9 Voordelen van een hoge testosteron

hoge testosteron voordelen

Een hoge testosteron bij mannen heeft talloze gezondheidsvoordelen. En denk nu niet direct aan enge spuitjes in de bilspier en louche sportscholen. Nee, de natuurlijke aanmaak van het mannelijke geslachtshormoon kan je stimuleren met de juiste voeding een leefstijl. Een hogere testosteron ten opzichte van oestrogeen is vooral bij mannen van groot belang voor de gezondheid.

In de afgelopen jaren zijn er talloze onderzoeken uitgevoerd op de invloed van testosteron bij mannen. Dit hormoon is van invloed op vrijwel elk aspect van je lichaam en gezondheid. Het helpt je zelfs je relatie in stand te houden, succesvol te zijn in je werk en optimistisch te blijven. Bij een hoge testosteronspiegel gaat het niet zo zeer op de hoeveelheid testosteron die in het bloed circuleert, maar om de verhouding tot oestrogeen, de vrouwelijke tegenhanger van testosteron.

Welke voordelen heeft een hoge testosteronspiegel bij mannen?

De lijst van de voordelen van een hoge testosteronspiegel is ellenlang. Zo lang zelfs dat je nog niet zou moeten overwegen of je hierin wel wilt investeren. Het grootste probleem bij veel mannen is dat ze last hebben van oestrogeendominantie, waarbij er sprake is van veel vrouwelijke hormonen ten opzichte van de mannelijke hormonen. Vaak is dit een gevolg van een ongezond voedingspatroon en een stressvolle leefstijl. Ook de consumptie van fyto-oestrogenen kan bijdragen aan een dominante oestrogeenspiegel.

De voordelen van een hoge testosteron

1.Verlicht depressieve gevoelens

Depressie is een van de meest voorkomende klachten in de westerse wereld. Slechte voeding en chronische stress leggen een enorme druk op onze geestestoestand. Testosteron oefent een positieve invloed uit op hoe we ons voelen.

Uit een Harvard-studie bleek dat mannen die depressief waren vaak lage testosteronwaarden hadden. Suppletie met testosterongel bleek de depressieve gevoelens aanzienlijk te verminderen.1

2.Voel je lekker

Word jij ’s morgens wakker met een lekker gevoel? Dat je direct uit bed springt en aan de dag wilt beginnen? Voel je je onoverwinnelijk, geniet je van het ochtendgloren ook al regent het pijpenstelen? Bruis je de hele dag van de energie en wíl je als je uit je werk komt nog gaan sporten?

Dan hoef je niet verder te lezen, want dat zijn de kenmerken van een man die een hoge testosteronspiegel heeft. Een gezonde testosteronspiegel geeft je een goed gevoel, het gevoel dat je de wereld aankan.

3.Lage cholesterol

Een lage testosteron staat over het algemeen in verband met een hoog cholesterol. Dit is eenvoudig te verklaren: onze hypofyse geeft een signaal af aan de geslachtsorganen om testosteron aan te maken. Deze testosteron wordt aangemaakt uit cholesterol in ons lichaam, de bouwsteen voor de geslachtshormonen.

Is er weinig cholesterol voorhanden? Dan neemt de aanmaak van testosteron af. Is er sprake van een hoge testosteronspiegel? Dan zal de cholesterol lager zijn.

4.Verbetert geheugen en concentratie

Testosteron verbetert het geheugen en de concentratie. Naarmate men ouder wordt, neemt de testosteron af en ook de cognitieve functie. Toediening van testosteron bij oudere mannen met een lage testosteron verbetert het geheugen en de concentratie.2

5.Hoge testosteron, libido en relaties

Natuurlijk is de associatie tussen testosteron en libido eenvoudig gelegd. Een gezonde testosteronspiegel geeft een gezond libido. Mannen met een hoge testosteronspiegel presteren beter in bed en dat heeft een aantrekkingskracht op het vrouwelijke geslacht.

Ook vrouwen maken testosteron aan, maar slechts zo’n 10% van de hoeveelheden die mannen aanmaken. Ook bij vrouwen geldt: een lage testosteron staat gelijk aan een verminderd libido.

Vrouwen voelen zich van nature sterker aangetrokken tot mannen met een hoge testosteronspiegel. Deze mannen zijn te herkennen aan meer spiermassa, hoekige gezichtscontouren, een brede kaaklijn en meer lichaamsbeharing. Hoewel mannen met een hoge testosteronspiegel vaker de neiging hebben vreemd te gaan, zijn ze erg in trek bij de dames.

6.Maakt hart sterker

Testosteron staat bekend om de spierversterkende werking. Dat geldt dus ook voor de hartspier. Een gezond testosteronniveau zorgt voor een sterker hart. Bovendien biedt een gezonde testosteron het hart bescherming aangezien het hormoon is opgebouwd uit de cholesterol die zich anders wellicht had vastgezet in de slagaders bij het hart.

7.Verbetert de slaap

Een lage testosteron wordt vaak in verband gebracht met een kortere slaapduur. Met die informatie is het eenvoudig te verklaren dat naarmate men ouder wordt, men steeds minder slaapt. Met minder testosteron slaapt men minder diep en wordt men sneller wakker.

8.Lichaamscompositie en gewichtsverlieshoge testosteron voordelen

Naarmate men meer spiermassa heeft, verbrandt men meer calorieën en is men minder snel geneigd vet vast te houden. Naarmate de leeftijd toeneemt, daalt de testosteron en dus de hoeveelheid spiermassa. Tegelijkertijd verandert de verhouding testosteron-oestrogeen, waardoor het lichaam vet gaat vasthouden op de vrouwelijke plaatsen: de heupen, de borst- en de buikregio.

Meer spiermassa verbruikt meer brandstof, dus testosteron speelt ook een grote rol bij gewichtsverlies.

9.Lagere kans op vroegtijdige sterfte

Hoewel een hoge testosteronspiegel geassocieerd wordt met het meer nemen van risico’s, neemt het risico op vroegtijdige sterfte af. Dit is heel eenvoudig te verklaren: het maakt je hart sterker, je hersenen werken efficiënter, het verlaagt de cholesterol, bevordert de doorbloeding en heeft nog veel meer voordelen. Het verbetert dus het algehele werking van het lichaam.

Conclusie

Zorg voor een hoge testosteronspiegel en profiteer van de talloze voordelen. Je voelt je energieker, lekkerder en ziet er bovendien beter uit. En natuurlijk hoef je in de periode dat je zelf voldoende testosteron aanmaakt (leeftijd 20-35 jaar) je niet druk te maken, mits je natuurlijk gezond leeft. Wanneer je echter boven de 40 komt en te maken krijgt met dalende testosteronlevels, dan kunnen specifieke maatregelen je hormoonspiegels opkrikken. Hiervoor kan je een kruidesupplement gebruiken dat de testosteronspiegel lichtjes laat stijgen, zoals bijvoorbeeld tribulus terrestris.

Hoe je dat  op nog andere manier kan doen lees je in ons artikel 8 Natuurlijke testosteronboosters om je jong te houden.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *