De zin en onzin van cosmetica

Iedereen wil een stralende huid. Logisch, want een mooie, glanzende huid weerspiegelt dat je gezond bent. Naarmate we ouder worden lijkt de uitdaging echter steeds groter te worden om de huid haar jonge uiterlijk te laten behouden en dat is het moment waarop veel vrouwen naar zwaardere make-up en de duurdere crèmepjes grijpen, om de strijd aan te gaan met rimpels en vlekjes. Maar wat werkt nu wel en wat niet?

De drogist, apotheek of beautyspeicialist?

Als je denkt dat de drogist apotheek of beautyspeciaalzaak de oplossing biedt, kom je er bekaaid vanaf. Dure producten prijken met intrigerende termen als ‘regenererend’, ‘suractif’ en ‘deep cosmetica natuurlijke moisture’. Sommige fabrikanten maken het helemaal bond: ‘Youth prolongation’ of ‘Concentraat voor lange levensduur’. Alsof je er langer door leeft….

Waar dure merken mee prijken zijn plantaardige ingrediënten met bio-actieve stoffen. Inderdaad, dergelijke stoffen zijn maar wát waardevol voor een gezonde huid. De enige tegenvaller is dan wel dat je potje van 95 euro slechts enkele procenten werkzame stoffen bevat, terwijl de rest emulgators, conserveermiddelen en synthetische troep zijn.

Wat zijn de resultaten van die dure hightech producten?

De werkzaamheid van deze dure laboratoriumproducten valt op de langere termijn vrijwel altijd tegen. Hoe komt dat?

  1. Ze werken vrijwel alleen in op de buitenste laag van de huid, juist die laag die de dode huidcellen afstoot aan de omgeving. Een actief, hydraterend ingrediënt zoals hyaluronzuur, heeft dus geen enkele zin, omdat er aan dode huidcellen natuurlijk niet veel meer valt te hydrateren. De onderliggende levende huidlaag, daartoe dringen de werkzame bestanddelen niet door.
  2. Veel cosmeticaproducten bevatten minerale oliën of andere aardoliefracties. Deze leggen een zeer dun laagje over de huid, waardoor de poriën van zuurstof verstoken en verstopt raken.
  3. De verouderende huid heeft behoefte aan licht, zuurstof en voedingsstoffen. Reguliere cosmeticaproducten bevatten nauwelijks (vaak nog geen 5%) voedingsstoffen. De synthetische ingrediënten verstoppen de huid en leggen vaak een filmpje over de huid, waardoor deze verminderd in staat is zonlicht op te nemen en verstoken blijft van verse zuurstof.

Welke cosmeticaproducten werken dan wel?

Zoals gezegd heeft de huid behoefte aan voedingsstoffen. Die voedingsstoffen komen in de grootste mate voor in natuurlijke producten. Net zoals bij voedingssupplementen werken deze voedingsstoffen het best als ze in hun oorspronkelijke natuurlijk matrix zitten, dus geen geïsoleerde stoffen, zodat deze voedingsstoffen de beschikking hebben over de hulpstoffen die zorgen voor een goede opname. Denk bijvoorbeeld aan het mineraal ijzer dat beter door het lichaam wordt opgenomen in combinatie met vitamine C.

Als je écht de strijd wilt aangaan met de symptomen van huidveroudering, kies dan dus voor natuurlijke cosmetica. Hoed jezelf daarbij voor cosmeticamerken die prijken met etiketten als ‘natuurlijke ingrediënten’ en ‘natuurlijke basis’, want in 99% van de gevallen gaat het dan om enkele procenten werkzame stoffen en de rest blijkt dan alsnog troep te zijn.

Een merk waarover ik persoonlijk erg te spreken ben is het Oostenrijkse merk Ringana. De cosmeticaproducten bestaan uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten. Werkelijk elk synthetisch ingrediënt is geëlimineerd uit de receptuur. Bovendien staat bij het bedrijf alles in het teken van duurzaamheid. De verpakkingsmethoden zijn duurzaam en zelfs de productieomgeving wordt op een duurzame manier schoongemaakt: met stoom en lavendelolie.

Je kan de Ringana cosmetica in deze webshop bekijken.

Wat zijn de belangrijkste werkzame stoffen voor de huid?

Voor een goede verzorging van de huid kan je je focussen op pure, natuurlijke cosmeticaproducten, maar als de voedingsbodem, het lichaam, ongezond is, heeft dat natuurlijk weinig zin. Een gezond voedingspatroon is dan ook essentieel voor een gezonde huid.

zin en onzin cosmeticaPeptiden: peptiden zijn de bouwstoffen van collageen, dat de huid haar stevige structuur geeft, en hebben een ontstekingsremmende werking. Ze hebben onder andere een preventieve werking tegen lijntjes en rimpels. Alle pure voeding die rijk is aan eiwitten, ondersteunt de stevigheid van de huid.

Hyluronzuur: hyaluronzuur staat bekend om het grote vermogen om vocht op te nemen. Het werktals het ware als een spons die tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen. Een rijke bron van hyaluronzuur zijn de pezen en botten van dieren. Een bottenbouillon is een uitstekende bron van hyaluronzuur.

Vetzuren: zowel van binnenuit als van buitenaf zijn vetten erg belangrijk voor een gezonde structuur van de huid. Vetzuren hechten zich op de buitenkant van de celwanden en zorgen dat zuurstof goed door de cellen kan worden opgenomen. Bij een tekort aan vetten zal de cel afsterven (net zoals een kaars uitgaat zonder voldoende zuurstof) en wordt het verouderingsproces versneld. Denk nu niet dat je lekker aan frietjes kan, want we hebben het natuurlijk over de gezonde vetzuren, zoals omega 3-6-9 en verzadigd vet.

Vitamines en mineralen: veel huidklachten, maar ook huidveroudering, komen voort uit een vitamine- en mineralentekort. Antioxidanten, zoals betacaroteen, vitamine C, vitamine E kunnen de huidcellen beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast zijn mineralen zoals zink, zwavel en selenium erg belangrijk voor een gezonde huid. Bronnen van deze belangrijke micronutriënten zijn: bessen, knoflook, uien, orgaanvlees, pompoenpitten, paranoten, groene bladgroenten, paprika’s etc.

De producten van Ringana zijn zorgvuldig samengesteld om de huid te voorzien van de voedingsstoffen die benodigd zijn. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke natuurlijke matrix gehandhaafd voor een optimaal resultaat. De producten zijn uitermate geschikt voor mensen met een gevoelige huid of die last hebben van acne of rosacea.

Je kan alle Ringana producten in deze webshop bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *