Voorkom huidveroudering met vitamine C

voorkom huidveroudering vitamine c

Huidveroudering kan worden versneld door overmatige blootstelling aan ultraviolette straling en milieuverontreinigende stoffen. Hierdoor wordt de afbraak van collageen bevorderd en de oxidatieve stress in de huid vergroot. Gelukkig hebben de anti-aging eigenschappen van vitamine C het vermogen om de huid te beschermen en te genezen. Vitamine C is een essentiële component in de productie van collageen1,2  en een krachtige antioxidant in het lichaam die de huid verjongt.3-5

Terwijl vitamine C een belangrijke voedingsstof is voor de algehele gezondheid, bereikt slechts weinig de huid wanneer het oraal wordt ingenomen.6 Omdat de niveaus van vitamine C in de huid afnemen met de leeftijd,7 kan aanvulling van de vitamine C niveaus in de huid de collageenafbraak en oxidatieve stress helpen voorkomen. Resultaten van klinische studies tonen aan dat wanneer het vitamine C lokaal wordt toegepast, het de vorming van collageen bevordert en de degeneratieve effecten van vrije radicalen, vermindert, waardoor een gezonde en jeugdige huid wordt behouden.

Geschiedenis anti-aging en vitamine C

Door de geschiedenis heen hebben vrouwen altijd manieren gevonden om te profiteren van de anti-aging effecten van vitamine C op hun huid. Hoewel vitamine C in 1928 pas voor het eerst werd geisoleerd door Albert Szent-Györgyi, was het al duizenden jaren bekend dat bepaalde natuurproducten bijzonder goed voor de huid waren.

In Tibet tijdens de Tang-dynastie (618-907), wreven vrouwen duindoorn op hun gezicht en handen om vroegtijdige huidveroudering te bestrijden. De goud-oranje bessen van de duindoornplant leveren een diep-gekleurde olie en die is een belangrijke bron van vitamine C.

Rozenbottels, de bes-achtige vruchten die achterblijven als een roos sterft, bevatten meer vitamine C, zelfs 20 keer meer dan een sinaasappel.8,9 In feite is het juist deze hoge dosis vitamine C die rozenbottels, duindoorn, en andere vruchten zo krachtig maakt om huidveroudering te bestrijden.

Het is niet verwonderlijk dat eeuwen geleden indianen reeds vitamine C rijke pasta maakten van rozenblaadjes en hiermee de huid bevochtigden om huidveroudering te vertragen.

De moderne geneeskunde beseft steeds meer waarom deze kruiden veelvuldig werden gebruikt door oude beschavingen. Bij lokale toepassing gaat vitamine C  huidveroudering tegen door het verbeteren van de collageensynthese in de huid. Hierdoor vertraagt de veroudering, maar ook wordt de huidbeschadiging door vrije radicalen beperkt.6,10 Collageen is een structureel ondersteuningseiwit dat nodig is voor een stevige, jeugdige huid. Kortom, de hoeveelheid collageen in de huid heeft de neiging te dalen naarmate men ouder wordt. Dit proces van huidveroudering wordt versneld door factoren als zonlicht, roken, vrije radicalen en ontstekingen. Als de synthese van nieuwe collageen vertraagt, is topische vitamine C een van de meest effectieve manieren om de collageensynthese te stimuleren en de afbraak te vertragen.

Waarom is vitamine C zo’n belangrijk supplement? Naast mensen zijn er slechts een paar soorten die de mogelijkheid missen zelf vitamine C aan te maken, dat juist zo belangrijk is voor een mooie, gezonde skin.6,10 Om het nog uitdagender te maken is vitamine C ook nog in water oplosbaar. Hierdoor wordt een overschot van de vitamine C die we innemen ook weer snel uitgescheiden.

Hoewel orale suppletie van vitamine C belangrijk is voor het handhaven van een goede gezondheid, is het niet erg effectief om de huid oraal te voorzien van de juiste concentraties om huidveroudering tegen te gaan. De meest effectieve methode voor het aanvullen van vitamine C in de huid is dan ook om dit direct bij de bron te doen en het direct aan te brengen op de huid.

Topisch aangebrachte antioxidanten produceren veel hogere concentraties in de huid dan voedingssupplementen. In feite is het toepassen vitamine C direct op de huid 20 keer effectiever dan orale inname.11 Door simpelweg drie dagen lang vitamine C aan te brengen op de huid, kan een optimale vitamine C balans in de huid worden bereikt. Het is ook bekend dat wanneer een antioxidant lokaal wordt aangebracht, deze wordt geabsorbeerd in de huid. Dus zelfs wanneer men stopt met aanbrengen op de huid, blijven aanzienlijke hoeveelheden vitamine C aanwezig in de huid tot wel drie dagen.11

Door voortdurend de vitamine C spiegels in de huid aan te vullen, kan huidveroudering dus worden voorkomen.virtamine c

Voorkom huidveroudering met voeding

De voordelen van vitamine C voor de huidgezondheid worden grotendeels toegeschreven aan de ondersteuning van het gezonde collageen. Collageen werkt hand in hand met elastine om de huid te ondersteunen. In principe levert deze combinatie een structuur die vorm, stevigheid en sterkte verschaft aan de huid, terwijl elastine de huid flexibiliteit geeft.

Collageen is slechts één van duizenden verschillende eiwitten in het lichaam. De meeste eiwitten komen slechts voor in kleine hoeveelheden. Maar collageen is verreweg het meest voorkomende eiwit. In feite vormt collageen meer dan een derde van alle eiwitten in het lichaam en ongeveer 75% van de huid bestaat uit collageen.12 Van onze botten en tanden tot onze bloedvaten en kraakbeen, collageen is het belangrijkste bindweefsel dat ons bij elkaar houdt.

Voor voldoende aanmaak van collageen is het dus van belang voldoende vitamine C binnen te krijgen, zowel via de huid als via de voeding. Met voldoende inname van vitamine C, zowel van binnenuit als van buitenaf, kan huidveroudering aanzienlijk worden vertraagd.

Referenties:

 1. Kivirikko KI, Myllyla R. Post-translational processing of procollagens. Ann NY Acad Sci. 1985;460:187-201.
 2. Myllyla R, Majamaa K, Gunzler V, Hanauske-Abel HM, Kivirikko KI. Ascorbate is consumed stoichiometrically in the uncoupled reactions catalyzed by prolyl 4-hydroxylase and lysyl hydroxylase. J Biol Chem. 1984 May 10;259(9):5403-5.
 3. Traikovich SS. Use of topical ascorbic acid and its effects on photodamaged skin topography. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 1999 Oct;125(10):1091-8.
 4. Humbert PG, Haftek M, Creidi P, et al. Topical ascorbic acid on photoaged skin. Clinical, topographical and ultrastructural evaluation: double-blind study vs. placebo. Exp Dermatol. 2003 Jun;12(3):237-44.
 5. Fitzpatrick RE, Rostan EF. Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dermatol Surg. 2002 Mar;28(3):231-6.
 6. Farris PK. Topical vitamin C: a useful agent for treating photoaging and other dermatologic conditions. Dermatol Surg. 2005 Jul;31(7 Pt 2):814-7.
 7. Rhie G, Shin MH, Seo JY, et al. Aging- and photoaging-dependent changes of enzymic and nonenzymic antioxidants in the epidermis and dermis of human skin in vivo. J Invest Dermatol. 2001 Nov;117(5):1212-7.
 8. http://anrvitamins.com/glossary/rosehips.html. Accessed October 22, 2008.
 9. http://floraleads.com/seabuckthorn/. Accessed October 22, 2008.
 10. http://www.allstarhealth.com/lj_c/Vitamin_C.html. Accessed October 22, 2008.
 11. http://911skin.com/cellex-c-topical-vitamin-c-does-.html. Accessed October 22, 2008.
 12. http://www.biospecifics.com/collagendefined.html. Accessed October 22, 2008.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies