Studie: Vitamine D tekort kan gezondheid schaden

vitamine D tekort

Een vitamine D tekort kan de gezondheid aanzienlijk schaden. Onze grootste bron van vitamine D is zonlicht. In voeding komt vitamine D vooral voor in dierlijke producten zoals zuivel en vette vis. Vitamine D tekort blijkt aanzienlijk schadelijker te zijn voor de gezondheid dan tot heden altijd werd gedacht.

In de supermarkt vinden we veel producten die zijn verrijkt met vitamine D. Wetenschappers hebben altijd gesteld dat vitamine D essentieel is om te kunnen overleven, maar hebben nu bevestigd dat wanneer het ontbreekt, dat dit in sommige gevallen tot de dood kan leiden. Vitamine D is een van de hoofdcomponenten om gezond te blijven. Er zijn twee hoofdvormen die belangrijk zijn voor mensen, D3 (cholecalciferol) die wordt gevormd door blootstelling aan de zon, en D2 (ergocalciferol) geproduceerd door schimmels. Deze beide vormen moeten worden omgezet door de lever en nieren om functioneel te kunnen zijn voor het lichaam.

Mogelijke gevolgen van D tekort

Vitamine D is belangrijk om het lichaam te beschermen tegen verkoudheid, hartziekten, kanker en vele andere aandoeningen. Men gelooft dat wanneer er sprake is van een vitamine D tekort, het lichaam eenvoudig in ziekte vervalt. De griep kan een ernstig probleem zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Duizenden mensen sterven jaarlijks aan kanker, maar mensen met een vitamine D tekort zijn vatbaarder voor dergelijke levensbedreigende ziekten. Sommigen nemen aan dat vitamine D ook van invloed is op gewichtsverlies, maar studies hebben geen significant bewijs aangetoond. Vitamine D lijkt vooral nuttig te zijn bij de preventie tegen darmkanker.(1)

Wat zijn de functies van vitamine D?

Het lichaam gebruikt vitamine D om zenuwboodschappen door het hele lichaam te sturen. Het helpt bij het sterk houden van de botten en bestrijdt virussen. De voedingsmiddelen met de meeste vitamine D zijn makreel, zalm en andere vis met een hoog vetgehalte. Door genoeg vitamine D binnen te krijgen, kan je preventief zeer veel doen om ziekte te voorkomen. De zonnevitamine speelt een belangrijke rol voor de huid. Een droge huid en onrustige huid zijn vaak een gevolg van en vitamine D tekort.

Vitamine D wordt geproduceerd wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, maar iemand met een donkere huid of iemand die voornamelijk binnen zit, vermindert het absorptieniveau.

Studies naar vitamine D

Studies onder meer dan 500.000 mensen uit de hele wereld hebben aangetoond dat mensen met een vitamine D tekort in hun bloed, meer levensbedreigende ziekten oplopen dan groepen met hogere concentraties van deze vitamine in het lichaam. Er is ontdekt dat het lichaam 1.000 tot 2.000 IE van deze voedingsstof nodig heeft, maar dat de dagelijkse dosis kan worden gesteld op 600 IE.

Welke zonkracht zorgt voor aanmaak vitamine D?

De huid maakt onder invloed van UV-stralen van zonkracht 3 of hoger vitamine D aan. Onderschat het belang van deze zonnestralen niet. In Nederland krijgen we via de zon veel te weinig vitamine D binnen, zoals je kunt zien in dit filmpje, waarin dr. Gert Schuitemaker uitleg geeft over de zonkracht. Zeker in de winter, wanneer de zon minder schijnt, of wanneer je de hele week binnen werkt, kan het raadzaam zijn een vitamine D supplement te nemen. Het is niet slim om direct een zwaargedoseerd supplement aan te schaffen wanneer je verwacht dat je een vitamine D tekort hebt. Eet regelmatig vette vis (niet te vaak in verband met de zware metalen) en zorg dat je lekker veel zonnestralen meepikt. Ikzelf gebruik dit vitamine D supplement dat ik altijd bij Bol.com bestel.

Bronnen:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17296473

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies