Xeno-oestrogenen en onze gezondheid

schildklierproblemen

Xeno-oestrogenen zijn synthetische hormonen die het endocriene systeem in het lichaam flink kunnen verstoren. Deze synthetische hormoonverbindingen hebben een negatieve oestrogene werking die chemisch verschilt van de hormonen die van nature in het lichaam voorkomen.

Hoe werken xeno-oestrogenen?

Xeno-oestrogenen worden door het lichaam herkend als natuurlijke oestrogenen. En eenmaal in het lichaam bezetten ze de receptoren waar normaliter de natuurlijke, lichaamseigen oestrogenen op zouden passen. Omdat het lichaam, net als normaal, oestrogenen blijft aanmaken, ontstaat er oestrogeendominatie, met allerlei gezondheidsklachten tot gevolg.

Wat zijn xeno-oestrogenen?

Xeno-oestrogenen zijn gesynthetiseerde stoffen die in een laboratorium worden gemaakt, in tegenstelling tot fyto-oestrogenen die afkomstig zijn uit plantaardige bronnen. Ze kunnen worden onderverdeeld in farmacologische oestrogenen en middelen die een onbedoeld nadelig oestrogene werking hebben.

Xeno-oestrogenen hebben wijdverbreide effecten met ‘vervrouwelijkende’ invloeden op gewervelde diersoorten wereldwijd. Negenennegentig procent van de meer dan 100.000 geïntroduceerde chemische stoffen die de afgelopen decennia zijn geïntroduceerd, kunnen een grote bedreiging vormen van het voortbestaan van de mens. Door de vervrouwelijkende werking kunnen mannen onvruchtbaar raken en van verschillende soorten kanker wordt verwacht dat xeno-oestrogenen hieraan bijdragen.

Bronnen van xeno-oestrogenen

xeno-oestrogenenSynthetische oestrogenen vind je vooral in orale anticonceptiemiddelen en conventionele synthetische hormoonvervangende therapieën. Petrochemisch afgeleide pesticiden, herbiciden en fungiciden zijn ook een voorname bron van xeno-oestrogenen. Deze producten worden veel gebruikt in de tuin en tegen ongedierte binnenshuis.

Het chemische Bisfenol A, ook wel bekend als BPA, wordt gebruikt in plastic flessen, flacons en in voedselverpakkingen. Nog steeds is niet vastgesteld of deze stof veilig of onveilig is voor de gezondheid, maar wie de logica volgt zal erkennen dat dergelijke synthetische middelen niet met ons voedsel in aanraking dienen te komen. Er zijn veel studies die suggereren dat BPA bovendien een verhoogde kans geeft op borst- en prostaatkanker, diabetes en hart- en vaatziekten, maar dat BPA een verstorende werking heeft op onze hormoonhuishouding staat vast.(1)

Oplosmiddelen in nagellak en nagellakremover, lijm en schoonmaakproducten geven ook een endocriene verstoring. Uitlaatgassen van auto’s vormen een reëel probleem, zeker als je in een stedelijke omgeving woont en voortdurend hieraan wordt blootgesteld.

Emulgatoren die je vindt in bijvoorbeeld antibacteriële zeep en synthetische cosmetica vormen misschien nog wel het grootste probleem. De huid is ons grootste orgaan en staat, net als de darm, in contact met de buitenwereld. De huid neemt net als de darm heel snel stoffen op uit de omgeving en stoot deze ook weer af. Het is dan ook logisch de voorkeur te geven aan organische stoffen om jezelf te verzorgen en te voeden. Kies dus ook bij voorkeur voor volledig natuurlijke cosmetica. Let hierbij wel op, want veel merken propageren biologisch en natuurlijk te zijn, maar de producten blijken in de praktijk nog altijd synthetische ingrediënten te bevatten.

Bijna alle kunststoffen, vooral als deze worden verwarmd of verhit, bevatten resten van gevaarlijke herbiciden, pesticiden, giftige stoffen en chemische oplosmiddelen. Koop geen voedsel dat wordt bewaard of verpakt in kunststof. Er wordt beweerd dat het veilig is, maar dat geldt alleen voor de korte termijn en alleen bij zeer lage, niet-chronische belasting van het lichaam is het veilig. Kies liever voor een glazen verpakking.

Industrieel afval, zoals polychloorbifenylen (PCB’s) en dioxines kunnen lekken in het grondwater en dit verontreinigen. Zelfs in je kraanwater worden, hetzij minimale hoeveelheden, resten van chemicaliën gevonden.

Mogelijke aandoeningen en ziekten door kunstmatige oestrogenen

 • Verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen
 • Oestrogeendominantie
 • Verhoogde kans op prostaatkanker
 • Hart- en vaataandoeningen
 • Verhoogde kans op prostaatkanker
 • Zwaarlijvigheid
 • Verhoogde belasting van de schildklier
 • Endometriose
 • Vleesboom

schildklierproblemenXeno-oestrogenen absorbeer je door inslikken, inademing en direct contact met de huid. Je komt ze dagelijks tegen: als je koffie drinkt uit een plastic bekertje, in je kraanwater of wanneer je knutselt met lijm.  Kies dus liever voor een kartonnen bekertje met een houten roerstaafje en gefilterd bronwater uit glazen flessen.

Aangezien ook kinderen al enorm vaak worden blootgesteld aan xeno-oestrogenen, in de vorm van gechloreerde zwembaden, tandpasta met fluoride, shampoos, baby-olie etc., zijn symptomen reeds op jonge leeftijd waarneembaar: dikkere kinderen met schildklierproblemen, psychische klachten en vetophopingen op ongebruikelijke plaatsen, zoals lovehandles of borstvorming.

Hoe minimaliseer je de blootstelling?

 • Vermijd alle synthetische hormonen (orale anticonceptiva en conventionele hormoontherapie).
 • Wees matig met biologisch vlees
 • Vermijd het gebruik en blootstelling aan alle conventionele pesticiden voor het gazon en de tuin enz. Gebruik liever een natuurlijk alternatief, want de synthetische stoffen zijn zeer giftig en zitten vol xeno-oestrogenen en zijn dus hormoonverstorend.
 • Draag beschermende handschoenen en kleding bij contact met lijm, oplosmiddelen, schoonmaakmiddelen enz.
 • Koop cosmetica zonder ftalaten een hormoonverstorende stoffen.
 • Ook zitbanken en tapijten bevatten vaak synthetische vezels (bijvoorbeeld brandvertragers) die een verstorend effect hebben op onze hormonen.
 • Drink gefilterd water uit een waterfilter van hoge kwaliteit, zodat chloor, fluor en andere lichaamsvreemde stoffen eruit worden gefilterd.
 • Gebruik tampons en maandverband van biologisch katoen die niet gechloreerd zijn.
 • Koop geen gechloreerde producten, zoals niet-gebleekte koffiefilters, servetten en papier.

Belangrijk: Uiteraard zullen er reacties zijn waarin wordt gesteld dat bovenstaande informatie bangmakerij is. De genoemde stoffen zijn toch goedgekeurd door de autoriteit? Het is geenszins de bedoeling mensen de indruk te geven dat ze niets meer ‘mogen’. Met dit artikel wil ik alleen bewustzijn creëren, zodat mensen zich ervan bewust zijn dat ze dagelijks worden blootgesteld aan xeno-oestrogenen en andere synthetische stoffen, en dat ze mogelijke symptomen beter kunnen duiden. Natuurlijk is een aandoening nooit toe te schrijven aan een bepaalde synthetisch stof en zijn hierop meerdere factoren van invloed. Ook mag iedereen zo ‘streng’ voor zichzelf zijn als hij of zij wil.

De overdaad aan synthetische stoffen in onze omgeving stijgt de afgelopen decennia alarmerend, waardoor ik de tijd rijp acht hier meer bewustwording over te creëren. Een teveel van deze stoffen belast het lichaam, en met name de lever, enorm, waardoor we in ons lichaam voor een stapeleffect zorgen. De lever, de natuurlijke ontgiftingsfabriek van het lichaam, krijgt het dan niet meer bolgewerkt en het logisch gevolg is dat we zwak of ziek worden.

Bekijk alle artikelen over hormonen

Bronnen:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1469672/

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies