Eetbuien, iedereen heeft er wel eens last van en vaak zijn ze het gevolg van een emotionele aangelegenheid, waarbij chips, snoep of chocolade gebruikt worden als troostvoeding. In de meeste gevallen is er echter sprake van een onnatuurlijke drang naar zoet, een drang die bijna de hele dag voortduurt en het ‘slachtoffer’ van eetmoment naar eetmoment voert. Maar wees jezelf erop alert dat je geen slachtoffer bent, maar juist degene die dit patroon kunt doorbreken. Waar komen die eetbuien vandaan en wat kan je eraan doen om ervan af te komen?
De fysiologie van eetbuien en insuline
Om inzicht te krijgen in de fysiologie van eetbuien is het belangrijk om te weten hoe het lichaam reageert op de inname van voeding. Laten we bij het begin beginnen…
Na een reguliere maaltijd met aardappels, groenten en een stukje vlees, stijgt de bloedsuikerspiegel enigszins, aangezien met name de aardappels de bloedsuikerspiegel laten stijgen (koolhydraatrijk). In reactie hierop maakt de alvleesklier insuline aan om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Hoe meer suikers of koolhydraten je binnenkrijgt, hoe meer insuline de alvleesklier produceert.
Bij het bovenstaande voorbeeld is het goed dat de maaltijd naast koolhydraten, ook bestaat uit vezels, eiwitten en vetten bevat, want hierdoor zal de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen. De alvleesklier hoeft dan dus minder insuline aan te maken om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Nu een maaltijd waarbij dit proces anders verloopt. We nemen een ontbijt dat bestaat uit twee witte boterhammen met appelstroop en twee met vruchtenhagel, een glas chocomel en een glas sinaasappelsap. Het witbrood bestaat uit geraffineerd tarwemeel (heeft een hoge glycemische index), het beleg is suikerrijk en ook de drankjes bevatten veel suikers en weinig eiwitten, vezels en vetten. Gevolg? De bloedsuikerspiegel vliegt omhoog en de alvleesklier gaat in rap tempo insuline aanmaken om de piek in de bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel snel, vanwege de grote hoeveelheid insuline. Gevolg: een bloedsuikerdip. Deze kenmerkt zich door een vermoeid gevoel en een grote behoefte aan zoet.
Een logisch gevolg hierop is een lekkere zoete snack rond koffietijd. Een suikerrijk stuk peperkoek bij de koffie doet al snel goed; de bloedsuiker stijgt weer en de alvleesklier kan weer aan het werk. Veel mensen leven zo van eetmoment naar eetmoment en zonder dat ze er erg in hebben, voeden ze zich uitsluitend met koolhydraatrijke voeding die alleen maar uitlokt tot nog meer eten.
Het verband tussen eetaanvallen en lovehandles
Een letterlijk groeiend probleem zien we bij steeds meer mensen die vetbandjes ontwikkelen boven de heupen. Bij sommige mensen zijn de bandjes inmiddels tractorbanden en intussen eten we met z’n allen lekker door. De wetenschap is er nog niet over uit, maar deze vetbandjes lijken verband te houden met het verschijnsel insulineresistentie, het verschijnsel waarbij de alvleesklier in de loop der tijd zoveel eetbuien heeft moeten doorstaan, dat hij er de brui aan heeft gegeven en nog maar weinig insuline aanmaakt. Dit is het voorstadium van diabetes!
Wat kun je doen om van je eetbuien af te komen?
Eetbuien zijn vaak het gevolg van een ingesleten patroon, dat je in heftige bewoording ‘suiker-/ koolhydraatverslaving’ kan noemen. Dit patroon is te doorbreken, maar voor doorgewinterde koolhydraatverslaafden is dit niet eenvoudig. Wel is het verstandig je koolhydraatinname ernstig te herzien.
- Beperk de inname van suiker en vooral snelle koolhydraten. Deze laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen en stimuleren vervolgens eetbuien.
- Sport regelmatig, want corpulente mensen hebben een hoger risico op insulineresistentie en diabetes.
- Zorg voor voldoende ontspanning. Stress is ook een veroorzaker van een instabiele bloedsuikerspiegel, waardoor insuline vaak moet ingrijpen om deze weer stabiel te krijgen.
Wees echter alert wanneer je dit leest, want de meeste mensen denken nu dat koolhydraten slecht zijn. Dit is absoluut niet waar! Voeding met koolhydraten hebben we absoluut nodig en bevat talloze waardevolle voedingsstoffen en daarnaast zijn koolhydraten een belangrijke energieleverancier. Diverse diëten prediken dat koolhydraatarm goed is om af te vallen, maar dergelijke dieten zijn alles behalve gezond. Ze hebben vaak een desastreuze werking op de schildklier en na verloop van tijd kom je toch weer aan, plus een beetje rente. Eet dus gerust koolhydraten, maar combineer ze liefst met vezels, vetten en eiwitten om de alvleesklier niet teveel te belasten. Dan ben je je eetbuien altijd de baas!
Bekijk alle artikelen over hormonen