Vroegtijdige haaruitval en kaalheid bij mannen: zijn het je hormonen?

vroegtijdige haaruitval haarverlies kaalheid DHT progesteron

Vroegtijdige haaruitval en kaalheid zijn in vrijwel alle gevallen genetisch bepaald. Toch zijn er diverse invloeden die het proces van vroegtijdig haarverlies kunnen bespoedigen, voornamelijk op het hormonale vlak. En natuurlijk zijn er diverse vormen van haaruitval.

Nee, in feite zijn er vele soorten haarverlies die kunnen optreden als gevolg van verschillende oorzaken: medicijngebruik, voedingstekorten, hormonale schommelingen of auto-immuunziekten. De meest voorkomende en frustrerende oorzaak is bekend als androgene alopecia, een andere variant dan de autoimmuunziekte alopecia areata.

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica wordt ook wel ‘mannelijke kaalheid’ genoemd, maar dit betekent niet dat het uitsluitend voorkomt bij mannen. Ook vrouwen kunnen last krijgen van haaruitval en kaalheid. Omdat zowel mannen als vrouwen alopecia androgenetica kunnen krijgen, is het belangrijk de onderliggende oorzaken te begrijpen. Zo kunnen zowel de oorzaken worden bestreden, als de symptomen worden geminimaliseerd.

Voornaamste oorzaken van haaruitval en vroegtijdige kaalheid

De meest voorkomende oorzaken zijn onder meer:

Genetica: Meer dan de helft van de mannen ervaart in enige mate haaruitval en vervroegde kaalheid voor hun 60e levensjaar.  De belangrijkste factor die hierbij een rol speelt is boosdoener is de testosteron metaboliet dihydrotestosteron (DHT). Deze stof heeft een drie keer zo androgene werking als zijn voorloper testosteron en bezet de receptoren van de follikel, waardoor deze krimpen en worden gedepriveerd van voedingsstoffen die nodig zijn voor de haargroei.

Ook huidklachten zoals acne kunnen zeer hardnekkig zijn bij hoge DHT spiegels.

Oestrogeendominantie:  De relatie tussen de hormonen testosteron, oestrogeen en progesteron is complex. Men neemt aan dat een hoge oestrogeenspiegel de aanleiding is voor vroegtijdig  haarverlies. Deze oestrogeendominantie zorgt op zijn beurt voor een verhoogde aanmaak van DHT, aangezien dat hormoon de hoge oestrogeenlevels kan neutraliseren. Het hormoon progesteron werkt onderdrukkend op zowel oestrogeen als DHT.

Medicijngebruik:  Sommige medicatie kan van invloed zijn op de haargroei of kan de hormoonhuishouding verstoren, waardoor  de normale haargroei ook verstoord raakt. Sommige medische aandoeningen kunnen een auto-immuunreactie veroorzaken, waarbij de haarfollikels worden aangevallen door het immuunsysteem.

Leefstijl en voeding: Veel stress, een slecht voedingspatroon en weinig slaap leggen de gezondheid geen windeieren en zijn natuurlijk ook van invloed op onze hormoonhuishouding.

Wat kun je doen tegen vroegtijdige haaruitval en kaalheid?

Het goede nieuws is dat je, zelfs als er sprake is van een genetische oorzaak, de symptomen op zijn minst kunt vertragen door bepaalde maatregelen te treffen.

Hoewel de meest rigoureuze maatregelen natuurlijk uit de farmaceutische hoek komen, zijn er ook natuurlijke remedies. Qua medicatie kunnen middelen zoals  ketoconazol, spironolacton, minoxidil en finasteride waardevol zijn om de vorming van DHT te verminderen.

Beter is natuurlijk om de oorzaken aan te pakken. Neem je voedingspatroon en leefstijl uitvoerig onder de loep. Met name oestrogeendominantie is met voeding- en leefstijlaanpassingen relatief eenvoudig te verminderen.

Andere behandelingen voor hoge DHT:

  • Gamma Linoleenzuur (GLA)
  • Saw palmetto (Beta sitosterolen)
  • Groene thee
  • Fenegriekzaden
  • Lijnzaad
  • Curcumine
  • Pygeum africannum
  • Pompoenzaadolie
  • Vitamine B2

Natuurlijke, bio-identieke progesteroncrème

De beste remedie bij vroegtijdige haaruitval en kaalheid is misschien nog wel een natuurlijke progesteroncrème. Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe waardevol deze hormooncrème kan worden ingezet bij haarverlies bij mannen. Aangezien het hormoon vaker wordt geassocieerd met de vrouwelijke hormoonhuishouding, maken mannen dit hormoon ook in kleine hoeveelheden aan.

Progesteron is een krachtige remmer van het enzym 5-alpha reductase, het enzym verantwoordelijk voor de omzetting van testosteron in DHT. Bovendien onderdrukt progesteron de overmatige oestrogeen in het lichaam, waarmee oestrogeendominantie wordt onderdrukt.

Een natuurlijke bio-identieke progesteroncrème kan dus bijzonder waardevol zijn bij de behandeling van haaruitval en vroegtijdige kaalheid.

De progesteronspiegels nemen in rap tempo af bij mannen boven de 45 jaar oud, wat mede het versnelde haarverlies kan verklaren, alsmede veel DHT gerelateerde klachten, zoals een vergrote prostaat. Suppletie met een progesteroncrème is eenvoudig en kan zonder doktersrecept. Bestel hier de natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee.

Bekijk alle artikelen over hormonen

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies