Vitamine B12 en de relatie tot acne en puistjes

vitamine b12 puistjes acneEen tekort aan vitamine B12, ook wel cobalamine of de extrinsieke factor genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij met name vegetariërs en veganisten. Daarnaast zijn er schattingen dat zo’n 5 tot 10% van de Nederlanders een vitamine B12 tekort heeft. Bij ouderen kan dit oplopen tot 20-30%.1  Deze percentages zijn gebaseerd op de AHD die het Voedingscentrum adviseert.

Volgens natuurgeneeskundige en auteur van het boek Vitamine B12-tekort Hans Reijnen, zijn de diagnostische criteria niet toereikend en heeft een veel groter percentage een vitamine B12 deficiëntie. De ondergrens van 140 pmol/L zou wat hem betreft aanzienlijk hoger mogen liggen: 200 pmol/liter en volgens hem zou 300 pmol/liter nog beter zijn als ondergrens.

Waarom heb je vitamine B12 nodig?

Vitamine B12 vervult enorm veel functies (ook als cofactor)  binnen het lichaam en werkt vooral samen met foliumzuur bij de synthese van DNA en de aanmaak van rode bloedcellen. Verder zorgt vitamine B12 o.a. voor:

  • Een normale celdeling
  • Een normale stofwisseling in de darm
  • Een goede werking van het zenuwstelsel

Voor meer informatie over bronnen van B12, symptomen en oplossingen van een vitamine B12 tekort, verwijs ik je graag naar het boek van dr. Reijnen.

Vitamine B12 in relatie tot acne

Aangezien veel mensen uit voorzorg een vitamine B12 supplement gebruiken of trouw hun natuurlijke bronnen verorberen, duidt een studie die recentelijk in Science Translational Medicine  werd gepubliceerd, op een verband tussen vitamine B12 en acne.1 Vitamine B12 is namelijk van invloed op hoe de gezichtsbacteriën zich gedragen. Deze reactie uit zich in een werking waarbij de bacteriën ontstekingsreacties bevorderen, waardoor acne en puistjes erger kunnen worden. Met de bevindingen uit het onderzoek willen de onderzoekers uiteindelijk nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen om acne te behandelen.

“Het is al vaak gerapporteerd dat mensen die een B12 supplement gebruiken acne ontwikkelen,” zegt Huiying Li, moleculair farmacoloog en co-auteur van de studie. Mensen die een B12 supplement gebruiken om het geheugen te verbeteren of om een vermoeidheidssyndroom te bestrijden, moeten deze consequentie dus in hun overweging meenemen.

Meer dan 80 procent van de tieners en jonge volwassenen hebben te maken met acne. In de meeste gevallen is het geen ernstige vorm en verdwijnt de acne na verloop van tijd weer. In andere gevallen manifesteert de acne zich in alle hevigheid en resulteert in flinke littekens. In wanhopige toestand wenden mensen zich dan tot een arts en helpen hun darmgezondheid om zeep met stevige antibioticakuren.

Terug naar het onderzoek… Helaas weten de onderzoekers niet het naadje van de kous over het verband tussen vitamine B12 en acne. Wetenschappers hebben in het verleden wel aangetoond dat de productie van pus – het olieachtige materiaal dat de huid aanmaakt – en een ontsteking aan de follikels betrokken zijn bij de ontwikkeling van acne, maar de rol van bacteriën hierbij bleef tot op heden een mysterie.

Om die reden besloten Li en haar team van onderzoekers om te kijken naar de rol van vitamine B12. Sinds de jaren 50 hebben een aantal studies vitamine B12 gekoppeld aan acne, maar deze associatie was grotendeels anekdotisch, zegt Li. De onderzoekers hadden het vermoeden dat de vitamine van invloed was op de huidbacteriën, vooral op de Propionibacterium acnes. Nu denken Li en haar team dat ze hebben ontdekt op welke manier B12 van  invloed is op  de P. acnes bacterie, dankzij de experimenten die zij uitvoerden op de bacteriën afkomstig van een klein aantal mensen.

De studie toonde aan dat bij mensen die in flinke mate vitamine B12 gebruikten, een flinke hoeveelheid van de vitamine in de huid achterbleef. P. acnes detecteert deze hogere niveaus en verlaagt de eigen productie van B12, die het gebruikt voor de dagelijkse bacterie-achtige activiteiten. Hiermee wordt een disbalans veroorzaakt waardoor P. acnes meer porfyrinen gaat aanmaken, een verwant molecuul. Helaas zijn meer porfyrinen gekoppeld aan ontsteking, een belangrijke factor in de ontwikkeling van ernstige acne.

“De belangrijkste boodschap is dat huidbacteriën belangrijk zijn.”

Gezien de bevindingen van het onderzoeksteam is het aannemelijk dat mensen die vitamine B12 gebruiken, een hogere kans op acne hebben, door een verhoogde ontstekingsgevoeligheid in de huid. Om deze bevindingen waterdicht te maken is meer tijd en onderzoek nodig, zegt Li.

De huidbacteriën vormen een symbiose met de huid en wanneer deze wordt verstoord door een hoger level van vitamine B12, gaan de bacteriën zich anders gedragen en veroorzaken ontstekingen. Deze bevindingen kunnen alleen met zekerheid worden bevestigd als er grootschaliger onderzoek wordt gedaan, maar deze bevindingen duiden in ieder geval op een zekere invloed van vitamine B12 op de ontwikkeling van acne.

Al met al hoeven de bevindingen van het onderzoeksteam van Li geen paniek te veroorzaken. Wanneer er symptomen van acne de kop opsteken als je B12 suppleert, is er nu een duidelijke verklaring voor.

Bronnen:

  1. http://stm.sciencemag.org/content/7/293/293ra103

2 reacties

  1. Mooi dat je dit deelt! Ik werd in 2011 ook zo gegrepen door het boek van Hans Reijnen. Het heeft geresulteerd in een speciale website waarbij hij DE inspiratiebron is: http://www.vitamineb12nu.nl Misschien is dat interessant om kennis van te nemen. Hoe dan ook: een goede (acné vrije )gezondheid! Groet, Bo Baden.

  2. Ps: Overigens kan bij acné na inname van B12, extra inname van Vitamine B3 uitgeprobeerd worden. Dat wil nog wel eens goed helpen. Ook kan acné een allergische reactie op het Kobalt atoom in B12 zelf zijn – dat kan ontstoord (en genezen) worden door een goede behandelaar. We hebben zelf een lijst van kundige therapeuten: https://vitamineb12nu.nl/therapeutenlijst.php Groet, Bo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *