zoals bij een zwak immuunsysteem, kan deze bacterie echter leiden tot infecties. De kolonisatie van de Staphylococcus aureus in de neus geeft dan ook een verhoogde risicofactor voor deze infecties, verklaren de onderzoekers.

Triclosan en de gevreesde ziekenhuisbacterie MRSA

Triclosan verhoogt het vermogen van S. aureus om zich te binden aan humane eiwitten, zoals collageen, fibronectine en keratine, laat het onderzoeksrapport zien. Dit betekent dat je met het gebruik ook indirect roofbouw pleegt op de gezondheid van je huid, haar en nagels.

Er wordt vooral gevreesd dat de zogenaamde MRSA-bacteriestammen (de bekende ziekenhuisbacterie) resistent worden voor vrijwel alle antibiotica. Deze bacterie is moeilijk in toom te houden en kan met name in ziekenhuizen flink veel schade aanrichten.

Triclosan is al jaren een controversieel middel, maar het gebruik wordt nog altijd toegestaan door de EU. Dierstudies hebben inmiddels aangetoond dat de stof de spierfunctie en het endocriene systeem kan aantasten. Een  nieuwe evaluatie van de gezondheidsrisico’s is dringend nodig, aldus de wetenschappers. Neem dus geen risico en vermijd het gebruik van triclosan. Kies liever voor natuurlijke cosmetica die volledig vrij is van synthetische stoffen.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *