Verstoorde hormoonbalans: herken de symptomen

verstoorde hormoonbalans

Ons lichaam is een complex en efficient systeem dat als een zeer goed geoliede machine te werk gaat.  Alle lichaamsprocessen zijn op elkaar afgestemd en niet alleen onderling, maar ook met onze leefomgeving werken zij perfect samen. Deze processen kunnen echter flink verstoord raken door een verstoorde hormoonbalans ten gevolge van een verkeerd eetpatroon of andere lifestylefactoren.

Om goed te kunnen begrijpen wat je hormonen doen en hoe je de symptomen kunt herkennen, is het belangrijk dat je je lichaam wat beter leert kennen. Het is frappant dat de meeste mensen beter weten hoe hun smart-tv werkt dan hun eigen lichaam.

Wat doen hormonen?

Hormonen zijn signaalstoffen in het lichaam. In reactie op een interne of externe factoren produceren specifieke organen deze signaalstoffen, zodat het lichaam kan anticiperen. Denk bijvoorbeeld aan een stressreactie: de bijnieren produceren het hormoon cortisol, waardoor het lichaam in staat is te kiezen tussen ‘fight or flight’, om te vechten of te vluchten.

Vaak zijn symptomen niet direct te herleiden tot een concrete oorzaak. In de meeste gevallen is er dan sprake van een combinatie van factoren en de kans is groot dat je hormonen daarbij een aanzienlijke rol spelen.

Door verschillende leefstijlfactoren kan er een verstoorde hormoonbalans ontstaan. Je voedingspatroon speelt daarbij een heel voorname rol. Een eenzijdig voedingspatroon leidt vaak al snel tot klachten, waarbij er van een bepaald hormoon veel teveel of juist te weinig wordt aangemaakt. Dit wordt dan een hormonale disbalans genoemd.

Om je wat meer grip te geven op dergelijke hormonale klachten, heb ik tien veelvoorkomende symptomen voor je opgesomd, zodat je deze kunt herkennen en kunt herleiden tot de oorzaken.

Hoe herken je een verstoorde hormoonbalans?

# 1. Onregelmatige menstruatie

Het is niet meer dan logisch dat elke vrouw nauwkeurig aandacht besteed aan de frequentie van de maandelijkse cyclus. Een structureel onregelmatige menstruatie is een duidelijk signaal van een verstoorde hormoonbalans. Natuurlijk kan de cyclus een keer onregelmatiger zijn, maar chronische onregelmatigheden vragen om actie.

Voornaamste betrokken hormonen: oestrogeen, cortisol, insuline, schildklierhormoon

Mogelijke oorzaken van een onregelmatige menstruatie: chronische stress, ongezond voedingspatroon, extreem gewichtsverlies met bijvoorbeeld een crashdieet, ondergewicht, overgewicht, veel duursport (is in feite stress), schildklierproblemen, stoppen met anticonceptiepil.

# 2. Slaapproblemen

Met slaapproblematiek hebben we allemaal periodiek wel eens te maken. Zolang dit maar van tijdelijke aard is, hoeft dat geen probleem te zijn, maar zodra dit langdurig wordt, bestaat de kans op uitputting. Zeker wanneer je moeite hebt met in slaap vallen, doorslapen of wanneer je ’s morgens uitgeput wakker wordt, dan is er waarschijnlijk sprake van een verstoorde hormoonbalans. Een melatonine supplement kan uitkomst bieden.

Voornaamste betrokken hormonen: cortisol, melatonine.

Mogelijke oorzaken van slaapproblemen: chronische stress, te weinig zonlicht, licht van schermen zoals een smartphone vlak voor bedtijd.

# 3. Overgewicht

Overgewicht lijkt tegenwoordig meer regel dan uitzondering en corpulentie is dan ook een van de duidelijkste symptomen van een verstoorde hormoonbalans. Verkeerde en teveel voeding, in combinatie met te weinig lichaamsbeweging en voortdurende stress, zorgen dat veel mensen ongewild een flink lichamelijk volume opbouwen. Daarnaast zijn ook omgevingsfactoren, zoals uitlaatgassen, brandvertragers in matrassen en bankstellen en schoonmaakmiddelen, van grote invloed op onze hormonen.

Voornaamste betrokken hormonen: insuline, testosteron, oestrogeen (oestrogeendominantie)

Mogelijke oorzaken van overgewicht: te hoge calorische inname, verkeerde voeding, te weinig lichaamsbeweging, oestrogeendominantie.

# 4. Veranderingen aan de borsten

Vrouwen weten dat het gezond is om de borsten dagelijks te masseren. Niet alleen kan zo de doorbloeding van het weefsel worden gestimuleerd, ook kunnen onregelmatigheden in het weefsel worden herkend. En als die er zijn dan is een preventief bezoekje aan de huisarts zeker aan te raden. Maar ook bij mannen kunnen borsten een rol spelen. Gynaecomastie heet dat in medische termen. Hierbij hebben mannen last van borstvorming door een overschot aan vrouwelijke hormonen.

Voornaamste betrokken hormonen: oestrogeen, testosteron

Mogelijke oorzaken: verkeerd voedingspatroon, gebruik van hormoonpreparaten (anticonceptie), omgevingsfactoren.

# 5. Acne

De meeste mensen hebben tijdens hun pubertijd wel puistjes gehad. De een had er nauwelijks last van, de ander had een gezicht als een maanlanding. Natuurlijk is de pubertijd een periode waarin de hormonen volop in ontwikkeling zijn, waardoor veel jongeren acne ontwikkelen. Acneklachten zijn in vrijwel alle gevallen drastisch te verminderen, aangezien ze hun oorzaak vinden in een combinatie van mannelijke hormonen in combinatie met een suikerrijk voedingspatroon. Dit veroorzaakt een verstoorde hormoonbalans.

Betrokken hormonen: testosteron, insuline, IGF-1

Mogelijke oorzaken: suiker- en witmeelrijk voedingspatroon

# 6. Altijd honger

Wanneer je er eens goed op let zie je veel mensen in je omgeving die de hele dag aan het eten zijn. Ze hebben continu ‘honger’. Veelal is het lekkere trek waarbij crackertjes, snoepjes, koekjes en brood met zoetigheid in grote volumes naar binnen wordt gewerkt. Wat deze mensen niet weten is dat hun koolhydraatrijke voedingspatroon een voortdurende invloed heeft op het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert: insuline.

Betrokken hormonen: insuline

Mogelijke oorzaken: veel teveel koolhydraatrijke voeding, waardoor de bloedsuikerspiegel te sterk daalt en er weer een hongergevoel optreedt.

# 7. Vermoeidheid

Het is niet verrassend dat de meesten van ons zich vaak moe voelen. De hectische maatschappij die continu prestaties verwacht, een gebrek aan voldoende nachtrust en een slecht voedingspatroon putten ons lichaam uit. Deze factoren hebben een impact op ons lichaam en als gevolg daarvan voelen we ons constant vermoeid. En ken je dat gevoel dat je eindelijk vakantie hebt en dat je dan in elkaar klapt? Precies, dat is chronische vermoeidheid ten gevolge van voortdurende stress. Een verstoorde hormoonbalans speelt daarbij absoluut een rol!

Betrokken hormonen: cortisol, melatonine, insuline

Mogelijke oorzaken: slechts voedingspatroon, te weinig slaap, chronische stress, blauw licht van monitors, tv’s en telefoons.

# 8. Laag libido

Natuurlijk kan de boog niet elke dag gespannen staan en hebben beide partners niet altijd evenveel zin, maar als de seks voor langere periode uitblijft en er ook geen enkele aandrang is, dan is er vaak sprake van een hormonale kwestie. Testosteron is verantwoordelijk voor de geslachtsdrift, zowel bij mannen als bij vrouwen, en door verschillende factoren kunnen de hormonen oestrogeen en testosteron uit balans raken.

Betrokken hormonen: testosteron, oestrogeen

Mogelijke oorzaken:  slecht voedingspatroon, stress, slaaptekort, psychische klachten.

# 9. Droge huid en broos haar

Veel mensen gaan smeren en vallen voor de sprookjesreclames van shampoos voor zacht en vol haar. Natuurlijk wordt de huid zachter van crèmes en zalven, maar de oorzaken worden niet aangepakt, want de werking is altijd maar van tijdelijke aard.

In de meeste gevallen is er bij een combinatie van droge huid en broos haar sprake van een verstoorde hormoonbalans. De schildklier speelt hier een belangrijke rol. Wanneer deze te weinig schildklierhormoon aanmaakt, veroorzaakt dit een verminderde doorbloeding van de huid, tot wel een derde minder! Ook kan er sprake zijn van een omzettingsprobleem van schildklierhormoon T4 in de actieve vorm schildklierhormoon T3.

Betrokken hormonen: schildklierhormoon T3 en T4

Mogelijke oorzaken: slechte voeding, aanleg, chronische stress

# 10. Opvliegers tijdens de overgang

Een verstoorde hormoonbalans veroorzaakt een hele rij van vervelende overgangsklachten. Hoe meer je hormonen uit balans zijn, hoe heftiger de klachten. De veranderende hormoonbalans tijdens de overgang kan zorgen voor opvliegers, depressie, gezichtsbeharing, slaapproblemen en een lagere stem. Dit komt door de relatief hogere testosteron.

Veel vrouwen late zich door hun arts verleiden om hormoonpreparaten te gebruiken, terwijl ze met voeding een hoop van deze klachten kunnen verhelpen.

Betrokken hormonen: oestrogeen, testosteron, progesteron.

Mogelijke oorzaken: verkeerde voeding, stress.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *