Zwarte komijnzaadolie, de oplossing voor huidklachten?

zwarte komijnzaadolie nigella sativa huidklachten acne psoriasis

Dat zwarte komijnzaadolie helende eigenschappen heeft, is in andere beschavingen reeds duizenden jaren bekend. Niet alleen wordt deze olie binnen de ayurveda als medicijn ingezet bij darmklachten, het heeft een heel scala aan eigenschappen die de algehele gezondheid ondersteunen, ook de huid.

Hoe kan het dan dat de gemiddelde gezondheidsfreak nog nooit van zwarte komijnzaadolie heeft gehoord als het zo’n geweldig middel is? Het wordt namelijk angstvallig geheim gehouden door de westerse industriëlen. Liever brengen zij gepatenteerde medicijnen en zelfzorgproducten op de markt, dan dat er een goedkoop natuurlijk product oplossing kan bieden.

Zwarte komijnzaadolie bij huidklachten

Naast dat zwarte komijnzaadolie een sterk ontstekingsremmende werking heeft, de bloedsuikerspiegel positief beïnvloedt en zelfs heilzaam lijkt te werken bij diverse soorten kanker1, heeft het ook een bijzonder waardevolle werking bij uiteenlopende soorten huidklachten.

Het gebruik van zwarte komijnzaadolie om de huid te verbeteren is al zo oud als de weg naar Rome. Sterker nog, deze kennis is nóg ouder. Reeds duizenden jaren geleden gebruikte de bevolkingen van het Midden-Oosten, waar de plant overvloedig voorkwam, reeds komijnzaadolie om de huid mooi vet en gevoed te houden. Ook inwendig bleek het middel over waardevolle gezondheidsversterkende eigenschappen te beschikken.

De olie van de Nigella sativa is namelijk verzadigd met waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamine A, B, C, calcium, kalium, magnesium, zink en talloze sporenelementen die noodzakelijk zijn voor het herstel en onderhoud van een gezonde, glanzende huid.

Door de hoge concentraties van gezonde vetzuren, is de olie van de zwarte komijnzaden zelfs in staat om op zijn minst de symptomen van serieuze huidklachten te verminderen. Zo bevat de olie onder andere linolzuur, stearinezuur, arachidinezuur, palmitoleïnezuur en myristinezuur. Deze laatste wordt in veel cosmeticaproducten als ingrediënt gebruikt om de opname door de huid te bespoedigen.

Zwarte komijnzaadolie bij psoriasis

Psoriasis is huidaandoening waarbij schilferige plekken de huid op verschillende plekken verspreid over het lichaam ontsieren. De plekken kunnen enorm veel jeuk veroorzaken en kunnen ook pijnlijk zijn.

De aandoening wordt veroorzaakt door een abnormale immuunreactie van het lichaam, waardoor buitengewone afscheiding van huidcellen van de opperhuid wordt veroorzaakt. Deze reactie wordt veroorzaakt door een reeks interleukines (stoffen die worden geproduceerd tijdens een immuunreactie).

Met name de interleukine IL-17 lijkt een bijzondere rol te spelen bij het ontstaan van psoriasisklachten. De stof α-Hederine, die in zwarte komijnzaadolie voorkomt, heeft een krachtige werking om deze interleukine te onderdrukken, waardoor de klachten in veel gevallen verminderen.2

Van oorsprong wordt de komijnzaadolie uitwendig toegepast om de symptomen van psoriasis te verminderen, maar ook inwendige toepassing van Nigella Sativa heeft dus een positieve invloed, waarbij het in staat is het ontstaan van psoriasis klachten te onderdrukken.

Zwart komijnzaad bij eczeem

Eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking van de huid. Jeuk, een rode huid, branderige vlekken en korsten, het zijn allemaal kenmerken van een eczeemhuid. Vaak ondervinden mensen met eczeem ook gewrichtsklachten, ten gevolge van een verhoogde ontstekingsgevoeligheid. Ook bij eczeem is er sprake van een reactie van het immuunsysteem.

De reguliere behandeling van eczeem bestaat voornamelijk uit het gebruik van vochtinbrengende  en steroïde crèmes. Natuurlijk zijn dit slechts middelen om de symptomen te verzachten en pakken zij de oorzaken niet aan.

Zwarte komijnzaadolie biedt naast de fantastische verzachtende eigenschappen bij topische behandeling, ook inwendig voor oplossingen. De krachtige anti-inflammatoire eigenschappen verminderen ontstekingen van binnenuit en de waardevolle vetzuren zorgen voor onderdrukking van de immuunreactie.

Zwarte komijn bij puistjes en acne

Acne is een huidaandoening waarbij vele factoren een rol kunnen spelen. Zo kan er sprake zijn van hormonale acne, die vaak voorkomt tijdens de pubertijd, maar ook van zwangerschapsacne of acne door een verkeerd voedingspatroon.

Eén eigenschap hebben alle soorten acne met elkaar gemeen: er is altijd ontsteking in het spel. Zwarte komijnolie beschikt over verschillende eigenschappen die de symptomen van acne kunnen verminderen, inclusief anti-inflammatoire en anti-oxidatieve effecten. De voedingsstoffen in de olie kunnen ook helpen bij het repareren en regenereren van de beschadigde huid.

Zwarte zaadolie is ook een natuurlijk antihistamine middel en ideaal voor de behandeling van huidklachten die  zijn gerelateerd aan allergieën.

Zwarte komijnzaadolie kopen

Komijnzaadproducten zijn er in diverse vormen. Natuurlijk kan je de losse zaden kopen om in je eten te verwerken. Deze zijn echter niet zo geconcentreerd als de geperste zaden in de vorm van olie.

Zwarte komijnzaadolie is in verschillende vormen verkrijgbaar als supplement. Er zijn softgels met komijnzaadolie te verkrijgbaar, maar ook flesjes met de pure, geperste olie. Deze flesjes zijn natuurlijk goedkoper dan de capsules.

Bekijk alle artikelen over huidaandoeningen

E.I. Salim, S. Fukushima

Chemopreventive potential of volatile oil from black cumin (Nigella sativa) seeds against rat colon carcinogenesis

Nutrition and Cancer, 45 (2003), pp. 195–202

bron

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies