Wat zijn steelwratjes en hoe kom ik ervan af?

Wat zijn steelwratjes zelf verwijderen

Steelwratjes, of ook wel ‘skin tags’, zijn kleine, goedaardige uitstulpingen van de huid. Ze kunnen variëren in grootte, vorm en kleur en meestal komen ze voor op de oogleden en in huidplooien, zoals de hals, oksels, liezen en onder de borsten. Mensen met overgewicht, diabetes en mensen van middelbare leeftijd hebben vaker last van steelwratjes.

Steelwratjes bestaan uit bloedvaatjes en collageen, omgeven door een dun laagje huid. Ze zijn over het algemeen ongevaarlijk, pijnloos en veroorzaken geen symptomen. Ze zijn niet besmettelijk en zorgen niet voor een verhoogde kans op kanker. Ze kunnen echter wel ontstekingen veroorzaken. Zeker met scheren bestaat er ook een risico dat er huidirritatie ontstaat en dat je ze kapot scheert. Om die reden laten veel mensen ze weghalen.

Hoe herken ik steelwratjes?

Steelwratjes herken je als kleine, vleeskleurige of iets donkerder steeltjes die uit de huid steken. Meestal zijn ze slechts een paar millimeter lang. Steelwratjes zijn vleeskleurig of iets donkerder. Ook aan de locatie op de huid kan je ze herkennen, want ze komen meestal voor in huidplooien of op plekken waar kleding langs de huid schuurt, zoals de oksels, liezen en hals.

Als je steelwratjes herkent, hoef je niet bang te zijn, want ze zijn goedaardig en niet kankerverwekkend. Toch laten veel mensen ze verwijderen vanwege cosmetische redenen, maar ook omdat ze irritatie kunnen veroorzaken of kunnen gaan ontsteken bij beschadiging.

Hoe ontstaan steelwratjes?

De oorzaak van steelwratjes is een ophoping van collageen en bloedvaten in een klein stukje huid. Deze wordt meestal veroorzaakt op delen van de huid met een verhoogde huidwrijving, zoals in huidplooien en bij strak zittende kleding.

De wratjes beginnen meestal als kleine, vleeskleurige of iets donkerder gezwelletjes die uit de huid steken. Ze kunnen glad of licht gerimpeld zijn en variëren in grootte, vorm en kleur. Ze kunnen zo klein zijn als een speldenknop, maar kunnen ook groeien tot het formaat van een bes. Hierdoor kunnen ze klachten veroorzaken en erg ontsierend zijn. Om die reden laten veel mensen ze verwijderen.

In de meeste gevallen veranderen de wratjes na verloop van tijd niet meer. Als kleine wormpjes steken ze uit het huidoppervlak. Ze blijven van dezelfde grootte en vorm.

Hoe kom ik van mijn steelwratjes af?

Om steelwratjes te verwijderen kan naar de dokter gaan. Die verwijdert de wratjes meestal door middel van cryotherapie, waarbij stikstof of de steelwratjes wordt aangebracht, ze afsterven en vanzelf van de huid loslaten.

Een andere manier om door ze af te knippen met een schaar of scalpel. Hierbij is het belangrijk dat je dit laat doen door een professional en niet zelf met een schaar of mes aan de slag gaat. Het is namelijk enorm belangrijk om goede hygiëne te handhaven om ontstekingen te voorkomen, die vaak erger kunnen zijn dan de oorspronkelijke kwaal, het onschuldige steelwratje.

Hoe herken ik steelwratjes

Zelf veilig steelwratjes verwijderen

De veiligste manier om steelwratjes te verwijderen is om naar de huisarts te gaan. Deze werkt met steriele materialen en heeft ervaring, waardoor de kans op schade en ontstekingen wordt geminimaliseerd. Toch zijn er manieren om op een veilige manier zelf de steelwratjes aan te pakken. Je kunt ze zelf verwijderen door:

  • de steelwratjes aan te stippen met vloeibare stikstof. Dit zorgt ervoor dat ze bevriezen en het weefsel afsterft. Na verloop van tijd vallen de huiduitstulpinkjes vanzelf van de huid.
  • het gebruik van een pleisterklem. Hiermee knijp je de bloedtoevoer naar het steelwratje af waardoor deze vanzelf afsterven en van de huid loslaten. Je brengt de pleisterklem aan en na 6 dagen kun je deze weer verwijderen.
  • de steelwratjes te laten uitdrogen met appelciderazijn. Hierbij kun je een wattenstaafje in appelciderazijn dippen en dat aanbrengen op de wrat. De appelciderazijn droogt het steelwratje uit. Door dit proces een aantal dagen te herhalen komt het steeltje vanzelf los van de huid.

Verwijdering door de huisarts

De huisarts heeft in de regel meer ervaring met het verwijderen van steelwratjes. Bovendien beschikt deze over het juiste gereedschap en deze gereedschappen zijn steriel. De huisarts kan verschillende manieren toepassen om de wratjes te verwijderen:

  • De huisarts kan ervoor kiezen om ze weg te knippen met een steriele schaar.
  • De wratjes kunnen worden weg geschraapt, waarbij de huid wordt verdoofd met stikstof. De arts schraapt vervolgens met een scalpelmesje het uitstekende huidweefsel weg.
  • De wratjes worden bevroren door middel van cryotherapie. Hierbij wordt de steelwrat bevroren met stikstof. Hierdoor kleurt de huid tijdelijk wit en sterft af.

Veelgestelde vragen

Wat is de oorzaak van steelwratjes?

Steelwratjes ontstaan door een combinatie van factoren die de steeltjes veroorzaken, namelijk genetische aanleg, wrijving van de huid, hormonale schommelingen en veroudering. Steelwratjes, ook bekend als fibromen, zijn kleine goedaardige gezwellen die vaak op de huid voorkomen. Ze doen hun naam vaak eer aan door hun vorm van een steeltje, maar kunnen ook de vorm van een klein bolletje hebben. 

Genetica speelt waarschijnlijk slechts een kleine rol bij het ontwikkelen van de wratjes. Overmatige wrijving van de huid – dus bijvoorbeeld in huidplooien of door strakke kleding en sieraden, kan ook bijdragen aan het ontstaan van deze huidgezwellen. Verder kunnen hormonale veranderingen, zoals tijdens zwangerschap of het ouder worden, de vorming van steelwratjes bevorderen. 

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies