Zonneallergie, fotodermatitis, histamine en de darmflora

zonneallergie fotodermatitis

De term zonneallergie is in feite niet de juiste benaming voor deze huidaandoening. Je bent tenslotte niet allergisch voor zonlicht, maar voor het stofje dat je lichaam aanmaakt onder invloed van zonlicht, namelijk een overdaad aan histamine.

Zonneallergie en histamine

Histamine is het stofje dat je lichaam aanmaakt om allergenen onschadelijk te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan bacteriën, maar ook pollen die hooikoorts veroorzaken, of wanneer je huid rood kleurt na het drinken van een flesje wijn. Ook kunnen chemicaliën in cosmetica, schoonmaakmiddelen of medicatie (isotretinoïne).

Wanneer je lichaam histamine aanmaakt heeft dat als primair doel de allergenen uit te schakelen. Aangezien histamine een heel scala aan afweermechanismen in werking zet, krijg je ook te maken met ‘bijwerkingen’. Wanneer je te maken krijgt met een allergische reactie voor een plant, veroorzaakt de histamine ook tranende ogen, een loopneus en een dichtgeknepen keel. Deze symptomen zijn volkomen irrelevant om de primaire oorzaak te bestrijden: de allergie voor de plant.

Ook huiduitslag kan een symptoom zijn van een verhoogde histaminewerking. In sommige gevallen kan de invloed van zonlicht hierbij een rol spelen, wanneer er sprake is van zonneallergie.

Normaliter wordt histamine afgebroken door drie verschillende enzymen, namelijk:

  • MAO (mono-amini-oxydase)
  • DAO (di-amine-oxydase)
  • NMT (N-methyl-transferase)

Deze afbraak vindt plaats in de darmen, in de lever en in het bloed. Wanneer de afbraak van histamine verstoord raakt, kunnen symptomen van zonneallergie de kop opsteken, maar ook andere klachten, zoals benauwdheid, slijmvorming en tranende ogen. Een verminderd functionerende lever, een verstoorde darmflora of beschadiging van de darmslijmvliezen kunnen hiervan de oorzaak zijn.

In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een genetische oorzaak waarbij een of meerdere van de enzymen minder wordt aangemaakt.

Anti-histamine voeding

Gelukkig kunnen we de aanmaak van deze enzymen deels bevorderen met voeding. Van de volgende voedselbronnen is bekend dat ze een anti-histaminewerking hebben:

Vitamine C: groene bladgroenten, citrusfruit en eventueel een vitamine C supplement

Brandnetel: brandnetelthee of gevriesdroogd brandnetelpoeder

Quercitine: komt voor in kappertjes, uien, pruimen, blauwe bessen en rode bieten

Bromelaïne: komt voor in ananas, maar je kunt ook kiezen voor een supplement

Invloed darmflora op zonneallergie

De darmflora is van onnoemelijk groot belang in de histaminewerking en dus het ontstaan van zonneallergie. Wanneer je zonder dat je er erg in hebt veel voeding binnenkrijgt die de histamine-aanmaak bevordert, werk je allergische reactie in de hand.

Histamine bevorderende voeding:

De grootste boosdoeners:

  • rode wijn
  • gefermenteerde producten, zoals schimmelkazen, oude kaas etc.
  • gedroogde worst
  • haring, ingelegde en gerookte vis
  • rauwe melk
  • (balsamico)azijn

Wanneer je deze voedingsmiddelen eet, terwijl je al een verstoorde darmfunctie hebt, is de tolerantie zodanig laag dat je lichaam bij het minst of geringst in de weerstand schiet.

Probiotica bij zonneallergie

Mensen die vaak antibiotica hebben gebruikt, hebben een grotere kans zonneallergie te ontwikkelen, aangezien hun darmflora onder invloed van de medicatie verstoord is geraakt. Is dit het geval, grijp dan niet direct naar een probiotica supplement, maar laat eerst een ontlastingsonderzoek doen om na te gaan waar de disbalans in je darmbacteriën zit.

Wanneer je een ‘algemeen’ probiotica supplement slikt, is dan geen oplossing voor een disbalans aangezien je de darmbacteriën over de hele linie aanvult, terwijl je waarschijnlijk behoefte hebt aan specifieke probiotica (op maat).

Zonneallergie kan zich uiten in de vorm van huiduitslag bij blootstelling aan de zon.  Inde regel kun je ervan uitgaan dat hoe heftiger de symptomen zich manifesteren, hoe gevoeliger de histamine functie reageert.

Het is bijzonder hoe op Wikipedia enerzijds wordt geadviseerd chemicaliën te vermijden, maar anderzijds wordt geadviseerd een van chemicaliën verzadigde zonnebrandcrème te gebruiken. Kies dan bij voorkeur voor een volledig natuurlijke zonnebrandolie.

Bekijk alle artikelen over huidaandoeningen

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies