Een tekort aan vitamine B12, ook wel cobalamine of de extrinsieke factor genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij met name vegetariërs en veganisten. Daarnaast zijn er schattingen dat zo’n 5 tot 10% van de Nederlanders een vitamine B12 tekort heeft. Bij ouderen kan dit oplopen tot 20-30%.1 Deze percentages zijn gebaseerd op de AHD die het Voedingscentrum adviseert.
Volgens natuurgeneeskundige en auteur van het boek Vitamine B12-tekort Hans Reijnen, zijn de diagnostische criteria niet toereikend en heeft een veel groter percentage een vitamine B12 deficiëntie. De ondergrens van 140 pmol/L zou wat hem betreft aanzienlijk hoger mogen liggen: 200 pmol/liter en volgens hem zou 300 pmol/liter nog beter zijn als ondergrens.
Waarom heb je vitamine B12 nodig?
Vitamine B12 vervult enorm veel functies (ook als cofactor) binnen het lichaam en werkt vooral samen met foliumzuur bij de synthese van DNA en de aanmaak van rode bloedcellen. Verder zorgt vitamine B12 o.a. voor:
- Een normale celdeling
- Een normale stofwisseling in de darm
- Een goede werking van het zenuwstelsel
Voor meer informatie over bronnen van B12, symptomen en oplossingen van een vitamine B12 tekort, verwijs ik je graag naar het boek van dr. Reijnen.
Vitamine B12 in relatie tot acne
Aangezien veel mensen uit voorzorg een vitamine B12 supplement gebruiken of trouw hun natuurlijke bronnen verorberen, duidt een studie die recentelijk in Science Translational Medicine werd gepubliceerd, op een verband tussen vitamine B12 en acne.1 Vitamine B12 is namelijk van invloed op hoe de gezichtsbacteriën zich gedragen. Deze reactie uit zich in een werking waarbij de bacteriën ontstekingsreacties bevorderen, waardoor acne en puistjes erger kunnen worden. Met de bevindingen uit het onderzoek willen de onderzoekers uiteindelijk nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen om acne te behandelen.
“Het is al vaak gerapporteerd dat mensen die een B12 supplement gebruiken acne ontwikkelen,” zegt Huiying Li, moleculair farmacoloog en co-auteur van de studie. Mensen die een B12 supplement gebruiken om het geheugen te verbeteren of om een vermoeidheidssyndroom te bestrijden, moeten deze consequentie dus in hun overweging meenemen.
Meer dan 80 procent van de tieners en jonge volwassenen hebben te maken met acne. In de meeste gevallen is het geen ernstige vorm en verdwijnt de acne na verloop van tijd weer. In andere gevallen manifesteert de acne zich in alle hevigheid en resulteert in flinke littekens. In wanhopige toestand wenden mensen zich dan tot een arts en helpen hun darmgezondheid om zeep met stevige antibioticakuren.
Terug naar het onderzoek… Helaas weten de onderzoekers niet het naadje van de kous over het verband tussen vitamine B12 en acne. Wetenschappers hebben in het verleden wel aangetoond dat de productie van pus – het olieachtige materiaal dat de huid aanmaakt – en een ontsteking aan de follikels betrokken zijn bij de ontwikkeling van acne, maar de rol van bacteriën hierbij bleef tot op heden een mysterie.
Om die reden besloten Li en haar team van onderzoekers om te kijken naar de rol van vitamine B12. Sinds de jaren 50 hebben een aantal studies B12 gekoppeld aan acne, maar deze associatie was grotendeels anekdotisch, zegt Li. De onderzoekers hadden het vermoeden dat de vitamine van invloed was op de huidbacteriën, vooral op de Propionibacterium acnes. Nu denken Li en haar team dat ze hebben ontdekt op welke manier B12 van invloed is op de P. acnes bacterie, dankzij de experimenten die zij uitvoerden op de bacteriën afkomstig van een klein aantal mensen.
De studie toonde aan dat bij mensen die in flinke mate vitamine B12 gebruikten, een flinke hoeveelheid van de vitamine in de huid achterbleef. P. acnes detecteert deze hogere niveaus en verlaagt de eigen productie van B12, die het gebruikt voor de dagelijkse bacterie-achtige activiteiten. Hiermee wordt een disbalans veroorzaakt waardoor P. acnes meer porfyrinen gaat aanmaken, een verwant molecuul. Helaas zijn meer porfyrinen gekoppeld aan ontsteking, een belangrijke factor in de ontwikkeling van ernstige acne.
“De belangrijkste boodschap is dat huidbacteriën belangrijk zijn.”
Gezien de bevindingen van het onderzoeksteam is het aannemelijk dat mensen die B12 gebruiken, een hogere kans op acne hebben, door een verhoogde ontstekingsgevoeligheid in de huid. Om deze bevindingen waterdicht te maken is meer tijd en onderzoek nodig, zegt Li.
De huidbacteriën vormen een symbiose met de huid en wanneer deze wordt verstoord door een hoger level van vitamine B12, gaan de bacteriën zich anders gedragen en veroorzaken ontstekingen. Deze bevindingen kunnen alleen met zekerheid worden bevestigd als er grootschaliger onderzoek wordt gedaan, maar deze bevindingen duiden in ieder geval op een zekere invloed van vitamine B12 op de ontwikkeling van acne.
Al met al hoeven de bevindingen van het onderzoeksteam van Li geen paniek te veroorzaken. Wanneer er symptomen van acne de kop opsteken als je B12 suppleert, is er nu een duidelijke verklaring voor.
Appelciderazijn tegen acne
Appelciderazijn voor de behandeling van acne? Je zal zeker verbaasd zijn als je dat leest. En terecht, want als je de reclames mag geloven zijn de chemische middeltjes uiterst effectief en bestaat er geen effectieve natuurlijke remedie tegen acne.
De reguliere reinigingsmiddelen voor acne, zoals crèmes, toners en lokale toepassingen bevatten talloze chemische stoffen die agressief inwerken op de huid en kunnen schadelijke bijwerkingen hebben voor de gezondheid. De gezondheidswebsite KidsHealth.org legt uit dat het gebruik van te veel van de gebruikelijke middeltjes tegen acne benzoylperoxide en salicylzuur daadwerkelijk kan leiden tot meer acne.1 En erger nog, een arts kan medicatie voorschrijven die de natuurlijke systemen van je lichaam chronisch kunnen verstoren en ongezonde bijwerkingen kunnen veroorzaken. Probeer in plaats daarvan appelciderazijn, dat is veilig genoeg om te drinken. Dit natuurlijke ingrediënt kan bij de strijd tegen acne aanzienlijke voordelen bieden om de huid op een veilige en gezonde manier te verbeteren.
Wat zit er in appelciderazijn?
Appelciderazijn is een volledig natuurlijk ingrediënt waarmee er veel minder kans is op schadelijke effecten op je lichaam dan de agressieve en potentieel schadelijke chemische stoffen die gevonden worden in de reguliere huidverzorgingsproducten. Deze azijn wordt gemaakt van appels die door fermentatie worden afgebroken. Micro-organismen zetten de suiker uit de vrucht om in alfa-hydroxyzuren, die het belangrijkste componenten in appelazijn zijn tegen acne. Naast het zuur bevat appelciderazijn ook water, vitaminen, zoals o.a. B1, B2, B6, foliumzuur, vitamine C en minerale zouten.2
Hoe helpt appelciderazijn de huid?
De huid heeft een natuurlijke zuurgraad die kiemen en vervuiling weert waaraan we dagelijks worden blootgesteld. Veel reinigingsmiddelen en chemische cosmetica verstoren de zuurgraad van je huid en verzwakken het vermogen om te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het zuur in appelciderazijn ondersteunt de natuurlijke zuurbalans van de huid en zorgt zo voor bescherming. Daarnaast kunnen de componenten in appelciderazijn stoffen, zoals make-up en vuil van de huid verwijderen, breken ze dode huidcellen af en bestrijden ze bacteriën. Kortom, appelazijn zuivert en balanceert de huid op een natuurlijke manier.3,5
Werkt elke soort appelciderazijn?
Elk type appelciderazijn zal een aantal positieve eigenschappen hebben die kunnen helpen bij het verbeteren van acne. Niettemin zijn de resultaten het best met biologische appelciderazijn die niet is gepasteuriseerd of gefilterd. Het is belangrijk de ‘moeder’ binnen de azijn te houden. Hiermee wordt de droesem bedoeld die wordt aangemaakt door de bacteriën in de azijn. Deze droesem kan geen kwaad, maar je kunt hem er ook uit filteren.2,3
Hoe gebruik je appelciderazijn voor acne?
Appelciderazijn biedt als huidtoner flinke voordelen bij de behandeling van acne. Om de toner maken meng je de azijn met water. Ongeveer vier delen water en een deel azijn. Wanneer je klaar bent om hem te gebruiken, was dan eerst je gezicht met een zachte en natuurlijke reinigingsmelk. Breng vervolgens de toner met een wattenschijfje aan op het gezicht en laat dit intrekken tot het gezicht droog is. Breng vervolgens een natuurlijke dag- of nachtcreme aan.
Ook al is appelciderazijn een natuurlijk product, je huid kan branderig reageren als je de acne wilt behandelen. Dat is dan ook de reden vooraf even te experimenteren met de concentratie en de mengverhouding van water en de azijn. Probeer erachter te komen hoeveel appelciderazijn je huid kan verdragen zonder te irriteren. Gebruik NOOIT pure appelciderazijn!
Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging
Bronnen: