Waterflesjes, waar je ook maar kijkt zie je tegenwoordig waterflesjes. Niet alleen in de berm van de weg, maar ook op school, op de universiteit, op het station, werkelijk overal en iedereen loopt rond met plastic flessen. Natuurlijk is het een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen water drinken in plaats van frisdranken, maar niet alleen veroorzaken al die flesjes een enorme afvalberg, het is ook niet best voor de gezondheid.
Een enkele uitzondering met gezond verstand gebruikt een rvs waterfles. Maar wat is de issue met plastic waterflesjes? Zijn ze echt zo ongezond?
Plastic, xeno-oestrogenen en de hormoonbalans
Plastics zijn zogenaamde ‘xeno-oestrogenen’, ofwel, wanneer deze kunstmatige stoffen zich in ons lichaam bevinden, gedragen ze zich als vrouwelijke hormonen en bezetten ze de receptoren waarop zich anders het in het lichaam aanwezig oestrogeen zich zou binden. Hierdoor raakt de hormoonbalans verstoord doordat er teveel oestrogeen in het lichaam blijft circuleren.
Grotere hoeveelheden xeno-oestrogenen in het lichaam verstoren talloze lichaamsprocessen en door de verstoorde verhouding tussen progesteron en oestrogeen, kan er op een gegeven moment sprake zijn van oestrogeendominantie.
Deze te hoge spiegel van oestrogeen komt voor bij zowel mannen als vrouwen. De resultaten zijn minder fijn: met name mannen kunnen er extra last van ondervinden. De kwaliteit van het zaad gaat sterk achteruit met onvruchtbaarheid tot gevolg. En ze kunnen ook last krijgen van vrouwelijke eigenschappen. Dan is het niet zo dat ze ineens de hele dag willen strijken, maar ze krijgen wel last van borstvorming, een peervormig lichaam of hebben gebrek aan libido.
Microplastics
Naast xeno-oestrogenen zit er in waterflesjes en andere plastic flessen een aanzienlijk grotere hoeveelheid microplastics dan in kraanwater.1 De meest voorkomende stof is polypropyleen, een stof die veelal bij het productieproces in het water terechtkomt.
Wanneer deze microscopische deeltjes in het lichaam terechtkomen hopen ze daar op. Het lichaam is onvoldoende in staat deze uit het lichaam te verwijderen, zeker niet als het lichaam dagelijks blootstaat aan tal van deze stoffen. Denk dan bijvoorbeeld aan uitlaatgassen en het gebruik van synthetische schoonmaakmiddelen zoals chloor en dergelijke.
BPA (Bisfenol A) en andere weekmakers in waterflesjes
Heb je ooit een plastic waterflesje in de auto achtergelaten en na een middagjes strand er nog een slok water uit genomen? De smaak zal je ongetwijfeld zijn bijgebleven. Dat is de smaak van vervuild water! Zeker in de warmte wordt het plastic van flessen zacht en lekt stoffen als bisfenol A en weekmakers in het water.
Niet in elke plastic fles zitten Bisfenol A en andere weekmakers. Zonder het gebruik van deze stoffen zou elke fles kapotvallen. Ze zorgen dat de fles veerkrachtig is en te vormen is. Hoe zachter en buigzamer je waterflesje is, hoe meer weekmakers erin verwerkt zitten.
Gelukkig kun je zien hoe (on)veilig je plastic flessen zijn: onderop de verpakking staat een recycleteken. Daarin staat een nummer 1. Dit betekent dat de PET-fles vrij is van BPA. Er zijn echter nog andere weekmakers zoals BPB, BAF, BBP etc. Aangezien BPA de meest gebruikte weekmaker is, is hiernaar ook het meeste onderzoek gedaan. Het feit dat een andere Bisfenol-soort is gebruikt, biedt nog geen garantie dat die wel veilig is voor de gezondheid op de lange termijn.
Ftalaten
Ftalaten zijn ook weekmakers en onderzoek wijst uit dat het gebruik kan leiden tot genitale abnormaliteiten bij jongens.2 Deze stoffen worden niet alleen gebruikt in verpakkingen voor de voedselindustrie, maar komen ook veelvuldig voor in speelgoed, Tupperware-bakjes, boterhamzakjes en broodtrommels. En, en, en dus….
Het minder leuke om te weten is dat waterflesjes die zijn verhit door de zon boordevol zitten met xeno-oestrogenen, weekmakers uit de flesjes zelf.
Vermijd waterflesjes, andere plastic flessen en verpakkingen
Dus drink je nog steeds uit waterflesjes, neem je je bammetjes mee in een boterhamzakje en vries je je eten in plastic bakjes in? Stop daar dan mee. Schaf een duurzaam alternatief aan, zoals bijvoorbeeld een rvs waterfles, een rvs broodtrommel en een goeie reismok.
Schakel over van plastic bewaarbakjes naar glas en vermijd zeker het gebruik van plastic in de magnetron.
Door het gebruik van plastic te verminderen, neem je niet alleen je lichaam in bescherming, het zorgt tevens voor een schonere leefomgeving. Een hormonale disbalans zorgt voor vervelende vetophopingen op het lichaam en verstoort een grote reeks lichaamsprocessen en kan tevens onvruchtbaarheid veroorzaken. Lees meer over hormoonverstorende stoffen.
Bekijk alle artikelen over hormonen