Vitamine E, een wondermiddel voor de huid?

vitamine E

Vitamine E, ook wel alfa-tocopherol, wordt samen met vitamine C beschouwd als een van de sterkste antioxidanten voor het menselijk lichaam. Het is tevens een van de meest bekende en onderzochte antioxidanten, zowel bij orale inname als bij toepassing in huidverzorgingsproducten. Als er een hall of fame voor antioxidanten zou zijn, zou vitamine E waarschijnlijk het inaugurele lid zijn (hoewel er niet ‘een beste’ antioxidant is, ze zijn natuurlijk allemaal nodig). Het is in vet oplosbaar en verkrijgbaar in diverse vormen, en de meest biologisch actieve vorm is alfa-tocoferol.

Voordelen vitamine E voor de huid

  • Het beschermt de epidermis de eerste schade door ultraviolet licht.
  • Het heeft een synergetische werking met andere ingrediënten in natuurlijke cosmetica.
  • Het vermindert de vorming van vrije radicalen na blootstelling van de huid aan UVA stralen en andere stressvormen voor de huid.
  • Het voorkomt peroxidatie van vetten, een belangrijke bron van schade aan het celmembraan.
  • Het vermindert transepidermaal vochtverlies van de huid en versterkt de huidbarrière.
  • Het beschermt de huidbarrière (lipiden) balans tijdens het reinigingsproces
  • Het verminderd schade toegebracht door zonnebrand

Soorten vitamine E

Er zijn in totaal acht basisvormen van het gehele vitamine E molecuul die synthetisch of natuurlijk verkregen zijn. De meest voorkomende vormen zijn d-alfa-tocoferol, d-alfa-tocoferolacetaat, dl-alfa-tocoferol, en dl-alfa-tocoferolacetaat. De “d” aanwijzing voor de “alpha” betekent dat de producten afkomstig zijn uit natuurlijke bronnen, zoals bijvoorbeeld plantaardige oliën of tarwekiemen. Het “dl” voorvoegsel geeft aan dat de vitamine is gemaakt op een synthetische basis. Onderzoek heeft aangetoond dat de natuurlijke vormen van meer potentie en een hogere retentie hebben dan hun synthetische tegenhangers, maar beide hebben ze zeker antioxidante eigenschappen (Bron: American Journal of Clinical Nutrition, april 2003, pagina’s 899-906, en de Federation of European Biochemical Societies , 16 oktober 1998, pagina’s 145-148.)

Beschermende eigenschappen zon, milieuvervuiling en vrije radicalen

Vitamine E heeft een natuurlijke affiniteit met de huid, maar de hoeveelheid in de huid wordt verminderd bij blootstelling aan zonlicht. Milieuverontreinigende stoffen veroorzaken de vorming van vrije radicalen die een verwoesting aanrichten aan de cellen met vroegtijdige veroudering tot gevolg. Vitamine E is een zeer effectieve antioxidant die helpt deze vrije radicalen onschadelijk te maken en de oxidatieve stress reduceert. Hiermee is vitamine E dus een sterk anti-aging middel.

Vitamine E en zonschade aan de huid

De UV-straling van de zon zorgt ervoor dat we bruin worden en helpt het lichaam om zijn eigen vitamine D aan te maken. De blootstelling aan de stralen kan ook leiden tot een reeks van negatieve reacties in de huid. De eerste en meest bekende is zonnebrand, die leidt tot degeneratieve veranderingen in de cel, waardoor ouderdomsvlekken en verlies van elasticiteit ontstaan, wat weer resulteert in een droge huid, een grovere huidstructuur, evenals rimpels en lijnen.

Een andere factor van deze UV-straling is dat de huid lichtgevoelig raakt, waardoor de huid gevoeliger raakt voor kankergroei in de vorm van melanoom.

Wanneer je het aanbrengt op de huid, vermindert het erytheem (de rode verkleuring door verbranding), de schade veroorzaakt door UVB-stralen en foto carcinogenese. Er is echter nooit bewezen dat vitamine E op zich effectief is als zonnebrandmiddel.

Hoewel er geen absolute bescherming bestaat tegen de zon, kunnen natuurlijke cosmetica en hydraterende antioxidanten, zoals vitamine E, vitamine C en betacaroteen, de schade door het zonlicht aan de celmembranen, het DNA en de eiwitten in de huid, verminderen. Deze cosmetica werkt niet als zonnefilter, maar helpt de schadelijke effecten te minimaliseren. Als deze vitamine wordt gecombineerd met vitamine C en aangebracht op de huid, helpt dit om de vorming van zonnebrandcellen te verminderen en biedt het een goede bescherming tegen zonlicht.

Andere studies hebben ook aangetoond dat het de fibroblast in de huid beschermt- dat zijn de cellen die collageen, glycosaminoglycanen en de elastische vezels en glycoproteïnen in de extracellulaire matrix van de huid maken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat bij blootstelling van de huid aan de zon – de resulterende verbranding of verkleuring in feite een ontstekingsreactie is van de huid. Om snelle veroudering te voorkomen is het van vitaal belang de huid ook van binnenuit te voeden en de ontstekingsgevoeligheid zo laag mogelijk te houden.

Het hydraterende effect

Van de toepassing van is ook bewezen dat deze uiterst effectief is bij een droge huid. De  uitstekende vochtinbrengende eigenschappen van vitamine E helpen om transepidermaal vochtverlies door de huid te voorkomen, waardoor de natuurlijke vochtbalans van de huid blijft gehandhaafd.

Vitamine E als antioxidant

Deze vitamine is een van de beste vet (lipiden) gebaseerde antioxidanten. Oxidatieve stress veroorzaakt vrije radicalen en als deze niet worden verminderd of geëlimineerd, veroorzaken ze achteruitgang van de cellen. Deze oxidatieve stress wordt ook veroorzaakt door normaal celmetabolisme, maar wordt gestimuleerd door verschillende omgevingsfactoren zoals UV-straling, vervuiling, rook of zware metalen in de omgeving. Deze vitamine-olie draagt bij aan de bescherming van de cellen en celmembranen tegen vrije radicalen en milieu-oxidatieve stress.

Vitamine E komt van nature voor in de huid, maar van blootstelling aan zonlicht is aangetoond dat het de voorraad van deze belangrijke antioxidant uitput. Adequate aanvulling van de tocoferolniveaus wordt dus steeds belangrijker naarmate men ouder wordt.

Vitamine E voor littekens

Hoe zit het met het gebruik van pure vitamine E olie voor littekens? Grote hoeveelheden pure E vitamine kunnen een probleem zijn, terwijl kleine hoeveelheden een erg nuttige toevoeging kunnen zijn bij menging met andere huidgenezende ingrediënten. Onderzoek gepubliceerd in Dermatologic Chirurgie, april 1999, pagina’s 311-315, concludeerde “… de studie toont aan dat er geen voordeel voor de cosmetische uitkomst van littekens is door het toepassen van pure vitamine E-olie na huidchirurgie en dat de toepassing van verse (bijvoorbeeld wanneer je een vitamine E capsule uitknijpt) het uiterlijk van een litteken niet altijd ten goede komt. In 90% van de gevallen in deze studie had verse vitamine E er geen effect op, en eigenlijk verslechterde het uiterlijk van de littekens. (Bron: Canadian Family Physician, juli 2006, pagina’s 855-856).

Bestel kwalitatieve, pure vitamine E olie

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies