Vertraagde schildklier: droge huid, broze nagels, dun haar en haaruitval

vertraagde schildklier

In het boek De trage schildklierwerking: de niet herkende ziekte van pionier Dr. Broda Barnes zei de auteur: “Wanneer de schildklierfunctie verminderd is, vermindert de doorbloeding van de huid. In vergevorderde gevallen van hypothyreoïdie, kan de huid in sommige gevallen voor slechts een vierde of een vijfde deel doorbloed zijn van wat normaal het geval is.” Hiermee is in een klap duidelijk wat voor een onmiskenbare rol de vertraagde schildklier speelt bij het ontstaan van een droge, futloze huid.

Vertraagde schildklierfunctie zonder het te weten

Veel mensen hebben zonder dat ze ook maar een vermoeden hebben het grootste deel van hun leven een vertraagde schildklier en hebben te maken met aandoeningen zoals een droge huid, broze nagels, dun haar en een vertraagde stofwisseling. Sommigen hebben reeds vanaf jonge leeftijd huidaandoeningen, zoals een droge en jeukende huid, jeukende schilferige hoofdhuid, roos, droge gebarsten hielen, het verlies van de buitenste deel van de wenkbrauwen, broze nagels, verlies van wimpers, een bleke kleurloze huid of chronisch eczeem.

Als deze mensen er gedurende hun leven überhaupt al achter komen dat zij een vertraagde schildklier hebben en naar behandeling op zoek gaan, worden zij in het reguliere zorgcircuit vaak ook niet adequaat geholpen. Onlangs sprak ik iemand met een typisch voorbeeld van hoe de meeste mensen worden ‘geholpen’.

De vrouw in kwestie was erachter gekomen dat ze een vertraagde schildklier had en was naar de huisarts getogen om haar schildklierwaarden te laten testen. De huisarts had het bloed op de TSH (thyroid stimulating hormone/schildklier stimulerend hormoon) en de T4-waarde laten testen. Uitslag: niets aan de hand.

Wat de huisarts had verzuimd was de omzetting van T4 naar het actieve schildklierhormoon T3 te meten. Allicht dat er geen opzienbarende resultaten uit het bloedonderzoek naar voren komen! Zo lopen talloze mensen rond met een vertraagde schildklier, terwijl ze in de veronderstelling zijn dat alles goed is. Het bloedonderzoek heeft dat immers uitgewezen.

Huidklachten bij een vertraagde schildklier

Huidklachten komen significant vaker voor bij mensen met een vertraagde schildklier. Dit is niet verrassend, aangezien een vertraagde schildklier zorgt voor een verminderde doorbloeding van de huid. Hierdoor komen er minder voedingsstoffen terecht in de huidcellen en dat uit zich in huidklachten.

Symptomen van een vertraagde schildklier

Een droge huid in combinatie met bros en dun haar hoeft niet per se te betekenen dat er sprake is van een vertraagde schildklier. Vaak is er sprake van een aantal symptomen die per persoon verschillen qua combinatie. Wanneer iemand voldoet aan vier of meer van de onderstaande symptomen, kan men er redelijkerwijs van uitgaan dat er sprake is van een vertraagde schildklier:

 • Droge huid
 • Droog, dunner wordend haar
 • Breekbare, afbrokkelende nagels
 • Koude handen en voeten
 • Vochtzakjes onder de ogen
 • Moeilijk afvallen, ondanks enorme inspanningen
 • Buitenste deel wenkbrauwen valt weg
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid
 • Zwaarmoedigheid
 • Spataderen
 • Couperose
 • Obstipatie

De schildklier auto-immuunziekte Hashimoto wordt geassocieerd met andere auto-immuunziekten, zoals vitiligo (witte vlekken op de huid) en alopecia areata (haarverlies waarbij kale plekken ontstaan).

Met schildklierhormoon medicatie kunnen vaak de symptomen afnemen, maar nogmaals, men kan T4 schildklierhormoon slikken, maar als de omzetting naar T3 niet goed is, heeft dat natuurlijk geen enkele zin.

Gezonde schildklierwaarden

Wanneer je vermoedt dat je een vertraagde schildklier hebt en je bloedwaarden wilt laten testen, vraag de huisarts dan ook de (werkzame) vrije T3 waarde te laten meten. Je kan de waarden interpreteren op basis van de onderstaande standaarden, maar het is verstandiger dit te laten doen door bijvoorbeeld een Trainer Hormoonfactor of een complementair arts. De meest gebruikelijke waarden zijn:

 • TSH : 0,4 – 4,0 mU/l
 • T4 : 58 – 160 nmol/l
 • FT4 : ca. 7,0 – 16 pmol/l tot ca. 10 – 23 pmol/l
 • T3 : 1,2 – 3,4 nmol/l
 • FT3 : 3,5 – 7,7 pmol/l1

De bovenstaande schildklier waarden zijn slechts een leidraad. Per laboratorium bestaan er verschillende maatstaven. Het is daarom altijd beter om te kijken naar de combinatie en ernst van de symptomen en de bloedwaarden samen. 

Vertraagde schildklier bloedwaarden

De meeste huisartsen kijken of je bloedwaarden tussen de minimale  en maximale waarde liggen en op basis daarvan zeggen ze ‘goed’ of ‘fout’. Met een TSH van 0,7 – die volgens het bovenstaande overzichtje tussen 0,4 en 4,0 mU/l zou moeten liggen – val je dus inderdaad tussen de gezonde waarden, maar zit je wel aan de erg lage kant.

Oplossingen bij een vertraagde schildklier

Gelukkig zijn er veel natuurlijke oplossingen om een vertraagde schildklier weer aan de gang te krijgen. Een voorwaarde voor een goede schildklierwerking is de inname van voldoende mineralen. Natuurlijk gaat er de voorkeur naar uit om deze mineralen via kwalitatief goede voeding binnen te krijgen, maar met suppletie kan dit ook.

De schildklier heeft flinke hoeveelheden jodium nodig, aangezien schildklierhormoon in feite is opgebouwd uit jodium (en het aminozuur tyrosine). Jodiumdeficiëntie komt zeer veel voor, omdat de meeste mensen niet genoeg witvis en zeegroenten eten en dat zijn nu juist de rijkste bronnen van jodium. Daarnaast heeft de schildklier behoefte aan zink, omdat zink helpt bij de binding van schildklierhormoon aan de receptoren, zodat de schildklierhormonen kunnen functioneren in het lichaam.

Toxische belasting vormt een belangrijke factor bij een vertraagde schildklier. Het gebruik van synthetische cosmetica maakt daar een belangrijk deel van uit. Door natuurlijke cosmetica te gebruiken die uitsluitend uit organische bestanddelen bestaat, kan je de schildklier ontzien en deze in de gelegenheid stellen om te herstellen.

Selenium deficiëntie komt zeer vaak voor omdat in grote delen van de wereld weinig selenium voorkomt in de bodem. Selenium is van essentieel belang om schildklierhormoon T4 om te kunnen zetten in de actieve vorm T3. Ten slotte heeft naar schatting 75% van de mensen een vitamine D tekort. De meeste mensen hebben dagelijks te weinig blootstelling aan zonlicht, ofwel door hun beroep, ofwel doordat op een hogere breedtegraad de zon in bepaalde jaargetijden nu eenmaal minder schijnt. Het is dus zeker het overwegen waard om een selenium en vitamine D supplement aan te schaffen.

Naast suppletie kan je nog het volgende doen:

 • Eet voldoende koolhydraten
 • Doe geen crashdiëten (vaak een oorzaak van een vertraagde schildklier)
 • Eet puur en onbewerkt om de lever te ontlasten
 • Vermijd stress, aangezien de omzetting van T4 naar T3 vertraagt bij stress
 • Eet voldoende witvis, zeekraal en zeewier om een jodiumtekort te voorkomen

Wil je graag uitgebreid lezen over wat een vertraagde schildklier kan veroorzaken en hoe het je lichaam, emoties en leven kan beïnvloeden? Het boek van dr. Broda was voor mij een enorme eye-opener. Het geeft inzicht waarom de huisarts de verkeerde controlepuntjes aanvinkt op het formulier als je schildklierwaarden worden gecontroleerd, maar geeft ook een verklaring voor de talloze vage klachten die een vertraagde schildklier met zich mee kan brengen. Een aanrader dus!

Een steengoed en bijzonder leerzaam boek over de schildklier is deze:

Bekijk alle artikelen over hormonen

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies