Zonnebrandcrème, hoge beschermingsfactor, UVA, UVB….wat is waar?

zonnebrandcreme beschermingsfactor

“Gebruik zonnebrandcrème als je de zon in gaat!” Het is een van de meest destructieve gezondheidsmythen die vandaag de dag circuleren. Als je geen zonnebrandcrème gebruikt zal je huid verbranden en ben je bijna gedoemd om huidkanker te krijgen. Als je de misleidende adviezen zou mogen geloven kan je de zon niet meer in zonder zonnebrandcrème.

Het tegengestelde is vaak echter waar: het gebruik van zonnefilters vormt een groter gevaar voor de gezondheid dan de zonnekracht. Sterker nog, een zonnebrandcrème is zelfs een van de primaire oorzaken van huidkanker. Niet alleen vanwege de talloze giftige stoffen die de crèmes herbergen, maar ook door de UV-stralen die ze blokkeren. Dat zonlicht hebben we nu juist zo hard nodig voor de aanmaak van vitamine D, die essentieel is voor de bescherming tegen huidkanker. Het is dan ook geen wonder dat deze beruchte crèmes zoveel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

In een onderzoek uit 2014 door de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG), blijkt dat meer dan 66 procent van de conventionele zonnebrandmiddelen schadelijke chemische stoffen bevat, die hormonale verstoring kunnen veroorzaken, allergieën kunnen veroorzaken en zelfs mutaties van huidcellen uitlokken, met mogelijk huidkanker tot gevolg op de langere termijn.

Zonnebrandcrème, je hormonen en je oestrogeenspiegel

Een van de meest prominente giftige zonneschermingrediënten in zonnebrandproducten is oxybenzone, een verbinding die ultraviolette (UV) straling absorbeert. Deze gebruikelijke ingredient wordt geassocieerd met fotoallergische reacties en is wordt zeer gemakkelijk geabsorbeerd door de huid. Het Amerikaanse Center for Disease Control en Prevention (CDC) zegt oxybenzone te vinden is in 97% van de lichamen van de Amerikaanse bevolking en in Nederland is dat niet anders.zonnebrandcreme beschermingsfactor

“… het chemische oxybenzone dringt door de huidbarrière, komt terecht in de bloedbaan en werkt als xeno-oestrogeen in het lichaam”, legt het EWG uit. “Hierbij bezetten de xeno-oestrogenen de oestrogeenreceptoren, waardoor het natuurlijke oestrogeen in het bloed blijft circuleren, met oestrogeendominantie tot gevolg. Bovendien kan oxybenzone leiden tot allergische reacties. De bevindingen zijn nog slechts een indicatie, maar steeds meer studies tonen een verband aan tussen hogere concentraties van oxybenzone en gezondheidsschade.”

Met name goedkopere zonnebrandcrèmes bevatten oxybenzone, maar ook andere schadelijke toxinen zoals retinylpalmitaat, een vitamine A-derivaat waarvan is aangetoond dat het de vorming van huidtumoren versnelt. Hoewel retinylpalmitate vaak wordt geclassificeerd als een “inactief ingrediënt,” tonen studies aan dat dit ingrediënt reageert met de zon en vrije radicalen aanmaakt die het DNA beschadigen.

Blokkeren UVB-stralen vermindert aanmaak vitamine D en verhoogt risico op ziekte en kanker

Een ander probleem met veel zonnebrandmiddelen is dat zij doorgaans UVB-stralen blokkeren. Deze zijn sporen het lichaam aan vitamine D te produceren. Aan de andere kant zijn er veel zonnebrandmiddelen, die alleen de UVB-stralen blokkeren en niet de UVA-stralen, die juist de veroorzakers zijn van schade aan de huid.

De wettelijke richtlijnen vereisen dat een zonnebrandcrème een bepaalde beschermingsfactor of SPF heeft, die wordt gemeten in termen van UVB-bescherming. UVA bescherming daarentegen, wordt buiten beschouwing gelaten, waardoor de meeste zonnebrandcrème geen enkele bescherming biedt.

“De SPF heeft weinig te maken met bescherming tegen de UVA-stralen van de zon, die diep doordringen in de huid, het immuunsysteem onderdrukken, huidveroudering versnellen en huidkanker kunnen veroorzaken”, legt het EWG uit.

Zoals je kunt lezen heeft de term ‘beschermingsfactor’ nagenoeg geen waarde. Je kunt dus stellen dat een zonnebrandcrème met een hoge SPF schadelijker voor het lichaam is dan een met een lage factor. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen die tot dit inzicht komen, zich wenden tot natuurlijke beschermingsmiddelen tegen de zon.

Denk maar eens aan de inheemse bevolking van West-Afrika die zich al eeuwen, misschien zelfs duizenden jaren insmeert met een natuurlijke zonnebrandcrème, namelijk shea butter. Elk exotisch volk heeft van oorsprong haar eigen natuurlijke zonnebrandcrème ter beschikking. Met rijk voedende oliën hebben deze volkeren zich eeuwenlang beschermd tegen de vernietigende kracht van zonnestralen. Wie zal ons dan vertellen dat we ons moeten wenden tot een chemisch goedje? Dat bovendien de gezondheid nog eens schaadt ook?

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Bronnen:

http://www.ewg.org/2014sunscreen/

http://www.ewg.org/2014sunscreen/the-problem-with-vitamin-a/

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies