Vitamine A, de top 10 voedingsmiddelen

vitamine A wortels huid

Vitamine A, ofwel retinol, is een vetoplosbare vitamine die absoluut onmisbaar is voor een gezonde huid, maar ook een cruciale rol speelt bij gezonde ogen en een goede neurologische functie. Een tekort kan leiden tot nachtblindheid en uiteindelijk verdikking van het hoornvlies en blindheid veroorzaken.

Vooral mensen die graag alcohol drinken lopen een verhoogd risico op een tekort door overtollige toxiciteit. Ook zullen mensen met een langdurig tekort aan vetten een tekort oplopen.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen die een tekort aan vitamine A veroorzaken zijn:

  • Glutensensitiviteit
  • Leaky gut
  • Inflammatoire darmaandoeningen (Prikkelbare darmsyndroom (PDS), Crohn of Colitis ulcerosa
  • Aandoeningen aan de alvleesklier

Vitamine A speelt ook een rol bij het behoud van sterke botten, genregulatie, celdifferentiatie en de immuunfunctie. De twee primaire vormen die voorkomen zijn: betacaroteen (provitamine) en actieve vitamine A.

Betacaroteen komt vooral voor in planten en dient in het lichaam eerst te worden omgezet in de actieve vorm vitamine A, alvorens het door het lichaam kan worden gebruikt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 900 mcg per dag voor mannen en 700 mcg per dag voor vrouwen. De maat voor internationale eenheden is 5.000 IE.

De top 10 bronnen vitamine A

1) Runderlever 100 gram: 14.363 IE (bijna 300% ADH)

2) Wortelen 1 kopje fijngesneden, rauwe wortelen: 21.384 IE (meer dan 100% ADH)

3) Zoete aardappel 1 middelgrote aardappel: 18.443 IE (meer dan 100% ADH)

4) Boerenkool 1 kopje gehakte boerenkool: 6693 IE (meer dan 100% ADH)

5) Spinazie 1 kopje rauwe: 2813 IE (56% ADH)

6) Abrikozen 1 verse abrikoos: 674 IE (13% ADH)

7) Broccoli 1 kopje rauwe: 567 IE (11% ADH)

8) Gewone pompoen 1 kopje met blokjes: 514 IU (10% SV)

9) Grasboter 1 eetlepel grasboter: 355 IU (7% ADH)

10) Eieren 1 extra groot ei: 302 IU (6% ADH)

Bij de groenten geldt: van de volle grond.

Voordelen van vitamine A voor de huid

Deze vitamine is nodig ter ondersteuning van de epitheelcellen (huidcellen). Het is nodig voor de glycoproteïnen, een combinatie van  polysachariden en proteïne, die helpen de cellen te binden en zachte weefsels te vormen. Ook is het van essentieel belang bij wondheling en de aangroei van nieuwe huidcellen.

Deze vitamine is vooral belangrijk voor de gezondheid van de huid en een tekort leidt meestal direct tot een slechtere huid. Studies hebben aangetoond dat een flinke consumptie in de voeding in staat is om de symptomen van acne te verminderen1 en de algehele gezondheid van de huid te verbeteren.

Vitamine A zorgt dat rimpels die zijn ontstaan door veroudering of onder invloed van de zon, in ernst en aantal afnemen. Vitamine A bevordert een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Ook maakt het vervelende pigmentvlekken minder zichtbaar. Betacaroteen is ook een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen vrije radicalen.

Conclusie

Dit blog is nog maar eens een onderstreping van het belang van goede voeding voor een gezonde huid. Door dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, kun je je gezondheid goed ondersteunen, en daarmee een stralende huid behouden. Natuurlijk wordt vitamine A in zijn natuurlijk matrix, dus in combinatie met alle andere voedingsstoffen, het best opgenomen. Wanneer je gezond eet, dus met veel verse groenten en fruit, kun je ook een vitamine A supplement overwegen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies