Een vette huid, oorzaken en natuurlijke oplossingen

vette huid hormonen

Heb jij ook regelmatig een glimmend gezicht? Dat je gezichtshuid zo vet is dat je vette handen krijgt als je er maar even aan hebt gezeten? Een vette huid geeft natuurlijk een mooie gezonde uitstraling, maar kan ook net even teveel zijn van het goede en klachten verooraken als puistjes.

Mensen met een vette huid hebben namelijk ook vaak last van acne, mee-eters en kleine puistjes, door verstopping van de talgkliertjes. De huid maakt talg aan onder invloed van het hormoon testosteron. Deze houdt de huid vettig en vormt een natuurlijke beschermingsbarrière.

Factoren die een vette huid veroorzaken

Er zijn diverse factoren die een vette huid veroorzaken, zoals hormonen, voeding, omgevingsfactoren en verkeerde huidverzorgingsproducten. Door jezelf bewust te worden van deze factoren, kan je de vervelende gevolgen van een te vette huid beperken.

Hormonen

In de puberteit krijgen vrijwel alle pubers een vette huid onder invloed van de geslachtshormonen. Met name jongens krijgen puistjes of acne, die er soms zelfs toe leiden dat de huisarts zware medicatie voorschrijft om de klachten in toom te houden. In het blog De oorzaak van acne waarover je arts je niks zal vertellen kan je lezen dat de bijwerkingen vaak zwaarder zijn dan de oorspronkelijke klachten en dat je beter de oorzaken van acne kan bestrijden.

Met name bij hormonale acne speelt voeding een heel erg grote rol, aangezien voeding van enorme invloed is op de hormonen die ons lichaam aanmaakt. Onze hormonen beïnvloeden op hun beurt weer hoe de huid zich gedraagt.

Ook het gebruik van de anticonceptiepil, de zwangerschap en de menopauze kunnen een vette huid veroorzaken. Kortom, tijdens alle periodes waarin onze hormonen opspelen, zal de huid droger of vetter worden.

Stress

Een vette huid door stress moet eigenlijk worden ondergebracht bij hormonen. Het hormoon cortisol, dat onze bijnieren aanmaken in reactie op een stressvolle situatie/periode, veroorzaakt een grotere talgproductie en dus een vette huid.

Met name een langere periode van stress kan tot gevolg hebben dat de talgkliertjes verstopt raken en puistjes ontstaan. Aangezien chronische stress een zeer ontstekingsbevorderende invloed heeft op het lichaam, kunnen flinke huidklachten ontstaan. Zeker in combinatie met verkeerde voeding kunnen flinke acneklachten de kop opsteken. In het blog Cortisol, de invloed van stress op de huid leg ik het je haarfijn uit.

Voeding

Voeding is van invloed op je algehele gezondheid en dus ook op je huid. Geef je je lichaam verkeerde brandstof? Dan zal dat zich terugbetalen in gezondheidsklachten. Zeker bij hormonale acne, in wezen een extreme vorm van een vette huid, kunnen suikers een drama zijn voor je huid. Suikers, melk, transvetten en junkfood hebben een slopende invloed op de gezondheid van je huid.

Hoe tegenstrijdig het dan ook kan klinken: gezonde vetten zorgen juist NIET voor een vette huid. Door bijvoorbeeld avocado’s en vette vis aan je voedingspatroon toe te voegen, voorzie je je lichaam van de juiste vetten en voorkom je dat je huid teveel talg aanmaakt.

In ons e-book Een stralende huid komt van binnenuit leggen we je precies uit welke voeding je beter wel en niet kan nemen en hoe je hormonen en darmgezondheid van invloed zijn op je huid.

Omgevingsfactoren

Het weer, luchtvervuiling, de airconditioning of een stoffige omgeving kunnen de huidgezondheid flink verstoren. Met name warme, droge lucht is funest voor een gezonde huid. In reactie op droge lucht gaat de huid direct talg aanmaken om zichzelf te beschermen tegen de droge omgevingslucht.

Werk je in een omgeving met airco? Houd je huid maar eens in de gaten. Je huid zal in eerste instantie talg produceren om een vette huid te behouden, maar wanneer je een lage testosteron hebt (het hormoon dat zorgt voor de talgproductie), zal je huid droog worden omdat de talgproductie ‘het niet bij kan houden’.

Verkeerde huidverzorgingsproducten

Veel cosmeticaproducten bevatten talloze synthetische ingrediënten die de huid compleet uitdrogen en een regelrechte aanslag vormen op  onze huidgezondheid. Sommige producten bevatten alcohol of salicylzuur waardoor de huid compleet uitdroogt. Net als bij de omgevingsfactoren reageert de huid hierop door talg aan te maken. Natriumlaurylsulfaat, het stofje dat maakt dat je shampoo zo lekker schuimt, is ook zo’n ingrediënt dat je beter kan schrappen als je je natuurlijke vette huid wilt beschermen.

Wil je op een natuurlijke manier van je te vette huid afkomen? Zorg dan dat je de genoemde factoren in acht neemt. Kom je er niet uit? Schroom niet om even contact op te nemen.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

1 Reacties

Janneke

Denk vooral ook aan een tekort aan vitamine B. Ook kan natrium phosphoricum helpen bij een te droge of te vette huid.

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies