Wat zijn parabenen?

Parabenen is de verzamelnaam voor diverse synthetische stoffen met een vergelijkbare moleculaire structuur. Vier van deze stoffen worden vaak gebruikt in cosmetica: ethylparabenen, butylparabenen, methylparabenen en propylparabenen. Methyl- en propylparaben zijn de meest voorkomende.

Deze synthetische ingredienten worden het meest gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging, vooral die voornamelijk uit water bestaan, zoals shampoos, conditioners, lotions en gezichts- en douchecrème en scrubs. Ze bevatten deze parabenen om de groei van microben voorkomen.

Zelfs waarin je het niet verwachtParabenen

Dagelijks gebruiken of consumeren de meesten van ons deze stoffen zonder het te weten. Enkele van de producten waarin je ze kunt vinden zijn:

  • Cosmetica, zoals vochtinbrengende crème, lippenstift, foundation, concealer, oogmake-up en make-upremover.
  • Hygiënische producten, zoals zeep, shampoo, anti-rimpelcrèmes, tandpasta, zalven, deodorant, zonnebrandcrème en oogdruppels
  • Huishoud en/of industriële producten, zoals textiel en lijm
  • Voedingsproducten zoals saladedressing, mayonaise, mosterd, bewerkte groenten, bevroren zuivelproducten, gelei, frisdranken en gebakken goederen

Wat betekenen parabenen voor de gezondheid?

Endocriene verstoring: parabenen staan er vooral om bekend de hormoonverstorende werking en dit is een effect dat is gekoppeld aan veel ziektes.  Ze imiteren oestrogeen door de binding aan te gaan op oestrogeenreceptoren op de cellen. Ze vergroten ook de expressie van genen die meestal wordt geregeld door estradiol (een natuurlijke vorm van oestrogeen). Deze genen sporen menselijke borstkankercellen aan om te groeien. Parabenen worden in veel studies ook geassocieerd aan kanker, vruchtbaarheidsproblemen, immunotoxiciteit, neurotoxiciteit en irritatie van de huid.

Hoe vermijd je deze hormoonverstoorders?

Ga op zoek naar producten met het label “vrij van parabenen” en lees de ingrediënten op de etiketten. Veel natuurlijke en biologische cosmeticafabrikanten hebben doeltreffende alternatieven gevonden om het gebruik van parabenen te voorkomen en toch de microbiële groei in producten te voorkomen. Sommige bedrijven gebruiken conserveermiddelvrije producten, maar die hebben een kortere houdbaarheidsdatum dan conventionele producten (zes maanden tot een jaar).

Ringana gebruikt geen synthetische stoffen in haar producten en is dus ook vrij van parabenen. Hierdoor zijn de producten niet jarenlang houdbaar, maar niet belastend voor de gezondheid.

Koop parabenenvrije cosmetica in deze webshop:

 

webshop ringana1

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *